SIM korttien koot – mitä pitää tietää?

Sim korttien koot

Ennen kuin otat uuden puhelimen käyttöön, kannattaa varmistaa, että sinulla on oikean kokoinen SIM-kortti. Mikäli yrität sovittaa väärän kokoista korttia laitteeseen, se voi saada koko SIM-korttitelineen jumiin ja tästä aiheutuu tarpeetonta harmia. 

  • SIM-kortteja on kolmea eri kokoa:
  • Uusissa laitteissa käytetty pienin korttimalli Nano SIM
  • Yleisesti käytössä oleva keskimalli Mikro SIM
  • Vanhemmissa puhelimissa käytetty Mini SIM

Näiden lisäksi on käytössä myös sähköinen SIM-kortti eli eSIM, joka on saatavilla muutamiin uusimpiin mobiililaitteisiin. Yleisin malli nykyään on Nano SIM ja Mini- ja Mikrokortit ovatkin poistumassa markkinoilta kokonaan. 

Mini SIM

Mini sim

Tämä kortti löytyi aikaisemmin melkein joka puhelimesta mutta nykyään aika on ajanut tästä ohitse ja teknologia kehittynyt. Niinpä Mini SIM onkin tänä päivänä käytössä lähinnä vain joissakin peruspuhelimissa ja Tablet-tietokoneissa. 

Mikro SIM

Micro sim

Mikro SIM on pienempi kuin vanhanmallinen Mini SIM. Tämä kortti on käytössä lähinnä edullisimmissa älypuhelinmalleissa sekä useimmissa uusissa tableteissa. 

Nano SIM

Nano sim

Nano SIM on nykyään eniten käytössä oleva SIM-kortti. Mikäli ostat nyt uuden puhelimen, siihen tarvitaan todennäköisesti juuri Nano SIM. Myös 5G liittymät toimivat Nano SIM-kortilla. Puhelinliittymät ja Nano SIM-kortit ovatkin kimpassa eli jos teet liittymäsopimuksen operaattorin kanssa, saat heiltä myös SIM-kortin, jossa on sisällytettynä henkilökohtainen numerosi, valitun liittymän palvelut ja tallennustilaa yhteystiedoille sekä tekstiviesteille. 

Nano SIM-kortti on jo sen verran pieni että fyysinen kortti ei tästä juuri enää voi pienentyä. Ellei sitten itse sirua pienennetä huomattavasti. Pienemmän korttipaikan ansiosta voidaan vapauttaa enemmän tilaa laitteiden käyttöön, kuten vaikkapa isommalle akulle tai uudistetuille komponenteille. Itse puhelimen kokoakin voidaan pienentää SIM-kortin pienentämisen johdosta. Tosin puhelimet näyttävät vain suurenevan vuosi vuodelta. 

Kuinka uusi SIM-kortti hankitaan?

Uuden SIM-kortin voi hankkia joko tilaamalla operaattorin verkkosivustolta, käymällä operaattorin toimipisteessä tai soittamalla asiakaspalveluun. Kun hankkii uuden kortin liittymän hankkimisen yhteydessä, siitä ei veloiteta ylimääräisiä kuluja. 

Mikäli tarvitsee uuden Nano SIM-kortin siksi, että uusi älypuhelin ei tue nykyistä SIM-korttia tai että kortti on kadonnut tai hajonnut, operaattori voi veloittaa tästä jonkin erillisen kulun. Mahdolliset kustannukset voi tarkistaa oman operaattorin hinnastosta. 

Uudet kortit ovat yleensä yhdistelmäkortteja, josta löytyy kaikki saatavilla olevat korttikoot eli Mini, Mikro ja Nano. Kortista voi näppärästi itse napsauttaa irti tarvitsemansa korttikoon. Luultavasti eSIM tulee tulevaisuudessa korvaamaan kaikki fyysiset SIM-kortit. Vielä se ei ole kovin yleisesti käytössä, mutta se on kuitenkin jo saatavilla joihinkin mobiililaitteisiin.

Mikäli yrität leikata tavallista SIM-korttia pienemmäksi, se voi vahingoittaa kortissa olevaa sirua. Onkin kannattavampaa tilata uusi kortti, mikäli uuden puhelimen korttipaikka on pienempi kuin edellisessä puhelimessa. Toki SIM-korttiadapterin avulla voidaan suurentaa nanokokoinen kortti mikrokokoiseksi tai vaikka minikokoiseksikin. Vastaavasti mikrokokoinen SIM-kortti voidaan suurentaa minikokoiseksi. 

Säilyykö vanha numero kun vaihtaa SIM-kortin?

Ottaessasi käyttöön nykyiseltä operaattorilta saadun kortin, vanha kortti lakkaa toimimasta. Puhelinnumero säilyy kuitenkin samana vaikka kortti vaihtuukin. Myös kaikki muut liittymän palvelut, kuten datapaketit, puhepaketit sekä tekstiviestipaketit säilyvät ennallaan. Moi liittymät ovat suosittuja edullisuutensa ja helppoutensa vuoksi. 

Kun olet vaihtamassa liittymää, on mahdollista palvelusopimuksen allekirjoituksen yhteydessä valtuuttaa uusi operaattori irtisanomaan käytössä oleva operaattori ja siirtämään vanha numero uudelle liittymälle. Ennen kuin solmii uuden sopimuksen ja pyytää numeronsiirtoa, kannattaa varmistaa, ettei nykyisen palveluntarjoajan kanssa ole voimassa määräaikainen sopimus. 

Ei kannata irtisanoa nykyistä liittymää, jos haluaa säilyttää nykyisen numeronsa. Ikävä kyllä irtisanotun liittymän numeroa ei ole mahdollista siirtää. Uusi SIM-kortti toimitetaan useimmissa tapauksissa muutaman arkipäivän aikana. Jos haluaa säilyttää vanhan puhelinnumeron, numeronsiirtoon kuluu noin kaksi viikkoa. Jos taas haluaa vaihtaa numeronsa uuteen, liittymän saa hiukan nopeammin käyttöön. Operaattori ilmoittaa tekstiviestillä päivämäärän ja tarkan kellonajan, jolloin uuden SIM-kortin voi vaihtaa puhelimeensa.

Yhteystiedot kannattaa tallettaa puhelimen muistiin

Kun vaihtaa puhelinliittymää ja saa käyttönsä uuden SIM-kortin, on hyvä muistaa tarkistaa mihin puhelimen yhteystiedot on tallennettu. Tietojen tulee olla tallennettu nimenomaan puhelimeen eikä SIM-kortille. Mikäli yhteystiedot ovat tallennettuna SIM-kortille ja vaihdat uuden kortin, kaikki yhteystietosi katoavat. 

Joten kannattaa suorittaa tämä tarkastustoimenpide ennen kuin alkaa vaihtamaan uutta korttia laitteeseen. Muuten tulee paljon ylimääräistä työtä kun pitää pyytää ihmisiltä uudelleen heidän puhelinnumeronsa ja lisäillä niitä sitten yhteystietoihin. 

Nykyään onneksi käytössä on myös monenlaisia pilvipalveluita, joihin tietoja voi tallentaa. Pilvipalveluun voidaankin tallettaa vaikkapa yhteystietoja tai sovelluksia, jolloin ne ovat aina tallessa. 

Saatat pitää myös näistä: