Uusi iPhone 13 on julkaistu – pitäisikö ostaa nyt?

Uudet iPhonet 2024

Kauan ja hartaasti odotetut Applen uutuudet on nyt julkistettu! Ne ovat täällä – iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro sekä iPhone Pro Max

Uudet iPhonet ovat edeltäjiensä iPhone 12-mallien tapaan tasapintaiset niin edestä, takaa kuin sivuiltakin. Puhelimen sisällä vaikuttaa uusi A15 Bionic-järjestelmäpiiri ja kaiken kruununa Apple on parantanut huimasti kameroitaan sekä keskimääräistä akunkestoa, joka onkin parantunut hieman mallista riippuen 1,5- 2,5 tuntia. 

Ennakkotilattavaksi nämä kaikki mallit tulevat Suomessa alkaen perjantaina 17.9.2021

Uudet iPhonet

iPhone 13

iPhone 13

iPhone 13 Mini

iPhone 13 Mini

Uusimmastakin iPhone 13 malleista löytyy edelleen AMOLED-näytöt. Näyttöjen yläreunan lovi on kummassakin aiempaan verrattuna noin viidesosan kapeampi sekä hitusen korkeampi. 

Näyttölasina on edelleen vanhemmistakin malleistakin tuttu ja hyväksi havaittu Ceramic Shield. Applen sanojen mukaan näyttö on 28 prosenttia kirkkaampi 800 nitillä ja huippukirkkaus yltää jopa 1 200 nittiin HDR-sisällöllä.

Edelleen kummassakin mallissa on takana kaksi kameraa: pääkameran lisäksi löytyy myös ultralaajakulmakamera. Uusissa malleissa kamerat on sijoiteltu allekkaisen sijoittelun sijaan kamerakohouman vastakkaisiin kulmiin. 

12 megapikselin pääkamerassa on uusissa malleissa suurempi kenno ja 1,7 mikronin pikselikoko. Myös iPhone 13 -malleissa on nyt pääkameran optinen kuvanvakain toteutettu kennotasolla eikä linssillä, eli tämä vähentää ei-toivottujen liikkeiden vaikutusta. Myös 12 megapikselin 120 asteen ultralaajakulmakamerassa on uusi nopeampi kenno

Uusi kuvaustila nimeltään Cinematic Mode tuo bokeh-efektin myös videoihin, eli se sumentaa muun kuin kuvauskohteen. Valokuvien osaltahan tämä on tuttua kauraa jo vuodelta 2016. Uusi videokuvaustila on myös älykkäämpi vaihtamaan tarkennuksen kohdetta.

iPhone 13 Pro

iPhone 13 Pro

iPhone 13 Pro Max

iPhone 13 Pro Max​

Kummassakin Pro-malleissa on Ceramic Shield-lasi, kapeammat käyttölovet sekä AMOLED-näytöt. Näytön kirkkautta on nostettu Pro-sarjassa aivan kuten perusmalleissakin, eli näytön kirkkaus on parhaimmillaan jopa 1200 nittiä.

Molempien mallien näytön virkistystaajuudet yltävät nyt jopa 120 hertsiin aiemman 60 hertsin asemasta. Tämä saattaa laskea myös alhaisemmaksi silloin, kun täydelle nopeudelle ei ole tarvetta. Animaatioiden sekä sisällön selaaminen on paljon sujuvampaa suuremmalla virkistystaajuudella.

Myös iPhone 13 Pro-mallien etukamera osana TrueDepth-kamerajärjestelmää on samanlainen kuin iPhone 13:ssa ja iPhone 13 minissä sekä edeltäjissään. 

Pro-malleissa on Applen suurempi kamerasensori kuin koskaan aiemmin, tästä on suuresti apua erityisesti hämäräkuvauksessa. Ultralaajakulmakamera tallentaa jopa 92 prosenttia enemmän valoa, ja siinä on ensimmäistä kertaa myös automaattitarkennus, mahdollistaen myös upeat makrolähikuvat

Pro-mallien erikoisuus perusmalleihin verrattuna on tuttu jo iPhone 12 Pro -malleista eli LiDAR-skanneri, joka hahmottaa ympäristön muotoja muutaman metrin säteellä. Tämän ansiosta tarkemmat ja paremmin toimivat lisätyn todellisuuden sovellukset ovat mahdolliset. Lisäksi LiDAR-skanneri auttaa myös automaattitarkennuksessa sekä muotokuvatilan tarkkuuden parannuksessa. 

Uutuutena Pro-malleissa on myös Apple ProRes -videokuvaus, joka mahdollistaa laajemmat muokkaukset jälkikäteen, mutta vastaavasti tiedostokoot ovat suuria. ProRes on saatavana erillisenä päivityksenä myöhemmin tänä vuonna.

Akunkeston osalta iPhone 13 Pro-mallit ovat entistä parempia, sillä sekä akun koko että virransäästöominaisuudet ovat kehittyneet iPhone 12 Pro:hon verrattuna.

Kaikki iPhone 13 -mallit tukevat 20 watin pikalatausta Lightning-liitännän kautta sekä langatonta latausta, MagSafe-latureilla. Myyntipakkaus ei sisällä puhelimen lisäksi laturia, ainoastaan USB-C-Lightning-kaapelin.

5G:n käyttö yleistyy kovaa vauhtia ja niinpä striimaaminen, lataus ja kaikki muukin tapahtuu paljon nopeammin. 5G:llä voit esimerkiksi pelata moninpelejä ja jakaa lisätyn todellisuuden videoita. Älykkään datankäytön avulla iPhone siirtyy automaattisesti säästämään virtaa, kun hurjille nopeuksille ei ole käyttöä. 

Mikä liittymä kannattaa ostaa iPhone 13:lle?

Koska uudet iPhonetkin ovat huippuluokkaa, myös liittymän pitää olla samanlainen. Huippunopea 5G -mobiilidatayhteys mahdollistaa ennennäkemättömän upean käyttökokemuksen. Voit siis surffailla netissä, striimata videoita ja pelata vaivattomammin kuin koskaan ennen. 

Elisa liittymät tarjoavat rajattoman netin sekä pakettiin sisältyvät normaalihintaiset puhelut ja viestit. Ja kaikki tämä kiinteällä kuukausimaksulla. Löydä sopiva liittymätarjous täältä

Mistä voi ostaa iPhone 13:n?

Kaikki, jotka ovat jotain haluavat varmasti myydä iPhone 13 puhelimia, eli voit ostaa oman iPhonesi joko omalta operaattoriltasi netin kautta taikka kivijalkaliikkeestä sekä hyvin varustetuista kodinkoneliikkeistä. Laita siis oma iPhonesi heti tilaukseen kun se on mahdollista!  

Mistä löydät parhaat suojakuoret ja panssarilasit uuteen iPhoneen?

Uusi ja arvokas puhelin kannattaa suojata laadukkailla suojakuorilla varmuuden vuoksi. Onhan tosi ikävää, jos uuteen luuriin tulee heti säröjä tai naarmuja. 

On olemassa useita erilaisia puhelimen suojaukseen käytettäviä kuoria, mutta yhteistä niille on se, että ne suojaavat puhelinta iskuilta, naarmuilta sekä erilaisilta kolhuilta jättäen näppäimet sekä kamera-aukon vapaaksi. Eivätkä ne tingi silti ulkonäöstä, vaan ovat myös todella tyylikkäitä. 

Parhaiten suojaa tietenkin lompakkosuojakotelo, mutta jos tämä ei miellytä, on olemassa muitakin vaihtoehtoja suojaukseen. Ainakin kannattaa vähintään suojata panssarilasilla puhelimen kosketusnäyttö naarmuilta sekä sormenjäljiltä. Mobiilitukku tarjoaakin erilaiset kuoret, panssarilasit sekä suojakotelot kaikkiin yleisimpiin puhelinmalleihin. 

TPU- ja silikonikuoret ovat lompakkokotelon ohella paras valinta puhelimen suojaamiseen. TPU-kuoret ovat pehmeät, mutta silti naarmuntumattomat ja niiden ansiosta puhelimesi ei luiskahda käsistäsi, sillä niissä on tarttuvuusystävällinen pinta. 

MyTrendyphonen valikoimasta löydät runsaasti erilaisia suojakuoria, jotka paitsi suojaavat, korostavat myös omaa persoonallisuuttasi sekä tyyliäsi. Valikoimasta löytyy kaikenlaiset suojaukset jokaiseen yleisempään puhelinmalliin. 

Saatat pitää myös näistä:

Uudet iPhonet 2024
5g
Liittymät
Löydä paras 5G liittymätarjous edullisempaan hintaan