Tekniset laitteet kehittyvät nykyisin todella nopeasti ja uusia malleja tulee markkinoille koko ajan tiuhaan tahtiin. Mutta onko pakko ostaa aina uusin malli vai voisiko vanhan laitteen kanssa vielä sinnitellä pidempään? Mistä tietää, koska laite pitäisi vaihtaa uuteen?
Tässä artikkelissa tarkastelemme eri laitteiden tarjoamia merkkejä siitä, että nyt olisi aika vaihtaa uudempaan.
Hidastunut läppäri – vaihtoon vai huoltoon?
Mistä tietää, koska kannettava tietokoneesi olisi aika laittaa kierrätykseen ja hankkia uusi? Laite tarjoilee varmasti merkkejä siitä, että sen elämän ehtoopuoli on lähestymässä ja se olisi aika päästää eläkkeelle.
Painat virtanappia ja – ei tapahdu mitään! Tällöin sinun tulee tehdä päätös, viedäkö kone vielä korjaukseen vai ostaako uusi. Korjaus voi maksaa paljonkin, joten jos kyseessä on vaikka emolevy, sen vaihtaminen voi olla hyvinkin kallista. Jos kone on jo vaikkapa useamman vuoden ikäinen, on ehkä parempi kaivaa hieman enemmän kuvetta ja ostaa uusi. Tai jos voisit paistaa koneen päällä vaikka munakkaan, on varmaankin aika lähteä käymään läppärikaupoilla.
Jos laite alkaa hidastua ilman näkyvää syytä, yleensä syynä on vain laitteiston ikä. Jos kannettavasi alkaa lähestyä kymmenvuotissynttäreitään, kannattaa varmasti ihan jo tämän perusteella hankkia uusi. Tässä vaiheessa kone on varmaan jo muutenkin so last season, eli hieman möhkälemäinen ja painavakin. Joten siis eikun kone vaihtoon, ilman muuta. Samoin jos akku ei enää pidä virtaansa varttia pidempään etkä voi lähteä mihinkään kovin kauas virtalähteestä.
Kannattaa ennen ostoa suorittaa kuitenkin kannettava tietokone vertailu.
Pitäisikö ostaa uusi puhelin?
Nykyään elektroniikan hinta laskee kuin lehmän häntä. Tämän päivän uusi puhelin on vuoden päästä enää arvoltaan puolet siitä, mitä tänään siitä maksat.
Ylivoimaisesti suurin syy uuden puhelimen ostamiselle on rikkoutunut näyttö sen kovalle alustalle putoamisen johdosta. Onkin syytä asentaa aina uuteen puhelimeen suojakuoret sekä näyttöön panssarilasi. Toinen syy puhelimen rikkoutumiselle on kosteusvaurio. Tällaiset tilanteet syntyvät usein kun henkilö putoaa veteen puhelin taskussaan.
Usein puhelin meneekin rikki, kun tehdään montaa asiaa yhtä aikaa puhelin kädessä. Eniten varmaankin puhelimia rikkoontuu liikkuvan työn tekijöillä. Puhelin kirpoaa kädestä kun noustaan autosta, avataan ovea tai kannetaan tavaroita kädet täynnä.
Eipä ole puhelimet enää niin kuin vanhaan hyvään aikaan, kun oli käytössä vielä vanhat Nokialaiset klassikot. Esimerkiksi Nokia 3310 kesti melkein mitä vaan ja sitä voi käyttää vaikka vasaranakin välillä. No ei nyt ihan mutta melkein. Tänä päivänä älypuhelimien käyttöikä on noin 2-4 vuotta. Niiden suorituskykyä on parannettu, joten niitä kannattaa myös korjatakin.
Pitääkin miettiä kannattaako puhelinta korjata vai ostaako suoraan uusi. Tähän tietty vaikuttaa laitteen ikä ja korjauskustannukset. Varmaankin noin puolet rikkoutuneista puhelimista korjataan. Jos hyvä tuuri käy, kotivakuutus korvaa puhelimen korjauksen ja sinulle jää maksettavaksi vain omavastuuosuus.
Mikäli päädyt kuitenkin ostamaan uuden luurin, on kannattavaa tutustua ensin eri malleihin ja tehdä puhelin vertailu netissä.
Milloin laiteostoksille on syytä singahtaa?
Kannattaa hieman suunnitella uuden laitteen ostamista, niin voi säästää sievoisen summan rahaa. Uuden kännykän ostaminen kannattaa ajoittaa siihen ajankohtaan, kun uusien lippulaivamallien julkaisusta on kulunut hieman aikaa. Kun tällöin ostaa uuden puhelimen, ei uudempaa versiota tule kauppoihin ihan heti. Tuolloin myös vanhemmat mallit myydään usein alennuksella, joten jos ei ihan uusinta mallia ole pakko ostaa, vanhemman mallin saa huokeammalla.
Uudet läppärit tulevat markkinoille joko kouluun paluu -sesonkina syksyn alussa tai sitten ennen joulua. Yleensä kannettavien tietokoneiden sesonki on kuumimmillaan, kun tuoreet opiskelijat ryntäävät kaupoille. Tämän vuoksi hyviä diilejä onkin yleensä tarjolla elokuussa. Applen kannettavista toki tarjouksia harvemmin on saatavilla, joten uuden läppärin ostamisen ajankohtaa kannattaa miettiä enemmänkin tietokoneen ominaisuuksien mukaan.
Läppäreiden hinnat ovat aina pilvissä muutaman ensimmäisen viikon ajan, kun suositun valmistajan uusin malli tulee myyntiin. Toki fanaattisimmat käyttäjät haluavat uusimman mallin tänään eikä huomenna, olipa hintalapussa mikä luku tahansa. Hieman vaatimattomamman laitteen taikka edellisen mallin saattaa saada huomattavasti edullisemmin kuin sen kuumimman uutuuden.
Televisioilla ei ole oikeastaan sen kummempaa parasta ostoaikaa, sillä niitä vaihdetaan paljon harvemmin kuin vaikkapa kännyköitä. Uutuustelkkareita esitellään tyypillisesti tammikuussa ja uudet mallit alkavat näkyä markkinoilla maalis-huhtikuussa. Tämän jälkeen edellisen vuoden malleja myydään usein halvemmalla. Jos siis uusimmat ominaisuudet eivät ole niin tärkeitä, voi last season-markkinoilta löytää ihan hyvän television moneksi vuodeksi.
Ja ehdottomasti kannattaa huomioida vuoden erikoispäivät, kuten Black Friday, Sinkkujen päivä ja Cyber Monday. Näinä päivinä voit tehdä erittäin hyviä löytöjä ja näin kukkarosi kiittää.
Trade-In palvelu muuttaa vanhat laitteet valuutaksi
Voit hyödyntää myös Trade-In palvelua, joka on helppo ja nerokas tapa vaihtaa vanha puhelimesi uuteen halvemmalla ja samalla kierrättää fiksusti. Hyvityspalveluun voit viedä vanhat puhelimesi, tablettisi tai älykellosi ja yritys kierrättää laitteet tietoturvallisesti sinun puolestasi.
Voit itse tarkistaa netissä vanhan luurisi arvon hyvityslaskurilla. Hyvitysarvoon vaikuttaa paitsi laitteen merkki ja malli, myös sen toimivuus sekä kunto. Sen sijaan laitteen iällä ja ostopäivällä ei oikeastaan ole vaikutusta hyvitysarvoon. Markkinahinta määrittelee mallikohtaiset hyvitysarvot. Vaihtaessasi uuden puhelimen, voit samalla vaihtaa liittymänkin, vertaa liittymien hintoja ja ominaisuuksia täällä.
Laitteet toimitetaan jatkokäsittelyyn, jossa niiden tiedot tyhjennetään ja muisti puhdistetaan. Tämän jälkeen niille tehdään kuntotarkastus. Sitten toimivat ja tarvittaessa korjatut laitteet myydään kierrätyslaitteina. Jos laitetta ei voida korjata, se lähtee materiaalikierrätykseen, eli siitä otetaan talteen kaikki materiaalit, kuten kulta, kupari ja koboltti, jonka jälkeen ne kierrätetään asianmukaisesti.