Puhelinliittymän vaihtaminen on asia, joka tulee ajankohtaiseksi jossain vaiheessa jokaisella puhelimen omistajalla. Siitä ei kuitenkaan kannata ottaa stressiä, sillä liittymän vaihtaminen on tehty tänä päivänä hyvin helpoksi.
Olipa tarve sitten saada uudet nettikasinot toimimaan sulavammin nopeammalla nettiyhteydellä tai puhelinsoitot kuulumaan paremmin, onnistuu liittymän vaihtaminen silmänräpäyksessä operaattorista riippumatta.
Aina uutta ja parempaa puhelinliittymää ei kannata etsiä samalta tutulta toimijalta, sillä monet puhelinoperaattorit tarjoavat uusille asiakkaille houkuttelevia liittymätarjouksia.
Miten puhelinliittymän vaihtaminen sitten tarkalleen ottaen tehdään? Se käydään läpi vaihe vaiheelta tässä jutussa!
Miksi puhelinliittymää vaihdetaan?
Miksi ihmiset ylipäätään miettivät puhelinliittymän vaihtamista? Yleisimmin ihmiset lähtevät totta kai vaihtamaan liittymää siksi, että he ovat tavalla tai toisella tyytymättömiä nykyiseen liittymäänsä. Vika voi olla esimerkiksi hinnassa tai puheluiden heikossa kuuluvuudessa.
Monet lähtevät vaihtamaan liittymää myös siksi, että he saavat paremman (halvemman) tarjouksen toiselta operaattorilta esimerkiksi puhelinliittymien kilpailuttamisen yhteydessä. Usein puhelinliittymä tulee vaihdettua myös silloin, kun oman liittymän ominaisuuksia haluaa parantaa.
Tämä tarkoittaa esimerkiksi tilannetta, jossa henkilö haluaa vaihtaa 4G-liittymänsä 5G-liittymään, koska hän haluaa nopeamman nettiyhteyden puhelimeensa.
- Tässä vielä koottuna yleisimmät syyt puhelinliittymän vaihtamiselle:
- Määräaikainen liittymä on umpeutumassa
- Puhelut pätkivät ja niissä on huono kuuluvuus
- Parempi liittymätarjous toiselta operaattorilta
- Kaikkien perheenjäsenten liittymien keskittäminen samalla operaattorille
- Tyytymättömyys nykyiseen puhelinliittymään
- Tarve parantaa oman liittymän ominaisuuksia
Puhelinliittymän vaihtaminen – näin se onnistuu

Tänä päivänä liittymän vaihto on nopeaa ja helppoa, sillä kotoa ei välttämättä tarvitse poistua myymälään tai ruokakaupan myyntipisteeseen hoitamaan asiaa. Kaiken voi hoitaa vaivattomasti verkossa esimerkiksi tietokoneella tai älypuhelimella.
Alla on ohjeet vaihe vaiheelta siihen, miten puhelinliittymä vaihdetaan.
1. Vertaile vaihtoehtoja ja valitse itsellesi paras puhelinliittymä
Ensimmäinen askel puhelinliittymän vaihdossa on etsiä vanhan liittymän tilalle uusi liittymä, joka sopii parhaiten omiin käyttötarkoituksiin. Sopivaa liittymää voi etsiä verkosta puhelinoperaattoreiden sivuilta tai suoraan tältä sivustolta, johon on koottu parhaat liittymätarjoukset.
Vanhaan liittymään liittyvät kustannukset selviävät parhaiten aiempia laskuja tarkastelemalla. Puhelinlaskuihin pääsee parhaiten käsiksi operaattoreiden nettisivuilla, kunhan vain kirjautuu ensiksi sisään omilla tunnuksilla. Vanhan liittymän hinnan tarkastaminen ei ole pakollista, mutta se auttaa merkittävästi uuden hankinnassa.
Liittymän vaihto on mennyt nappiin, jos on täysin tyytyväinen uuden liittymän hintaan sekä tarjolla oleviin ominaisuuksiin. Uutta puhelinliittymää ei siis kannata valita ihan sokkona, vaan sekä hintaan että ominaisuuksiin on hyvä kiinnittää huomiota eri liittymiä ja operaattoreita vertaillessa.
Älä siis vain tartu ensimmäiseen vastaan tulevaan vaihtoehtoon.
2. Muista tallentaa yhteystiedot puhelimeen
Uusi puhelinliittymä on käytössä melko nopealla aikataululla, mutta ennen sen käyttöönottoa kannattaa tarkistaa yksi olennainen asia. Ovathan puhelimen yhteystiedot tallennettu juurikin puhelimeen eikä SIM-kortille?
Nimittäin jos yhteystiedot löytyvät vain SIM-kortilta ja sen vaihtaa uuteen, haihtuvat kaikki yhteystiedot savuna ilmaan.
Käy siis läpi ennen uuteen liittymään vaihtamista, että kaikki yhteystiedot ovat varmasti tallennettu puhelimen muistiin SIM-kortin sijaan. Silloin yhteystiedot pysyvät tallessa, vaikka SIM-kortti vaihtuisikin.
Tämän moni jättää edelleen tekemättä ja lopputuloksena onkin usean tunnin etsintä- ja pyytely prosessi, että kaikki samat tutut yhteystiedot saa takaisin.
Tässä vaiheessa täytyy kuitenkin muistaa se, että puhelimen lisäksi yhteystiedot olisi hyvä löytyä myös SIM-kortilta, mikäli on aikeissa ostaa uuden laitteen. Tällöin yhteystiedot siirtyvät kätevästi SIM-kortin mukana uuteen älypuhelimeen.
SIM-kortille tai puhelimelle tallentaminen eivät kuitenkaan ole ainoita vaihtoehtoja, sillä tämän päivän maailmasta löytyy myöskin erilaisia pilvipalveluja. Niihin voi tallentaa vaikkapa sovelluksia ja yhteystietoja, jolloin ne kulkevat kätevästi mukana kaikkialle.
3. Tilaa liittymä nopeasti ja vaivattomasti verkosta
Jos/kun vanhan liittymän tilalle löytyy parempi vaihtoehto, on seuraavaksi aika suorittaa liittymäsopimuksen tilaus. Seuraa vain sivuilla näkyviä ohjeita, anna tarvittavat tiedot ja allekirjoita sopimukset.
Puhelinliittymää tilatessa voi itse valita, siirtääkö vanhan puhelinnumeron osaksi uutta liittymä vai ottaako uuden numeron. Vanhan puhelinnumeron käyttäminen on lähtökohtaisesti järkevämpää, koska tällöin uutta numeroa ei tarvitse olla ilmoittamassa kaikkialle.
Uuden SIM-kortin toimitus tapahtuu yleensä muutaman arkipäivän sisään. Ja mikäli jatkaa omalla vanhalla puhelinnumerolla, kestää numeronsiirrossa noin 14 päivää. Jos taas on päättänyt ottaa täysin uuden numeron, saa liittymän nopeammin käyttöön.
Joka tapauksessa teleoperaattorilta saa tekstiviestin, jossa ilmoitetaan päivämäärä ja kellonaika, jolloin puhelimeen voi vaihtaa uuden SIM-kortin.
Liittymän vaihdossa on käytännössä kyse siitä, että henkilö etsii itselleen paremman – mahdollisesti myös halvemman – puhelinliittymän ja tekee itselleen uuden liittymäsopimuksen. Kaiken muun hoitaa itse puhelinoperaattori.
Oman vanhan liittymän murehtimiseen ei tarvitse käyttää aikaa, sillä se poistuu käytöstä heti, kun uusi SIM-kortti ja uusi liittymä ovat käyttövalmiita.
Milloin puhelinliittymää ei voi vaihtaa?
Puhelinliittymän vaihtaminen ei välttämättä onnistu ihan heti, jos käytössä on määräaikainen puhelinliittymä. Määräaikainen sopimus on sellainen, että se on voimassa tiettyyn päivämäärään asti, eikä siitä voi perääntyä.
Jos on tehnyt esimerkiksi kahden vuoden määräaikaisen sopimuksen, lupautuu siinä samassa maksamaan kyseisestä puhelinliittymästä kaksi vuotta.
Operaattorilta on helppo selvittää, onko liittymä määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva, sillä tänä päivänä määräaikaisen liittymäsopimuksen keston tarkistaminen onnistuu tekstiviestillä. Tämän tiedon tarkastamisen jälkeen tietää jo etukäteen, onko liittymää mahdollistaa vaihtaa vai ei.
Nykypäivän toistaiseksi voimassa olevat liittymäsopimukset päättyvät 14 vuorokauden kuluttua irtisanomisajasta. Liittymän voi siis vaihtaa vaikka heti uuteen, joten kenenkään ei ole pakko tyytyä huonoon toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen.