5G on tulevaisuutta
Tällä hetkellä hallitseva mobiiliverkko on edelleen 4G, joka oli tullessaan huikea askel uudelle tasolle 2G- ja 3G-verkoista. Digitalisaatio etenee rakettimaista vauhtia ja kun verkkopohjaisten laitteiden määrä lisääntyy jatkuvasti, kuormitus ja vaatimukset mobiiliverkolle kasvavat ihan väistämättä.
Mobiiliverkon halutaan vetävän vertoja laajakaistalle, ja niin yksityiskäyttäjät kuin yrityksetkin vaativat verkolta yhä suurempia nopeuksia, pienempää viivettä ja vakautta.
4G ei ole tullut tiensä päähän, ja se vastaa vielä moniin tämän hetken tarpeisiin. 4G tuleekin olemaan käytössä vielä vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Tulevaisuutta varten tarvitaan kuitenkin myös nopeampi verkko.
Tämän päivän kuuminta hottia on 5G, joka on viidennen sukupolven mobiiliverkko ja nykyisen 4G-verkon seuraaja ja korvaaja.
5G-infrastruktuuri on alkanut laajentua muutaman viime vuoden aikana eri puolilla maailmaa, ja siihen panostetaan valtaisilla summilla niin valtioiden kuin esimerkiksi Euroopan unionin tasollakin.
Suomi haluaa ehdottomasti kuulua 5G-teknologian kärkimaihin, ja laajennustyöt ja valokuituverkkojen lisääminen etenevät maassamme varsin ripeään tahtiin. 5G on tulevaisuutta, mutta myös jo ihan tätä päivää.
Jo nyt 5G-verkko ja sitä hyödyntävät laitteet ja liittymät toimivat erityisesti suurimmissa kaupungeissa. Haja-asutusalueilla nopeampaa verkkoa joudutaan odottamaan paljon kauemmin, mutta toki senkin kattavuus paranee koko ajan.
5G:n odotetaan mullistavan niin teollisuuden, liikenteen, terveydenhuollon kuin koteihin liittyviä asioita ja sitä kauttatuovan muutoksia yksityishenkilöiden arkeen ja elämyksiin. Koska 5G-verkot kehittyvät edelleen ja ne on suunniteltu tulevaisuutta silmällä pitäen, ihan kaikkia verkon mahdollisuuksia ei edes vielä tiedetä.
Tietyt 5G:n vahvuudet verrattuna 4G-verkkoon ovat todella ilmeisiä kuitenkin jo nyt. Uuden sukupolven verkko ja 5G-laitteet vastaavat entistä paremmin nykypäivän käyttäjän tarpeita ja vaatimuksia, joihin kuuluvat esimerkiksi sujuvasti mobiilissa toimivat suoratoistopalvelut ja pelit.
Jos siis asuu tällä hetkellä 5G-verkon alueella ja hankintalistalla on uusi puhelin ja liittymä, 5G-verkkoa tukeva laite ja siihen räätälöity liittymä kannattaa ottaa harkintalistalle.
5G-liittymän valitsemalla, saat käyttöösi nopeutta, viiveettömyyttä ja vakautta sekä yleisesti parempia käyttökokemuksia. Uusi verkko voi olla kymmenen kertaa, tulevaisuudessa jopa 20 kertaa nopeampi kuin 4G-verkko, mikä nopeuttaa tiedonsiirtoa eri laitteiden välillä huomattavasti.
Näin ollen esimerkiksi viestit ja sisällön jakaminen laitteesta toiseen hoituvat tuossa tuokiossa. Nopeus näkyy myös sujuvammassa surffailussa ja totuttua lyhyemmissä latausajoissa.
Jos 4G-verkkoa käyttämällä pitkän videon, parituntisen elokuvan tai raskaan pelin latautuminen saattoi kestää minuutteja, 5G-verkossa puhutaan sekunneista. Nopeuden lisäksi 5G mahdollistaa myös paremman kuvanlaadun.
Koska 5G-verkon kaistanleveys on aiempaa suurempi, verkko ei myöskään kuormitu entiseen tapaan ruuhkaisimmissakaan paikoissa.
Puhelinliittymät ja nettiliittymät on kannattavaa kilpailuttaa ainakin muutaman kerran vuodessa.
Liittymien nopeudet tulevat koko ajan nopeammiksi, ja vaikka olisitkin viime vuonna ostanut liittymän joka oli silloin markkinoiden nopein, tänään löytyy ainakin tusinan verran nopeampia liittymiä.
Myös liittymien hinnoissa on suuria eroja, uusia liittymiä tulee koko ajan lisää ja operaattoreiden keskinäinen kilpailu on pakottanut kaikkia laskemaan hintojaan alemmas. Liittymävertailu onkin erittäin fiksu teko, siinä säästää selvää rahaa ja saa samalla entistä nopeamman liittymän.
Toisinaan tekevälle sattuu ja SIM-koodi saattaa unohtua ja tällöin kortti lukitsee itsensä. Silloin tarvitaan PUK-koodi avuksi. Mutta mikä se oikein on ja mistä sen saa? Tässä artikkelissa kerromme siihen vastauksen.
Mikä on PUK-koodi ja mistä saan sen?
PUK-koodi eli Personal Unblocking Key on koodi, jota tarvitaan lukkiutuneen SIM-kortin avaamiseen. Joissain tapauksissa saat PUK-koodin SIM-kortin yhteydessä.
SIM-kortin lukkiutuessa PUK-koodin saa yleensä oman operaattorin asiakaspalvelusta tai omilta sivuilta.
Miksi puhelin kysyy PUK-koodia
PUK-koodilla saat avattua puhelimesi, jos näpyttelit PIN-koodin kolme kertaa väärin. PUK-koodit vaihtelevat hieman, mutta yleensä ne ovat 1234 tai 0000. Prepaid-liittymissä SIM-kortin mukana tulee korttikehys tai erillinen paperi, jossa lukee PIN- / PIN2-koodi, PUK- / PUK2-koodi sekä puhelinnumero.
Laskutusliittymissä PIN-koodin saa yleensä ostohetkellä sekä tarvittaessa oman operaattorin asiakaspalvelusta.
Varo syöttämästä PUK-koodia liian monta kertaa
Mikäli syötät PUK-koodin väärin 10 kertaa, SIM-kortti lukkiutuu ja tilalle on hankittava uusi. Ole siis tarkkana, ettet näpyttele ihan mitä sattuu numeroita, ettei sinulle käy huonosti.
Elisa PUK-koodi
Jos näpyttelet PIN-koodin kolmesti väärin, puhelin vaatii PUK-koodin. Liittymän omistajana löydät PUK-koodin vaivattomasti ja maksutta OmaElisasta. Mikäli olet liittymän käyttäjä, sinun tulee pyytää liittymän omistajaa tarkistamaan PUK-koodisi.
OmaElisasta saat PUK-koodin siis maksutta mutta Yritysasiakaspalvelussa sekä Elisan myymälöissä PUK-koodia kysyttäessä veloitetaan hinnaston mukainen maksu 12 EUR.
Työsuhdeliittymän käyttäjänä löydät PUK-koodin Työntekijän OmaElisasta https://yrityksille.elisa.fi/info-omaelisa-tyontekijalle). Jos olet Elisan yritys- ja yrittäjäasiakas tai nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö, PUK-koodi löytyy ilman maksua kuluttaja-asiakkaiden OmaElisasta (https://verkkoasiointi.elisa.fi/).
DNA PUK-koodi
Saat PUK-koodin ilman veloitusta DNA-liittymissä Minun palveluni -itsepalvelusta (https://minunpalveluni.dna.fi/rekisteroidy), tänne pääset kirjautumaan DNA tunnuksella, kunhan olet ensin sellaisen luonut itsellesi.
PUK-koodi löytyy myös kätevästi OmaDNA -sovelluksesta, jonka lataat vaivatta omasta sovelluskaupastasi. Sovellus on saatavissa sekä iOS:lle että Androidille.
Prepaid-käyttäjänä löydät PUK-koodin liittymän ostopakkauksesta, mikäli et ole jo rekisteröinyt DNA Prepaid-liittymääsi. Itse haettuna PUK-koodi on ilmainen, mutta jos pyydät sen asiakaspalvelusta tai liikkeestä, DNA veloittaa 10 euron palvelumaksun.
Telia PUK-koodi
Telian PUK-koodin saat Telian asiakaspalvelusta tai Omilta Sivuilta (https://www.telia.fi/). Kirjauduttuasi omille sivuille, niin löydät PUK-koodin täältä:
Omat sivut => Liittymäni ja palveluni => liittymänumero, joka PUK-koodia pyytää. Klikkaa oikeaa numeroa, niin sinulle avautuu näkymä, jonka alaosasta löydät PUK-koodin.
Voit myös hankkia PUK-koodin asiakaspalvelunumerosta ilman veloitusta, numero löytyy Telian sivuilta. Jos pyydät numeron asiakaspalvelusta tai myyntipisteeltä, tästä veloitetaan velotetaan 5 euron palvelumaksu.
Jos olet yritysliittymän käyttäjä ja työnantajasi maksaa puhelinlaskun, niin yritysliittymissä PUK-koodin saat soittamalla Telian yritysasiakaspalveluun 020 693 693.
Prepaid-liittymän käyttäjänä PUK-koodi löytyy vain alkuperäisestä ostopakkauksesta. Onkin siis syytä pitää alkuperäinen pakkaus pitää visusti tallessa.
Jos kuitenkin olet epähuomiossa hävittänyt pakkauksen, voit marssia Telian myyntipisteelle pyytämään koodia. Jos SIM-korttisi vaihtuu, niin myös PIN- ja PUK-koodi muuttuvat.
MOI PUK-koodi
Moin asiakkaana saat PUK-koodin näppärästi Mun Moi-palvelun (https://www.moi.fi/yrityksille/tili/#/login) kautta. Voit käyttää joko Mun Moi-sovellusta tai kirjautua selaimen kautta. Siirry valikossa kohtaan simmit ja valitse sieltä simmi, joka pyytää PUK-koodia. Paina kohtaa SIM-kortin asetukset ja löydät sieltä koodin avaamiseen.
Saat koodin myös asiakaspalvelusta yhteydenottolomakkeen kautta tai numerosta 044 770 6000 (mpm/pvm). Puhelinasiakaspalvelu palvelee PUK-koodin kyselyissä ympärivuorokautisesti. Koodin kysely puhelimitse asiakaspalvelussa maksaa 10,00 EUR/kerta.
Ei siis hätää, jos SIM-korttisi lukittuukin, saat kyllä jotain kautta itsellesi varmasti tarvittavan PUK-koodin, jolla saat puhelimesi jälleen käyttöön. Tarkkana kannattaa kuitenkin olla, kun epätoivoissaan näppäilee PIN-koodia ties monettako kertaa. Puhelin nimittäin menee lopullisesti lukkoon kymmenennen väärän yrityksen jälkeen.