Nettinopeus

Tänä päivänä liittymät lupaavat jopa 1 000 megan nopeuksia, mutta verkon kattavuuden vuoksi surffailetkin mahdollisesti hitaammassa verkossa. Nopeustesti selvittää näppärästi, onko nettiyhteytesi operaattorin lupaamalla tasolla. 

Netin nopeus kannattaa mitata

provided by METER.net

Oman nettisi nopeus saattaa näyttää nopealta sopimuksessa, mutta totuus voi olla tarua ihmeellisempää. Onkin kannattavaa tarkistaa netin nopeus säännöllisesti, niin voit varmistua liittymäsi nopeuden myös olevan sitä, mistä maksat. Liikamaksut ei kannata, mielummin voi tehdä netin nopeustesti ilmaiseksi. 

Nettinopeustestin suorittamisen jälkeen saat varmistuksen, että liittymäsi nopeus vastaa luvattua nopeutta. Mikäli näin ei ole, vaan nopeus onkin pienempi kuin mitä pitäisi, on syytä vaihtaa liittymää tai ainakin pyytää liittymätarjous useammalta operaattorilta. 

Netin nopeustesti – mikä se on?

Netin nopeustesti mittaa nopeuden, jolla data liikkuu netistä laitteeseesi ja takaisin. Tämä nopeus ilmoitetaan megabitteinä per sekunti. Mikäli epäilet nettisi nopeuden olevan hidas, kannattaa tehdä nopeustesti. Ja tätä nopeuden mittausta voit käyttää hyödyksesi myös tarkkailtaessa nettiyhteyden laatua. 

Netin nopeustesti on syytä tehdä moneen kertaan erilaisina vuorokauden aikoina tai jopa eri päivinä, sillä nopeustestin luku ei välttämättä kerro, onko nettiyhteytesi nopea vai hidas. Kyseessä on enemmänkin vain sen hetken katsaus tilanteesta. Lukemaan vaikuttaa jaatko nettiyhteyden toisten käyttäjien kanssa, mitä päätelaitteellasi tapahtuu ja millainen on operaattorin dataliikenneverkossa tapahtuva alueellinen kuormitus. 

Miten netin nopeus mitataan luotettavasti?

Kannattaa muistaa muutama toimenpide netin nopeutta mitattaessa, niin saat mahdollisimman luotettavaa tietoa. 

Sulje ensin kaikki sovellukset, jotka kuluttavat paljon nettiä. Tällaisia ovat esimerkiksi Facebook, Instagram ja YouTube. Kannattaa sulkea selaimesta kaikki muut välilehdet paitsi testaussivu. Myös muut nettiä hyödyntävät laitteet tulee sammuttaa. 

Testi on syytä tehdä moneen kertaan vuorokauden aikana ja laskea näiden keskiarvo. Jos mahdollista, testi on hyvä tehdä monella eri laitteella. Toisinaan vika voi ollakin laitteessa eikä liittymässä. Huomioithan myös, että tarkistat operaattorisi Viat ja häiriöt -sivun ja taloyhtiön ilmoitustaulun. Netin hidastelu voikin johtua alueella verkkoon tehtävistä muutoksista tai operaattorilla on lyhytkestoinen vikatilanne verkossaan. Jos ei kyseessä ole tekninen vika tai katkos toiminnassa, liittymäsi nopeus pitäisi olla jotain operaattorin tarjoamalla vaihteluvälillä.

Kuinka nopeustesti tehdään?

Nopeustestin voi tehdä netissä ja se tarkistaa verkon yhteys- sekä latausnopeudet. Nopeustesti on käytettävissä niin pöytäkoneella, tabletilla kuin mobiililaitteellakin. Myös kannettava tietokone soveltuu testaamiseen. 

Testi toimii mobiiliverkossa sekä ns. normaalissa verkossa. Testaaminen ei kuormita laitetta eikä verkkoa, joten sen testaaminen on turvallista. Kun olet tehnyt testin kerran, saat tuloksen muutamassa sekunnissa, maksimissaan minuutissa. Testin tekemiseksi ei tarvitse asentaa mitään erillistä ohjelmaa. 

Mikä on sopivan nopea nettiyhteys?

Netin nopeustesti

Nettiyhteyden ei tarvitse olla huippunopea, jos yhteyttä käytetään pääasiassa vain uutisten tai sosiaalisen median selaamiseen sekä sähköpostien lukemiseen. Perusyhteys kestää tämän vaikka nettiä käyttäisikin moni henkilö yhtä aikaa. Jos nettiyhteyttä käytetään pelien pelaamiseen, isojen tiedostojen lataamiseen tai striimaukseen, tällöin nettiyhteydeltä vaaditaan vähän enemmän. 

Elisa tarjoaa laajakaistan, mobiililaajakaistan, laitenetin, taloyhtiölaajakaistan sekä 5G kotinetin. DNA valikoimassa on laajakaista, mobiililaajakaista, laitenetti, taloyhtiönetti, mokkulat sekä netti omakotitaloasujille. Kun harkitset kodin nettiliittymän päivittämistä, kannattaa huomioida Telia huippunopea valokuitu, 5G netti tai mobiililaajakaista. Moi tarjoaa laitenetin sekä supernopean 5G mobiililaajakaistan.

On suhteellinen käsite, mikä on riittävä netin nopeus. Pääsääntöisesti mitä useampi nettiyhteyttä käyttää, sitä nopeampi yhteys. Yleensä riittämättömästä nettiyhteydestä kertookin kuvan- ja äänenlaadussa olevat ongelmat.  Perheiden sisälläkin käyttö voi vaihdella. Nuoremmat saattavat kuluttaa nettiä todella paljon ja vanhemmat voivat ainoastaan katsella silloin tällöin Netflixistä jonkun leffan. 

Mikä vaikuttaa nopeustestin tuloksiin?

Paras nopeustesti on tehty nopeustesti. Nopeustestin tuloksiin vaikuttavat erinäiset seikat, kuten millainen sisäverkko ja laatu taloyhtiössä on, onko verkko kovin ruuhkainen ja millainen käyttöaste sillä on mittaushetkellä, kuinka pitkä puhelinverkko on (ei päde valokuitukohteissa), millainen on oman verkon muu käyttö silloin kun mittausta suoritetaan ja kuinka monta laitetta verkkoon on kytkettynä. 

Netin nopeuden mittaus kannattaa suorittaa moneen kertaan eri aikoina ja jopa eri laitteilla, koska nopeustesti mittaa netin nopeuden ainoastaan mittaushetkellä. Jos nopeustestin tulokset ovat koko ajan kovin alhaiset, todennäköisesti jotain häikkää yhteydessä on. Nettiyhteyden nopeus kuitenkin voi vaihdella eri mittauskerroilla. 

Nopeudet, jotka operaattorit ilmoittavat, ovat vain teoreettisia maksiminopeuksia. Todellisuudessa näihin lukemiin ei kuitenkaan välttämättä päästä. Mikäli näitä lukuja ei päästä lähellekään, kannattaa vaihtaa operaattoria. 

Kuinka nopea netti on mahdollista saada?

Operaattoreilla on tarjolla erilaisia liittymäpaketteja erilaisilla nettinopeuksilla. Netin nopeuteen vaikuttavat monenlaiset asiat, kuten operaattoriin, ympäristötekijöihin ja itse laitteeseen liittyvät tekijät. Kun liittymiä markkinoidaan, tällöin puhutaan aina maksiminopeuksista.

Kannattaa tarkistaa, että laitteet ovat ajan tasalla ja että ne voivat välittää suurempiakin nettinopeuksia, kun päivittää kiinteän verkon liittymää. Oma operaattori osaa antaa näistä parhaimman tiedon. 

5G verkko laajenee koko ajan, mutta sen signaali heikkenee sitä enemmän mitä kauemmaksi antennista mennään. Haja-asutusalueilla 5G netin nopeus ei ole ehkä vielä huippuluokkaa. Kaupungissa puhelin 5G liittymällä onkin kannattavampi ostos kuin haja-asutusalueella. 

Mitä nopeustestin tulos kertoo?

Jatkuva netin nopeustesti ei ole välttämätöntä suorittaa, mutta muutaman kerran vuodessa kuitenkin. Nopeustestin tulos antaa tietoa siitä, onko liittymäsi sellainen kuin operaattori lupaa sen olevan, vai heittääkö lukemat paljonkin ilmoitetusta vaihteluvälistä. Tällöin tiedät maksatko turhasta ja pitäisikö mahdollisesti vaihtaa toiselle operaattorille. 

Kannattaa pitää mielessä, että oman netin nopeus saattaa vaihdella paljon riippuen omasta sijainnista sekä ajankohdasta. Mikäli oleskelet vaikkapa töiden vuoksi haja-asutusalueella, mobiiliverkon lähetysnopeus voi pudota paljonkin.

Netin nopeustestin tulos ja sen tulkinta

Nopeustesti antaa tarkempaa tietoa, mitkä asiat vaikuttavat netin nopeuteen. Testin tehtyäsi näytölle ilmestyy koostettu tieto erilaisilla luvuilla. Mitä tavallisen netin käyttäjän näistä pitäisi ymmärtää? 

Tärkeimmät tiedot käyttäjälle ovat netin latausnopeus sekä lähetysnopeus. Jo nämä kaksi lukua antavat yleistietoa omasta nettiliittymästä. 

Netin latausnopeus on kaikkein tärkein netin nopeuden mittari. Yleisimmin syynä on juuri latausnopeus, jos netti tuntuu takkuilevan. Latausnopeus ilmoittaa, miten nopeasti data siirtyy netistä omalle laitteelle. 

Netin lähetysnopeus kertoo, miten nopeasti on mahdollista siirtää dataa omalta laitteelta verkkoon. Tällä on merkitystä silloin, jos esimerkiksi pelaat paljon ja striimaat peliäsi verkkoon. 

Jitter on eräänlainen synkronointivirhe, vähän kuin nettiyhteydessä oleva rytmihäiriö. Oikeastaan jitter on poikkeavuus, joka esiintyy tietoliikenteen jaksottaisessa signaalissa. Mikäli tämä signaali kuvataan tasaisena aaltoliikkeenä, jitter tarkoittaa, että aallot poikkeavat toisistaan kooltaan ja niiden välikin on vähän eri. 

Ping ei liity pöytätennikseen vaan se tarkoittaa oman laitteen saavutettavuutta netissä. No sikäli tämän voi selittää pöytätenniksen kautta, että kun ping on lyöty matkaan, etätietokone lähettää sen takaisin lyötyään siihen kuvitteellisella pingismailalla. Ping on siis tämän toiminnon määrä ja se lasketaan millisekunneissa aivan kuten jitterkin.  

Latenssi on hiukan tuntemattomampi käsite tavalliselle netin käyttäjälle, mutta jos pelaa pelejä netissä, tällä on hyvinkin merkitystä. Latenssi on siis nopeustestissä se aika, joka IP-protokollan mukaisella tietoliikennepaketilla kestää edestakaiseen matkaan. 

Katso eri operaattoreiden parhaat tarjoukset