Puhelinoperaattorit vertailussa - valitse itsellesi sopivin

Mobiilitutka.fi auttaa aina vertailemaan kaikki puhelinliittymät. 

Tällä hetkellä Suomessa toimivat seuraavat puhelinoperaattorit: Elisa, Telia, DNA ja Moi Mobiili. Osa näistä on ollut toiminnassa jo vuosien ajan, välillä eri nimillä mutta kuitenkin. Suuremmat ja näin ollen ne tutut ja turvalliset ovat ne, joiden puoleen käännytään ensimmäisenä, kun halutaan hankkia uusi liittymä. Lisäksi monilla operaattoreilla on lisäksi myymälöitä ja pisteitä ympäri Suomen, joten heiltä saa näppärästi saman katon alta hankittua niin liittymät, reitittimet kuin puhelimetkin.

Moi Mobiili on näistä uusin tulokas, mutta sekin on jo vakiinnuttanut asemansa ja nauttii yhä suurempaa kansansuosiota. Telialla, Elisalla ja DNA:lla on keskenään melkein yhtä kattavat puhelinverkot, ja kaikki laajentavat koko ajan 5G verkkoaan uusille paikkakunnille. Moi Mobiili on koko ajan toiminut vuokralla DNA:n verkossa. Nykyään Moi Mobiili on DNA:n omistama brändi.

Kuuluvuudeltaan näillä operaattoreilla ei ole oikeastaan suurtakaan merkitystä, sillä jokaisen verkko on melkein yhtä kattava. Jos kävisi niin, että oma liittymä ei toimikaan tai kuuluvuus on todella huono siellä, missä asuu, kannattaa kääntyä toisen operaattorin puoleen ja tutkailla heidän tarjoamiaan palveluita. Operaattoreiden kuuluvuuskartoista näkee, millainen kuuluvuus oman kodin kohdalla on. Kokeilemalla ja hintoja vertailemalla löytää parhaiten itselleen sopivimman operaattorin.

Kaikki operaattorit tarjoavat luonnollisesti matkapuhelinliittymiä, mutta koska nykyään puhelut ja tekstiviestien lähettäminen ovat vähentyneet, netin ja mobiilidatan käyttö on käyttäjillä se ykkösjuttu. Tänä päivänä saa liittymiä, joissa kaikkea on rajattomasti. Ainoastaan datan määrä ja netin nopeus hieman vaihtelevat. Tietenkin sitä kalliimpi liittymä mitä nopeampi netti. 

Rajaton netti kotimaassa, Pohjolassa ja Baltiassa sisältyy Telian liittymiin

Telialla on huippukattava verkko Suomessa, Pohjolassa ja Baltiassa. Liittymiin sisältyy rajaton netti kotimaassa, Pohjolassa ja Baltiassa. Lisäksi kuukausihintaan sisältyy EU-käyttö. Kaupan päälle saa C More suoratoistopalvelun laadukkaan sisällöt vähintään kolmeksi kuukaudeksi ja senkin jälkeen kuukausihinta on edullinen. 

Telia liittymät ovat suosittuja, sillä Telian verkolla on hyvä kuuluvuus ja valikoimasta on helppo löytää itselle sopiva liittymä oman käytön mukaan. Tarjolla on rajaton netti, prepaid liittymät, 4G- tai 5G verkon perusliittymät niin satunnaiseen käyttöön kuin todellisille hevijuusereille. Telialta saa myös kiinteän netin ja mobiililaajakaistan kaikille laitteillesi. 

Myös lapsille löytyy sopivat liittymät. Ne sisältävät myös rajattoman netin kotimaassa, joten lapsesi on aina tavoitettavissa. Lapsen liittymään saa myös saldorajan, joten ei enää ikäviä laskuyllätyksiä. 

Globetel – liittymiä myös ilman datapakkoa

Globetel on kotimainen puhelinoperaattori, joka on perustettu vuonna 1997. He tarjoavat korkealaatuisia koti- ja ulkomaan puhelupalveluita, jotka toimivat niin matkapuhelimella kuin kiinteässä puhelinverkossa.

Globetel tarjoaa liittymiä ilman datapakkoa, siksi ne ovat niin edullisia. Esimerkiksi Globetel Jätti -paketissa on rajattomat puhelut ja tekstiviestit ja sen saa 11,95 euron kuukausihintaan. Mikäli haluaa lisäksi rajattoman netin, sen saa 7,90 euron lisäpanostuksella. Kaikki liittymät sisältävät lisäksi 30 % alennuksen 99588-suuntanumerolla soitetuista ulkomaanpuheluista. Globetel toimii Telian verkossa, joten kuuluvuus on taattu. 

Rajaton netti ja S-bonukset houkuttaa Elisan asiakkaita

Elisan liittymät myydään ilman minkäänlaista sitoutumispakkoa tai kytkykauppoja. Liittymissä on rajaton netti niin kotimaassa kuin Pohjolassa ja Baltiassakin. Koska liittymien hintaan kuuluu EU-datapaketti, matkustat vaivattomasti ja turvallisesti koko EU:n alueella. Elisan verkko laajenee koko ajan ja nopean 4G verkon alueella asuukin melkein koko Suomen kansa. 5G verkon alueella asuu jo reippaasti yli puolet suomalaisista. Lisäksi kaikki Elisan 5G liittymät kerryttävät S-ryhmän bonusta.  

Elisan valikoimaan kuuluu liittymien lisäksi Elisa viihde, Elisa Kirja sekä kaapeli-TV-ratkaisut. Samoin kuin muutkin operaattorit, myös Elisalta saa uusimmat älypuhelimet osamaksulla, joten ei tarvitse maksaa puhelimen hintaa kerralla. Lisäksi Elisa tarjoaa niin mobiililaajakaistaliittymät ja kiinteän laajakaistan liittymätkin. 

DNA – halvat hinnat ja rajaton netti

DNA:n liittymissä on rajaton netti Suomessa, Pohjolassa ja Baltiassa. Lisäksi voit soittaa WiFi-puheluita. Kaikkiin liittymiin sisältyy myös EU-datapaketti. DNA:n asiakkaat saavat kanavapaketeista 20 prosentin alennuksen. Valittavana on C More, C More Total, V Premium ja Mix-kanavapaketit. Lisäksi voit katsoa DNA TV:tä 2 kuukauden ajan veloituksetta. 

Esimerkiksi DNA Rajaton 5G 200M maksaa 29,90 euroa kuukaudessa ja nimensä mukaisesti siinä on kaikki rajatonta, puhelut, tekstiviestit sekä data. 

Moi Mobiili on ketterä kilpailija

Moi Mobiili on uusin tulokas operaattorien joukossa mutta se nauttii vankkaa alati kasvavaa suosiota käyttäjien keskuudessa. Moi Mobiilin palveluidea on hieman erilainen kuin toisilla operaattoreilla, sillä Moi Mobiilin liittymävalikoima on hiukan erilainen. Lisäksi Moin hinnoittelupolitiikka eroaa perinteisistä operaattoreista. 

Moi Mobiilin etuina on että voit lisätä tiliisi niin monta liittymää kuin haluat ja liittymä eli simmi jakaa ja kasvattaa yhteistä datapottia. Lisäksi voit räätälöidä itse tilisi jokaisen liittymän vaikkapa valitsemalla rajattoman puheen tai datan niihin simmeihin, joissa sitä tarvitaan. Moi Mobiilin liittymät veloitetaan suoraan maksukortilta, joten ei enää verkkopankissa puhelinlaskujen maksamista. Liittymien muokkaukset voit suorittaa itse eikä tarvitse sen vuoksi olla yhteydessä asiakaspalveluun. 

Yhdellä ainoalla Moi Mobiili-tiliin voi sisältyä koko perheen liittymät, netti ja vaikka riistakamera.

Kuinka paras operaattori löytyy?

Yhtä ainoaa oikeaa vastausta tähän ei ole, sillä jokainen määrittelee itse oman tarpeensa liittymälle. Kaikilla operaattoreilla on tarjonnassaan niin 4G- kuin 5G liittymätkin, rajattomat puheajat, tekstiviesti sekä data. 

Eroavaisuudet syntyvät netin nopeudesta, datan määrästä sekä hinnoista. Ja jos halutaan hankkia liittymä jotakin tiettyä tarkoitusta varten, kuten vaikkapa liittymä lapselle tai prepaid-liittymä, tällöin on myös jonkin verran eroja operaattoreiden välillä. Jokaisella operaattorilla on melko hyvät kattavuusalueet, mutta kuitenkin voi jäädä joitakin katvealueita, joissa jonkin operaattorin liittymä ei toimi mutta toisen toimiikin moitteettomasti. Kannattaa siis kokeilla, mikä on itselle sopivin vaihtoehto. 

Omat tarpeet tulee siis selvittää, jotta tietää, mitä haluaa liittymältään. Onko esimerkiksi tarvetta rajattomille puheluille vai näytteleekö datan määrä isompaa osaa? Kannattaa tarkistaa puhelinlaskunsa muutamalta kuukaudelta niin saa tämän tiedon helposti selville. 

Monet operaattorit toimivat samoissa verkoissa

Elisalla, Telialla ja DNA:lla on oma matkapuhelinverkko, eikä näiden välillä ole juurikaan eroja. Elisan ja Telian verkot toimivat myös Ahvenanmaalla. Nämä kolme suurinta operaattoria toimivat osittain myös samassa verkossa. 

Yhteenveto

Operaattoreilla on kova kilpailu asiakkaista keskenään, joten niiden liittymätarjouksissa ei oikeastaan ole paljoakaan eroja. Pieniä yksityiskohtia operaattorien tarjoamissa bonuksissa on, esimerkiksi Elisa tarjoaa S-ryhmän bonuksia ja Telia tarjoaa ilmaista katseluaikaa C More suoratoistopalveluun

Puhelut, tekstiviestit ja data on jokaisella saatavilla rajattomina tai käytön mukaan laskutettavina. Joten mikäli käyttösi on tosi vähäistä, kannattaa harkita käytön mukaan veloitettavaa liittymää. 

Kannattaa ensin hiukan kartoittaa, mikä on oma tarve liittymälle, tämän jälkeen on vaivattomampaa vertailla eri liittymiä keskenään. Aina kannattaa kysyä eri operaattoreilta liittymätarjous, tässä ei ainakaan häviä mitään, koska sen voi tehdä netissä ilmaiseksi. 

Usein esitetyt kysymykset

Mitkä operaattorit toimivat Suomessa?

Suomessa toimivat operaattorit ovat Telia, Elisa, DNA, Moi Mobiili ja Globetel.

Kuinka löytää paras operaattori?

Yhtä vastausta tähän ei ole, sillä se riippuu käyttäjän tarpeesta. Kriteerinä voi olla se, mihin puhelinta eniten tarvitsee tai sitten asuinpaikka määrittää, mikä operaattori kannattaa valita.

Mikä operaattori on edullisin?

Tähän on vaikea vastata, sillä edullisin ei välttämättä ole paras. Tärkeintä onkin se, että liittymäsi on sopiva juuri sinun tarpeeseesi. Jos saldorajat ylittyvät koko ajan, se tulee loppujen lopuksi kalliimmaksi, kuin valmis paketti. Kannattaa suorittaa liittymien vertailua ennen ostopäätöstä.

Kaikki suomalaiset operaattorit ja niiden tarjoamat liittymät ovat edullisia ihan kansainvälisestikin verrattuna.

Mitä lisäpalveluita operaattoreilla on?

Joskus se ratkaiseva tekijä voi olla, minkälaisia lisäpalveluita operaattorilta on saatavilla. Tällaisia lisäpalveluita voi olla esimerkiksi nettiliittymät, kanavapaketit tai laitediilit. Yksi tärkeä tekijä on myös se, että asiakaspalveluun on helppo olla yhteydessä ja operaattorin oman sovelluksen helppokäyttöisyys.

Toisille taas tärkeää on vaikkapa mobiilivarmenteen käyttöönotto ja eSIM -kortin mahdollisuus. Onkin syytä miettiä, mitkä kaikki asiat itselle ovat tärkeitä, kun on valitsemassa itselleen operaattoria.

Mitä pitää ottaa huomioon kun on valitsemassa operaattoria?

Kannattaa ensin selvittää, kuinka paljon kuukaudessa kertyy puheminuutteja ja tekstiviestejä sekä dataa. Mitä hyviä puolia nykyisellä operaattorilla on ja olisiko mahdollista säästää rahaa, jos vaihtaa operaattoria toiseen? Millainen kuuluvuus kyseisellä operaattorilla on?

Kuinka liittymän vaihto operaattorilta toiselle sujuu?

Parasta on, ettei sinun tarvitse itse irtisanoa vanhaa liittymääsi, uusi operaattori tekee sen puolestasi. Tämän jälkeen saat uudelta operaattorilta postitse sim-kortin. Kun olet saanut tekstiviestillä ilmoituksen, että liittymä on kytketty, voit asettaa uuden sim-kortin puhelimeesi ja sitten uusi liittymäsi on valmis käyttöön.

Kannattaako operaattoreiden kilpailuttaminen?

Ehdottomasti kannattaa. Monet häviävät useita kymppejä ja jopa satasia vuositasolla, koska eivät kilpailuta liittymiä ja operaattoreita. Tämä kannattaa tehdä ainakin kerran tai kaksi vuosittain, näin varmistat että sinulla on aina edullisin liittymä. Operaattoreilla on kova kilpailu keskenään, joten he eivät halua menettää yhtään maksavaa asiakasta.