Puhelin kuuluu nykyään erottamattomana osana lastenkin elämään, joten on tärkeää miettiä tarkkaan, millainen olisi sopivin ja turvallisin liittymä omalle lapselle.
Kun mietit sopivaa liittymää lapselle, tulee ottaa huomioon lapsen ikä ja millaiseen käyttöön puhelin tulee.
Katseleeko lapsi videoita tai pelaako hän puhelimella? Eli onko tarvetta nopealle nettiyhteydelle. Vai puhuuko lapsi paljon kavereiden tai sukulaisten kanssa, tarvitaanko myös rajattomat puhelut? Kun nämä ovat selvillä, voi vertailla erilaisia liittymiä, jotka sopivat tähän tarpeeseen. Liittymän avaaminen lapselle onkin huolellisesti harkittava asia.
Usein hinta on kuitenkin se ratkaisevin juttu kun liittymää valitaan, joten on tärkeää vertailla erilaisia liittymäpaketteja ja niiden sisältöjä, jotta paras mahdollinen omiin tarpeisiin löytyy.
Vertaile huolellisesti puhelimen hyvät ja huonot puolet
Voidaan olla montaakin mieltä siitä, tarvitseeko lapsi ensimmäiseksi puhelimekseen älypuhelimen vai riittäisikö ihan peruspuhelin vaan. Monet miettivät sitäkin, tarvitseeko lapsi edes koko puhelinta vielä ykkös- tai kakkosluokalla.
Perheitä on monenlaisia ja samoin siis mielipiteitäkin. Joskus lapsen on hyvä saada yhteys vanhempiin tai toisinpäin heti ensimmäiseltä luokalta lähtien. Voi olla tilanteita, että lapsi meneekin myöhemmin kouluun ja vanhempien pitää ilmoittaa lapselle, koska on aika lähteä kotoa. Toiset lapset tarvitsevat aikuisten tukea enemmän ja toiset ovat omatoimisempia jo heti pienestä.
Jos puhelinta tarvitaan enimmäkseen vain yhteydenpitoon soittamalla ja viesteillä, tähän käyttöön riittää ihan peruspuhelin. Näin voidaan myös varmistua, ettei puhelinlasku muodostu kovin suureksi, kun lapsi ei voi pelata puhelimella tai latailla erilaisia maksullisia sovelluksia siihen.
Peruspuhelimen kanssa lapsi ei pääse sosiaalisen median kanaville ja vanhemmilla on kontrolli siihen, millaisessa tietotulvassa lapsi puhelimensa kanssa on.
Peruspuhelin on myös edullinen verrattuna älypuhelimeen ja sen kanssa voi harjoitella tavaroista huolehtimista ilman että tarvitsee pelätä käyvän kalliiksi jos puhelin meneekin rikki. Tästä puheen ollen, kannattaakin ehdottomasti hankkia lapsen puhelimeen suojakuoret ja suojalasi. Näillä voi puhelimen käyttöikää lisätä huomattavan paljon.
Älypuhelin tulee harkittavaksi, jos tarkoitus on hankkia lapselle pidempiaikainen luuri. Se ei heti jää vanhaksi ja kun lapsi kasvaa, hänelle voidaan antaa enemmän mahdollisuuksia käyttää puhelinta monipuolisemmin. On myös mahdollista rajata lapsen puhelimenkäyttöä vaikkapa Google Family Linkin ja Applen Ruutuajan avulla.
Älypuhelimen avulla vanhemmat voivat myös seurata, missä lapsi liikkuu ja varmistaa, että hän pääsee turvallisesti koulusta kotiin. Joten se tuo vastuun lisäksi myös turvaakin. Älypuhelin on hyvä yhteydenpitoon, mikäli isovanhemmillakin on älypuhelimet, koska silloin voi hyödyntää videopuheluita.
Millainen liittymä on sopiva pienelle koululaiselle?
Jos lapsen ensimmäiseksi puhelimeksi on valittu älypuhelimen, suuri osuus yhteyksistä tapahtuu varmasti netin kautta. Jos lapsi käyttää puhelinta vain yhteydenpitoon, tässä tapauksessa riittää vaatimattomampikin datanopeus vaikkapa Whatsappin käyttämiseen.
Jos kuitenkin halutaan toistaiseksi rajoittaa sovellusten käyttöä tai jos on valittu peruspuhelin ensiluuriksi, kannattaa harkita liittymään edes pientä puhe- ja viestipakettia.
Liikkuva kuva, videopuhelut tai pelit vaativat jo enemmän dataa. Jos kuitenkin tällaisia harrastetaan vain kotona, tällöin lapsen puhelimen voi yhdistää kodin langattomaan nettiin.
Prepaid-liittymä on myös erinomainen vaihtoehto lapsen ensimmäiseksi liittymäksi. Ainakaan yllättäviä kuluja ei pääse muodostumaan missään vaiheessa, koska tietty saldo tai paketti ladataan prepaid-liittymään aina etukäteen.
Prepaid-liittymässä saldo tai paketti loppuu sitten jossain vaiheessa, ja tämä voi olla hyväkin tapa opettaa lapselle että liittymänkäytöllä on myös rajansa.
Liittymä lapselle voi huolettaa vanhempia erityisesti yllätyskulujen suhteen. Maksullisista palvelunumeroista tai -tilauksista muodostuu helposti ylimääräisiä kuluja laskuun. Vaikka lapsi ei itse soittaisikaan maksullisiin numeroihin, voi olla, että liittymä joutuu vääriin käsiin ja sillä tilaillaan jotain.
Liittymällä on myös mahdollista tehdä mobiilimaksuja puhelimen sovelluskaupassa. Tällaisten ei-toivottujen kulujen ehkäisemiseksi on pienen lapsen liittymässä ehdotonta olla päällä palvelupuhelu- ja palveluviestiestot. Myös ulkomaanpuhelu- ja viestiestoa on syytä vakavasti harkita pienen lapsen liittymään.
Käytön mukaan veloitettavan liittymän kanssa laskua muodostuu vain silloin, kun liittymää käytetään. Vaikka pieni lapsi ei varmaan lähetäkään kovin paljon tekstiviestejä tai soittele linjat kuumina, on syytä huomioida erilaiset vahinkotilanteet.
Mitä jos lapsella jää linja vahingossa auki tai huomaamattaan tulee lähetettyä paljonkin viestejä? Tällöin on hyvä asettaa liittymään saldoraja tai saldovahtipalvelu.
Isommalle koululaiselle sopiva liittymä?
Lapselle kannattaa ostaa mahdollisimman yksinkertainen ja turvallinen puhelinliittymä, toki lapsen ikä vaikuttaa myös paljon siihen, millainen liittymän tulee olla. Pienten lasten tarve puheluille ja tekstiviesteille ei ole kovin suurta, joten heille ehkä kannattaakin hankkia käytön mukaan veloitettava liittymä.
Rajaton mobiilidata onkin usein paras vaihtoehto lapselle, sillä yhteydenpito kavereihin ja perheeseen sujuu näppärästi esimerkiksi Whatsappin kautta. Nettiyhteyden avulla on myös helppoa tarvittaessa paikantaa lapsi tai kadonnut puhelin.
Isommalle koululaiselle kannattaa hankkia lisäksi nopea nettiyhteys, koska videoiden katseleminen, netin selailu ja pelaaminen kuluttavat runsaasti mobiilidataa. Rajattoman ja nopean nettiyhteyden avulla lapsen puhelimenkäyttö on mukavaa ja helppoa. Isommille lapsille voikin olla hyvä miettiä myös rajattomia liittymäpaketteja, jotka siis tarjoavat rajattomasti tekstiviestejä ja puheluita sekä netin käyttöä.
Tutustu lasten liittymätarjouksiin täällä.
Summa summarum
Lapselle puhelinta ja liittymää hankkiessa kannattaa valita edullinen perusliittymä ja perusluuri, sillä pieni koululainen ei vielä tarvitse kallista puhelinta eikä nopeaa nettiä.
Jonkinnäköinen puhelin koululaiselle on varmasti kuitenkin tarpeen. Kannattaa myös käydä lapsen kanssa läpi puhelimenkäytön etiketti, jotta lapsi oppii hyvän puhelinkulttuurin sekä vastavuoroisuuden. On syytä myös opastaa lasta puhelimen käytössä ja myös hieman valvoa, mitä lapsi puhelimellaan tekee.