Puhelinliittymät - halvimman puhelinliittymän metsästys

Mobiilitutka.fi auttaa aina vertailemaan kaikki puhelinliittymät. Löydät sivustomme kautta parhaat liittymävaihtoehdot, ole hyvä ja valitse toiveitasi vastaava puhelinliittymä.

Suosituimmat puhelinliittymät vuonna 2024

Tämän hetken edullisin 4G-puhelinliittymä?

Jokaisella operaattorilla on omat edulliset liittymätarjouksensa, joita tarjotaan uusille asiakkaille. Lisäksi kaikki operaattorit uusivat liittymävalikoimaansa todella tiuhaan tahtiin. 

Yhtä ainoaa edullista liittymää ei ole, koska se riippuu aina omista käyttötarpeistasi ja on siis henkilökohtainen. Jos olet keskiverto-puhelimenkäyttäjä, tällöin edullisin 4G-liittymä on ihan heittämällä Moi Mobiilin Moi Potti -liittymä, joka maksaa vain 9 EUR/kk ja jossa on jaettava data Moi Potti -liittymien kesken. Tämä onkin Moin liittymien ”the juttu” eli voit tilata juuri sen verran simmejä kuin haluat ja jakaa dataa niiden kesken. Moin liittymät toimivat DNA:n puhelinverkossa. 

Jos olet todella aktiivinen netinselaaja, sinulle edullisin nopean ja rajattoman netin sisältämä 4G-liittymä on Telia Rajaton 100M. Tähän liittymään sisältyy 1 200 minuutin ilmainen puheaika kuukaudessa. Liittymän kuukausimaksu on ainoastaan 24,90 EUR/kk eikä se vaadi sitoutumista tietyksi ajaksi. 

Mikä on edullisin 5G liittymä tällä hetkellä?

4G:n ja 5G:n ero on niiden nopeudessa ja 5G -verkon nopeus onkin jopa satakertainen verrattuna 4G:hen. Tällä hetkellä halvin 5G -puhelinliittymä on Moi Rajaton 5G 400 Mbit. Sen kuukausimaksu on 19–27 euroa, riippuen onko käytössä 4G vai 5G -verkko. 

DNA Rajaton 5G 400M liittymä maksaa 31,90 eruoa/kk ensimmäisen vuoden ajan, jonka jälkeen kuukausihinta nousee 36,90 euroon. Telian 5G 450 Mbit maksaa 32,90 euroa/kk ja kaupan päälle saa C More TV:n vuodeksi. 

Pitäisikö liittymässä olla rajaton netti?

Lähes jokaisella on tänä päivänä älypuhelin, joten puhelinliittymän hinnan muodostumiseen vaikuttaa datan määrä sekä nopeus enemmän kuin mikään muu. Kannattaakin tarkkailla omaa datankäyttöään ja säästöjen maksimoimiseksi pitää muokata oma liittymänsä todellista käyttöä vastaavaksi. 

Tyypillisesti perus-puhelimen käyttäjä selailee hiukan somea, katsoo muutamia videoita tai pelaa joitakin pelejä. Lisäksi hän voi kotona ollessaan käyttää wifiä, jolloin luonnollisesti puhelimen dataa kuluu oikeastaan aika vähän. Supernopea tiedonsiirto sekä rajaton data eivät oikein ole tarpeelliset tällaiselle käyttäjälle. Useimmat käyttäjät eivät siis todellakaan tarvitse huippunopeaa dataa. 

Rajaton data on tänä päivänä ihan normaalia useilla operaattoreille. Mutta jos ei sinulla ole tarvetta rajattomalle netille ja tarjolla on myös sopiva liittymä, jossa on datakatto, voit säästää puhelinlaskuissasi suuria summia. Kannattaakin siis arvioida oma käyttötarpeensa ja valita sen mukaan datapaketti tai rajaton netti. 

Miten selvitän oman datankäyttöni?

Oman datankäyttösi saat selville puhelimesi asetuksista. Sieltä näet datankäytön kokonaismäärän sekä miten käyttö jakautuu nettiselailun ja sovellusten kesken. iPhonesta löydät tiedon menemällä Asetukset, sitten Mobiiliverkko ja sieltä Mobiilidata. Androidilla vastaava tieto löytyy menemällä Asetuksiin ja valitse sieltä Datan käyttö. 

Millainen netin nopeus olisi kannattavaa valita?

Tämä riippuu tietysti siitä, mihin tarvitset nettiä mutta nykypäivänä melkeinpä jokainen puhelinliittymä on tarpeeksi riittävä kaikkeen normaaliin käyttöön. 5G liittymän nopeus voi olla 1 000 megatavua, joten se riittää jo vaikka mihin. 4G liittymien nopeudetkin ovat 150 megatavua, joten siitä voi jakaa vaikkapa läppärillekin.  

Miten löytää itselle edullisin ja toimivin puhelinliittymä?

Halvimman liittymän itsellesi löydät helpoiten, jos sinulla on tiedossa paljonko puheaikaa, tekstiviestejä ja mobiilidataa käytät. Puhelinlaskustasi saat nämä tiedot helposti selville. Kannattaa tarkistaa tiedot muutamalta kuukaudelta, niin saat todellisemman kuvan. Kun lasket käytetyt viestit, puheajat ja datan yhteen muutaman kuukauden ajan ja jaat sen sitten käytettyjen kuukausien määrällä, saat keskiarvon kulutuksestasi. 

Edullisin puhelinliittymä on sellainen, joka mahdollisimman edullisesti myötäilee omaa kulutustasi. Jos käytät tosi paljon puhelinta ja katsot esimerkiksi runsaasti Netflixin tarjontaa, rajaton liittymä tulee sinun käytössäsi edullisemmaksi. Jos taas et juurikaan käytä koko puhelinta, kannattaa valita käytön perusteella laskutettava puhelinliittymä. 

Miten puhelinliittymän hinta muodostuu?

On hyvä tietää, miten puhelinliittymän hinta oikeastaan muodostuu, jotta osaat vertailla liittymiä oikein. Puhelinliittymän hinta koostuu tietty kuukausimaksusta mutta myös puheluiden, tekstiviestien ja mobiilidatan hinnoista. Muita maksuja ovat esimerkiksi avausmaksut, palvelumaksut, mahdolliset paketin ulkopuoliset maksut sekä ulkomaanyhteyksien lisämaksut. 

Avausmaksu veloitetaan ainoastaan kerran liittymän avauksen yhteydessä ja sen hinta on yleensä operaattorista riippuen jotain 0–5 euroa. Kuukausimaksu veloitetaan joka kuukausi ja se on kiinteähintainen sisältäen puhelut, tekstiviestit sekä datan. Se voi olla myös pienempi summa, jonka lisäksi veloitetaan käytön mukaan puhelut, viestit ja datamaksut. 

Yleensä liittymäpaketteihin sisältyy joko kiinteät puhelut ja viestit, jonka ylimenevät veloitetaan erikseen tai sitten näitä kaikkia on paketissa rajattomasti. Koska dataa käytetään aina vain enemmän, siitä on muodostunut iso hintaan vaikuttava tekijä. Mobiilidatan määrä voi olla puhelinliittymissä joko tietty määrä, jonka jälkeen ylimenevä osuus laskutetaan erikseen tai sitten se voi olla rajoittamaton. Luonnollisesti myös datanopeus vaikuttaa hintaan eli mitä nopeampi yhteys, sen kalliimpi hinta. 

Mikä on kaikkein toimivin liittymä?

Tämä riippuu tosi paljon siitä, missä päin Suomea asut. Kattavin mobiiliverkko tällä hetkellä Suomessa on DNA:n verkko, mutta kannattaa selvittää myös millainen kuuluvuus omalla alueella on Telialla ja Elisalla. Joskus voi olla niinkin, että syrjäseudulla DNA ei toimikaan niin hyvin vaan jokin toinen saattaisi toimia paremmin.  

Liittymän toiminta ulkomailla

Oman liittymän toimintaa ulkomailla selvitellessään tulee eteen sana EU-roaming. Eli kun puhelimessa on tällainen ominaisuus, voi käyttää EU:n alueella omaa puhelinliittymää käyttää yleensä samoilla hinnoilla kuin kotimaassakin. Eli voit soitella, tekstailla ja käyttää dataa aivan kuin olisit Suomessa. Datansiirto ulkomailla maksaa aina sen verran, mitä se kyseisessä maassa maksaa. 

Datarajoituksella on kuitenkin käyttökatto eli ei ole pelkoa, että puhelinlaskusi matkan jälkeen lennättää sinut selälleen. EU:n käyttökatto sisältyy puhelinliittymän kuukausimaksuun Telian, DNA:n ja Elisan liittymissä, joten tästä ei tarvitse huolehtia. EU:n ulkopuolelle matkustaessa kannattaa tutustua operaattoreiden tarjoamiin paketteihin, joilla voi käyttää nettiä edullisesti kohdemaassa. 

Miksi puhelinliittymän kilpailutus vähintään kerran vuodessa kannattaa?

Puhelinliittymien kilpailuttaminen on vaivatonta tehdä ja sen tehtyään melkoisella varmuudella jää rahaa säästöön. Melkeinpä joka kuukausi puhelinliittymien hinnat vaihtuvat. Useimmiten liittymien edulliset tarjoushinnat ovat voimassa ainoastaan ensimmäiset 12 kuukautta, jonka jälkeen hinta nousee. 

Tämän vuoksi kannattaa nähdä hieman vaivaa ja kilpailuttaa operaattorit ja liittymät, sillä siten voi säästää liittymämaksuissa taas seuraavan vuoden ajan. Usein oma operaattori tekee sinulle vastaavan tarjouksen kuin kilpailija, kun selviää, että oletkin tekemässä heiltä poislähtöä. Mitään et ainakaan menetä, jos suoritat kilpailutuksen. 

Miten kauan kestää vaihtaa puhelinliittymä toiseen?

Puhelinliittymän saa vaihdettua todella vaivattomasti, sillä asiakkaan ei tarvitse itse tehdä mitään vaan operaattori hoitaa kaikki käytännön asiat. Ei siis kannata jämähtää vanhaan ja kalliiseen liittymään varsinkaan, jos kyseessä ei ole määräaikainen sopimus. 

Liittymän vaihto sujuu nopeasti. Jos vaihdat liittymää oman operaattorisi toiseen liittymävaihtoehtoon, uusi liittymä on käytössäsi viimeistään seuraavana arkipäivänä. Jos vaihdat toiselle operaattorille, siihen kuluu useimmiten 5–10 päivää.

Usein kysytyt kysymykset

Miten löydän parhaan puhelinliittymän?

Parhaimman puhelinliittymän löytää näppärästi vertailemalla eri operaattoreiden liittymiä puhelinliittymävertailussa.

Miten tilaan puhelinliittymän?

Vertaile ensin liittymiä vertailutaulukossa, jonka jälkeen voit klikata sopivan liittymän kohdalta tilaa-painiketta, jolloin siirryt suoraan operaattorin sivulle. Sivuston ohjeiden mukaisesti täytä tilauslomake ja lähetä se. Tämän jälkeen saat sähköpostiisi tilausvahvistuksen.

Kuinka uusi liittymä otetaan käyttöön?

Saat kotiisi sim-kortin parissa arkipäivässä, jonka jälkeen voit asentaa sen puhelimeesi. Operaattori lähettää viestillä päivämäärän sekä kellonajan, jonka jälkeen uusi puhelinliittymä on valmis käyttöön.

Jos vaihdan liittymää, voinko pitää nykyisen numeroni?

Kyllä, saat pitää nykyisen numerosi ellet erikseen pyydä, että haluat vaihtaa myös numeron.

Joudunko itse irtisanomaan nykyisen liittymäni?

Et joudu, operaattorit hoitavat tämän puolestasi.

Viekö numeronsiirto operaattorilta toiselle kauan?

Tässä menee noin 14 päivää ja vanha liittymäsi toimii normaalisti siihen asti, kunnes uusi liittymä on kytketty.

eSim – mikä se on?

eSIM on digitaalinen sim-kortti, joka toimii vastaavalla tavalla kuin normaali sim-korttikin. Tilausta tehdessä voi valita, haluaako perinteisen vai eSIM-kortin.

Katoavatko yhteystietoni jos vaihdan liittymää?

Eivät katoa, jos ne ovat tallennettuna puhelimen muistiin tai pilvipalveluun. Kannattaa siis siirtää yhteystiedot sim-kortilta puhelimen muistiin tai pilvipalveluun jo valmiiksi.

Katso eri operaattoreiden parhaat tarjoukset