Joskus tuntuu, että netti takkuilee jatkuvasti. Eikä se jää pelkkään tunteeseen, vaan asia todella on myös niin. Takkuilu saattaa ilmetä vaikkapa suoratoistopalvelun pätkimisenä tai musiikin kuuntelu voi olla hankalaa. Jos netti on tosi hidas, sivustot voivat latautua hitaasti tai lakata kokonaan toimimasta. Jos tilanne on tämä, kannattaa testata oma nettinopeus. Vaikka käytössä olisi markkinoiden paras puhelin, se ei paljoa auta, jos yhteys pätkii.
Millainen nettinopeuden pitäisi olla?
Nettiliittymän valintaan vaikuttaa erityisesti se, millaiseen käyttötarkoitukseen nettiä tarvitaan. Jos nettiä käytetään ainoastaan silloin tällöin tapahtuvaan netin selaamiseen, verkon nopeudeksi riittää alle 5 Mbps. Tällaiseen netin peruskäyttöön kuuluu vaikkapa sähköpostien ja uutisten lukeminen sekä satunnainen pankkipalveluiden käyttö. Peruskäytössä verkon lähetysnopeudeksi riittää 2 Mbps.
Kun käyttö kasvaa peruskäyttöä suuremmaksi, kannattaa kasvattaa myös verkon nopeutta. Mikäli nettiä tarvitaan työskentelyyn tai vaikka verkkopelaamiseen, kannattaa nostaa nettinopeutta luokkaan 5–25 Mbps. Tällaiset nopeudet riittävät pelaamiseen ilman katkoja ja vaikka webinaarin järjestämiseen eikä tarvitse turhaan pelätä videon pätkimistä. Kuitenkaan verkon lähetysnopeuden ei tarvitse olla 5 Mbps, riittää että se on noin 3–8 Mbps nopeuden välimaastossa.
Netin nopeuteen vaikuttaa moni asia
Yleensä eri operaattorit, kuten Elisa, DNA, Telia ja Moi ilmoittavat nettiyhteyden nopeuden olevan sen maksimaalinen nopeus, jonka sille on teoriassa mahdollinen. Useimmiten kuitenkaan tätä huippunopeutta ei voida saavuttaa normaalikäytössä. Ennen ostopäätöstä tuleekin tarkistaa liittymän todellinen nopeus ja sen vaihteluvälit. Nopeus voi nimittäin jäädä jopa puoleen operaattorin mainostamasta maksiminopeudesta.
Nopeuteen vaikuttavat monet erilaiset tekijät kuten:
- Tietokoneen prosessitehokkuus sekä muistin määrä saattavat vaikuttaa myös nettiyhteyden nopeuteen. Mitä pienempi tämä tehokkuus on, sitä hitaampi on myös netin nopeus
- Myös käyttöjärjestelmä vaikuttaa netin nopeuteen
- Selaimen asetukset ja sen tehokkuus vaikuttavat netin nopeuteen
- Millaisessa kunnossa talon tai kiinteistön sisäverkko on
- Muut samaan verkkoon liitetyt laitteet vaikuttavat nettiä hidastavasti
- Millainen yhteystyyppi on, onko kyseessä mobiili, kiinteä vai WLAN
- Erilaiset ohjelmistot, virustorjunta sekä palomuurit voivat myös hidastaa nettinopeutta. Palomuuria ei kuitenkaan kannata tämän vuoksi olla kytkemättä päälle, ettei koneelle iske troijalainen
Myös käyttäjien määrä vaikuttaa netin nopeuteen
Netin nopeuteen ja toimivuuteen vaikuttaa suuresti myös käyttävien henkilöiden määrä. Sitä nopeampi netin tulee olla, mitä useampi henkilö käyttää nettiä samaan aikaan, jotta kaikkien netin käyttö olisi mukavaa ja sujuvaa. On myös syytä aika ajoin tarkastella liittymiä ja katsoa liittymätarjous itselle parhaimman vaihtoehdon löytymiseksi.
Esimerkiksi kolmen hengen taloudessa, jossa netinkäyttö on peruskäyttöä runsaampi, olisi netin suotava nopeus olla enemmän kuin 10 Mbps, mieluiten 25 Mbps paikkeilla. Talouksissa, joissa nettiä käyttää moni todella aktiivisesti, suositeltava internetin latausnopeus olisi hyvä olla jopa 50–80 Mbps tasolla.
Netin nopeus nettipalveluissa
Tänä päivän netin nopeus on tärkeää erilaisissa nettipalveluissa. Kulutus siirtyy aina vain enemmän nettiin ja kiitos nettishoppailun helppouden ja nopeuden, shoppailu netissä onkin melkein päivittäistä. Myös pankkipalvelut ovat nykyään lähes kokonaan netissä.
Netissä on tarjolla paljon hyödyllisiä palveluita, kuten äänikirjapalvelut, jotka tuottavat paljon iloa ja tarjoavat tietoa. Lisäksi erilaiset striimauspalvelut ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Tällaisia ovat mm. suoratoistopalvelut, kuten Netflix ja HBO sekä Ruutu.fi.
Erityisesti nettipelaajien keskuudessa suosiota nauttii YouTuben ja Twitchin mahdollistamat laadukkaat live-striimaukset. Erityisesti nettipokeri on sellainen, jonka nopeus ja toimivuus tulee olla huippuluokkaa. Pokerin pelaamisessa ei yhteys saa pätkiä, sillä tämä voi aiheuttaa pelaajalle suuret tappiot. Myös käytettävä laite tulee olla toimiva, jotta pelit sujuvat. Kannattaakin tsekata myös kannettava tietokone vertailu, niin voi päivittää laitteensa ajan tasalle.
Miten nopeustesti tehdään?
Nopeustesti selvittää nettiyhteyden nopeuden lisäksi myös operaattorin tarjoaman linjan laadun. Nopeuden mittaaminen on helppoa ja vaivatonta, mutta jotta tulos olisi totuudenmukainen, tulee huomioida muutama asia.
Ennen testin aloittamista kannattaa sulkea kaikki avoimet sovellukset. Jos tiedostojen lataus on kesken, odota niiden latautuminen loppuun tai keskeytä lataus. Tulos on parempi, mikäli tietokone on kytketty verkkoon kiinteällä yhteydellä kaapelin kautta. Varmista ettei verkkoon ole kytketty muita laitteita ja testaa yhteys yhdellä laitteella. Testi kannattaa tehdä useaan kertaan eri vuorokaudenaikoina. Laskemalla tulosten keskiarvon saa selville yhteyden todellisen nopeuden. Mikäli testin tekee mobiililla, kannattaa testaus suorittaa myös eri paikoissa.