Mitä ottaa huomioon ennen uuden älypuhelimen ostamista? – 7 asiaa

Uuden puhelimen ostaminen

Älypuhelimista on tullut tänä päivänä hyvin olennainen osa ihmisten jokapäiväistä elämää. Niitä käytetään niin kommunikoimiseen, kuvien ottamiseen, dokumenttien tallentamiseen, älykotien hallitsemiseen kuin netin selaamiseenkin.

Yhä useampi myös pelaa älypuhelimellaan esimerkiksi bussimatkalla ollessaan tai sohvalla maatessaan. Näihin tilanteisiin sopivat niin kaikki parhaat pikakasinot kuin perinteiset mobiilipelit, joita sovelluskaupat ovat pullollaan.

Kuten moni on varrmasti huomannut, teknologia menee tätä nykyä vauhdilla eteenpäin, ja siksi vanhemmat puhelimet muuttuvat äkkiä käyttökelvottomiksi. Noin parin vuoden välein monet ovatkin siinä tilanteessa, että on aika ostaa uusi älypuhelin.

Puhelimen ostoa ei kannata tehdä hätiköidyllä päätöksellä, vaan sopivan yksilön valintaan kannattaa käyttää aikaa. Mitä uuden puhelimen ostamisessa sitten pitää ottaa huomioon? Ne asiat käydään läpi tässä artikkelissa!

7 asiaa, jotka tulee huomioida ennen uuden älypuhelimen ostamista

1) Puhelimen rungon laatu

Yksi ensimmäisistä ja tärkeimmistä asioista, joita uuden puhelimen ostamisessa tulee ottaa huomioon, on puhelimen runko ja sen laatu. Älypuhelinten runko voi olla esimerkiksi muovinen tai lasinen, joista jälkimmäinen ei ollut kovinkaan suosittu markkinoille saapuessaan.

Kovalla ja kestävällä rungolla varustettu älypuhelin kestää todennäköisemmin pudotukset muutamasta metristä, mikä on tärkeää. Puhelimen runko nimittäin määrittää pitkälti puhelimen kestävyyden sekä sen pitkäikäisyyden. Älä kuitenkaan tuudittaudu siihen ajatukseen, että puhelin kestää mitkä tahansa pudotukset. 

Rungoilla ja takakansilla on puolensa ja puolensa, koska kovempi rakenne takaa kestävyyttä, mutta lasilla varustellut puhelimet ovat näyttävämmän näköisiä.

2) Näytön koko ja resoluutio

Näytön koon ja resoluution määrittää pitkälti se, millainen käyttötarve älypuhelimelle on. Jos katsoo paljon videoita ja elokuvia, pelaa tai muokkaa kuvia, on näytön hyvä olla 5,5 tuumasta 6 tuumaan. Tällöin full HD- tai QHD-resoluutio pitäisi olla riittävän hyvä. 

Yli 6 tuuman näyttö tekee puhelimesta todella suuren ja vaikean kuljettaa mukana. Jos älypuhelimen käyttötarve on pitkälti sähköpostien tarkastelussa, viestien lähettämisessä ja sosiaalisen median sovellusten selaamisessa, ovat kaikki 5-5,5 tuuman full-HD -älypuhelimet loistava vaihtoehto.

3) Prosessori

Älypuhelimen tehon ja suorituskyvyn määrittelee pitkälti se, millainen prosessori siitä löytyy. Prosessoria voisi kutsua älylaitteen – tässä tapauksessa puhelimen – aivoiksi.

Kun käytössä on tehokkaampi prosessori, puhelin pystyy ikään kuin ajattelemaan nopeammin ja tehokkaammin. Se tarkoittaa, että puhelin suoriutuu vaadittavista tehtävistä nopeammin, multitaskaaminen on sulavampaa ja puhelin toimii hyvin pidempiä aikoja.

Jos puhelimella esimerkiksi pelaa raskaita pelejä, suoratoistaa videoita, muokkaa videoita tai käyttää useita sovelluksia samanaikaisesti, ovat Snapdragon 820/821:llä tai Snapdragon 652:lla varustetut älypuhelimet hyvä valinta. Kevyempään käyttöön taas sopivat puhelimet, joissa on MediaTekin prosessori.

Tehoa pohtiessa kannattaa miettiä myös prosessorin ytimien määrää. Perinteiset prosessorit pystyvät hoitamaan yhden asian mallikkaasti, kun taas 6- ja 8-ytimiset älypuhelimet selviävät useammasta samanaikaisesta asiasta kunnialla loppuun.

  • Hyviä esimerkkejä 6- ja 8-ytimisistä puhelimista ovat:
  • iPhone 14
  • Samsung Galaxy S22
  • Xiaomi 12 Pro
  • OnePlus 10 Pro

4) Kamera

Se, että puhelimen kamerasta löytyy paljon megapikseleitä, ei tee siitä automaattisesti hyvää. Kameran laatuun vaikuttavat monet muutkin tekijät, kuten automaattitarkennus, pikselikoko, kameran aukko ja ISO-arvo. 

Tästä syystä esimerkiksi 16 megapikselin kamera ei välttämättä ole automaattisesti parempi kuin 12 megapikselin kamera. Sama koskee sekä etu- että takakameraa.

Isompi pikselien määrä tarkoittaa, että kuvan koko on suurempi ja siitä tulee terävämmän näköinen pienemmällä ruudulla. Jos älypuhelimella haluaa alkaa valokuvaajaksi, on kamerassa hyvä olla 12 tai 16 megapikseliä sekä f/2.0 tai pienempi aukko. Rennomalle kuvaajalle riittää 8 tai 12 megapikselin kamera, jonka aukon koko on f/2.0 – F/2.2.

5) Hinta

Olennaisessa roolissa uuden puhelimen hankinnassa on tietenkin hintataso. Kannattaa miettiä ennen tarkempaa tutkimista, minkä hintatason älypuhelimeen itsellä ylipäätään on varaa. Ei kannata esimerkiksi haaveilla kallistuvista lippulaivamalleista, jotka voivat maksaa helposti yli 1 500 euroa, jos oma lompakko kestää vain noin 600-800 euron arvoisen laitteen oston.

Se on kuitenkin valitettava fakta, että useimmiten ne kaikkein kalleimmat puhelimet sisältävät parhaimmat tehot sekä ominaisuudet. Markkinoilla on kuitenkin paljon hieman edullisempiakin vaihtoehtoja, jotka sopivat erinomaisesti tavalliseen käyttöön.

6) Akku

Kaikkien puhelinten akut eivät ole samanlaisia ja pienemmät akut voivat vähentää merkittävästi sitä aikaa, kuinka kauan puhelinta pystyy käyttämään yhdellä latauksella.

Akkujen kapasiteetti kerrotaan milliamppeereissa (mAh) ja mitä suurempi kyseinen luku on, sitä enemmän akusta löytyy kapasiteettia. Asia ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertainen, että suurempi akku kestää automaattisesti pidempään.

Miksei? Koska mikäli älypuhelimesta löytyy esimerkiksi todella tehokas prosessori ja korkean resoluution näyttö, voi akku kulua ihan yhtä nopeasti kuin “vaatimattomammankin” puhelimen pienempi akku.

Jos puhelimella katsoo videoita, pelaa ja pyörittää useita sovelluksia, on akun hyvä olla ainakin 3500 mAh. Mikäli puhelimelle ei ole niin paljoa käyttötarvetta, riittää 3000 mAh akku mainiosti.

Ota kuitenkin huomioon, että netin ahkera käyttäminen kuluttaa akkua melko melko nopeasti. Jos kuuluu itse tähän ryhmään, kannattaa hankkia puhelin, jossa on pitkä akunkesto. Näissä hyvänä vaihtoehtona toimivat monet uudet puhelimet, joissa on jopa 4000 mAh akku.

7) Omat mieltymykset

Puhelimeen liittyvien ominaisuuksien lisäksi on tärkeää ottaa huomioon omat preferenssit eli mitä itse haluaa/toivoo puhelimelta. Jos on esimerkiksi vannoutunut Applen käyttäjä ja muutkin laitteet ovat samalta valmistajalta, ei kannata väkisin yrittää vaihtaa toiseen merkkiin, jos ei oikeasti halua sitä.

Saatat pitää myös näistä: