5G liittymät edullisempaan hintaan

Mobiilitutka.fi auttaa aina vertailemaan kaikki puhelinliittymät​. Löydät sivustomme kautta parhaat 5g liittymävaihtoehdot, ole hyvä ja valitse toiveitasi vastaava liittymätarjous.

Suosituimmat 5G liittymätarjoukset vuonna 2024

5G – mikä se on?

5G on mobiilidatayhteyksien uutta tekniikkaa. Sen myötä tiedonsiirtonopeudet nousevat kymmenkertaisiksi tai jopa satakertaisiksi verrattuna edelliseen 4G-tekniikkaan. 5G mahdollistaa esimerkiksi itseajavien autojen, valvontalaitteiden ja muiden iot-laitteiden keskinäisen viestinnän.  

5G-teknologia kehittyy koko ajan ja se parantaa myös 4G-verkon nopeuksia. 5G ei korvaa 4G:tä, vaan täydentää sitä vaiheittain. 5G:n avulla voit katsoa hyvälaatuista sisältöä suoratoistopalveluista ilman pätkimistä, pelaaminen verkossa on viiveetöntä ja etätyöt sujuvat vauhdikkaasti.

Tulevaisuudessa verkon viipaloinnin avulla 5G-verkon palveluita voidaan mukauttaa niin kotien kuin yritystenkin tarpeisiin. 

5G liittymässä luotettavuus ja toimintavarmuus ovat nykyisiä verkkoja paremmat ja nopeudet ovat vähintään kymmenkertaiset nopeudet. Suoratoistopalveluiden, TV-ohjelmien ja videoiden parempi laatu ja pätkimättömyys tekevät katselusta entistä elämyksellisempää. Välitön yhteys minimaalisella viiveellä nostaa pelaamisen uudelle tasolle ja omakotitaloasujille 5G tuo oman ruuhkattoman nettikaistan kotiin.

5G liittymä pähkinänkuoressa

5G verkko on paljon luotettavampi ja toimintavarmempi kuin nykyisin käytössä olevat verkot. Jopa gigan yhteydet ovat mahdollisia 5G verkon avulla. Livestriimit alkavat tukea 4K:ta, 8K-kuva yleistyy videopalveluissa, videopuhelut ovat huomattavasti laadukkaampia. Verkossa pelaaminen nousee kokonaan uudelle tasolle, sillä verkossa ei ole enää viivettä nimeksikään. Mobiiliyhteydet ovat entistä luotettavammat ja elinympäristö mukautuu aiempaa paremmin. 5G liittymä mahdollistaa useita innovatiivisia arjen helpotusta tuovia muutoksia, kuten itsestään ohjautuvat autot ja älykkäät kaupungit.

Hyvästi takkuileva netti, 5G on täällä

Mikään ei saa niin raivon partaalle kuin takkuileva nettiyhteys! Netti voi mennä täysin jumiin, jos perheeseen kuuluu useita lapsia, jotka kaikki käyttävät paljon nettiä.

Tänä päivänä nettiä käyttävät todella monet laitteet, kuten luonnollisesti matkapuhelimet ja tabletit mutta myös hälytinjärjestelmät, jääkaapit, älytelevisiot, pelikoneet, tietokoneet ja läppärit. Uudenlainen 5G liittymä tulee siis kuin tilauksesta.

Koska 5G liittymä on niin nopea, on miellyttävämpää pelata erilaisia nettipelejä ja katsella suoratoistopalveluita, kun nettiyhteys ei pätki koko aikaa. Tämä korostuu erityisesti pelattaessa netissä yhdessä usean muun pelaajan kanssa, kun viive on mahdollisimman pieni.

Usein kysyttyä 5G liittymistä:

Toimiiko 5G kaikilla puhelimilla?

5G-verkon käyttäminen vaatii yhteensopivan laitteen, joten et siis välttämättä voi käyttää 5G verkkoa vanhemmilla matkapuhelimilla. Kysy omalta operaattoriltasi, millaisissa puhelimissa 5G toimii, jos vaihdat vanhan liittymäsi 5G liittymään.

Vanha matkapuhelimesi toimii kyllä normaalisti myös 5G-verkon avautumisen jälkeen. Teknisesti ottaen 4G-puhelimet eivät toimi 5G-verkossa, mutta 4G-verkko tulee olemaan käytössä vielä pitkään, vaikka 5G-verkko onkin toiminnassa.

Onko 5G verkko koko Suomen kattava?

5G -verkko kattaa lähinnä vain keskustan taajaman omakotialueineen. Samoin on tilanne myös isoissa kaupungeissa. Kaupungeilla on nykyään erittäin paljon suuria maaseutualueita, ja niissä ei 5G ole toiminnassa.

5G ei välttämättä edes tule haja-asutusalueiden asukkaiden saataville ihan lähitulevaisuudessa. Toki verkkoja on jo rakennettu moneen paikkaan Suomessa. Alueet ovat kuitenkin keskittyneet suurten ja merkittävien kaupunkien läheisyyteen. 5G -verkko kattaakin vasta kaksi prosenttia Suomen pinta-alasta.

Onko 5G tarpeellinen?

Tällä hetkellä ihan tavallinen 4G-liittymä on usein nopeampi ja toimintavarmempi, mutta tulevaisuudessa varsinkin kaupungeissa 5G mahdollistaa monia mullistavia ja arkea helpottavia asioita. Mikäli olet teknologian ystävä ja haluat ratsastaa viimeisimmän tiedon aallonharjalla, sinun kannattaa panostaa 5G -tekniikkaan.

Miten 5G toimii eri alueilla?

Eri operaattoreilla on vasta meneillään 5G-verkkojen rakentaminen ympäri Suomen, joten verkon toimivuudessa on runsaasti paikkakuntakohtaisia eroja. Elisan 5G-verkkoa on laajennettu alkuvuoden aikana nopeasti ja sen alueella asuu jo puolet suomalaisista. Elisan 5G palvelee tällä hetkellä jo yli sadalla paikkakunnalla:

Alajärvi, Alavus, Akaa, Espoo, Haapavesi, Hanko, Hartola, Heinola, Helsinki, Hollola, Hyvinkää, Hämeenkyrö, Hämeenlinna, Ii, Iitti, Ilmajoki, Iisalmi, Janakkala, Joensuu, Jyväskylä, Jämsä, Järvenpää, Kaarina, Kajaani, Kalajoki, Kangasala, Kankaanpää, Kauhajoki, Kauhava, Kauniainen, Kemi, Kempele, Kerava, Keuruu, Kirkkonummi, Kittilä, Kolari, Kokkola, Kotka, Kontiolahti, Kouvola, Kuopio, Kurikka, Kuusamo, Lahti, Laihia, Lappeenranta, Lapua,  Laukaa, Lempäälä, Lieto, Liminka, Liperi, Lohja, Loviisa, Luoto, Mikkeli, Mustasaari, Muurame, Mäntsälä, Naantali, Nilsiä, Nivala, Nokia, Nurmijärvi, Orimattila, Orivesi, Oulu, Outokumpu, Parkano, Pedersöre, Pietarsaari, Pieksämäki, Pirkkala, Pori, Porvoo, Raahe, Raasepori, Raisio, Rauma, Riihimäki, Rovaniemi, Rusko, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Savonlinna, Savitaipale, Seinäjoki, Siilinjärvi, Sipoo, Siuntio, Sotkamo, Suonenjoki, Tampere, Toivakka, Tornio, Turku, Tuusula, Uurainen, Vaasa, Vantaa, Valkeakoski, Varkaus, Vihti, Ylivieska, Ylöjärvi, Äänekoski.

Mitä merkitystä on nopealla 5G verkolla?

5G teknologian ennustetaan olevan mullistava sekä yksityishenkilöille että muutamille toimialoille. Nämä toimialat ovat koulutus, älykäs kaupunki, terveydenhuolto, teollisuus sekä kuljetus. 5G:n odotetaan kasvattavan ja helpottavan näiden toimialojen tuottavuutta sekä myös yksityishenkilöiden jokapäiväistä elämää.

5G:n uskotaan tuovan älykäs liikenne osaksi jokaisen arkipäivää. 5G:n on tarkoitus automatiikan avulla auttaa kuljettajia reagoimaan liikenteessä nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Autot ovat yhteydessä muihin lähistöllä ajaviin autoihin, jolloin liikennevirroista tulee ennakoitavampia, sujuvampia ja turvallisempia.

5G:n avulla joustava työnteko tulee entistä helpommaksi. Etenkin näin korona-aikaan moni on siirtynyt etätöihin, joten joustava työnteko on varmasti kokenut murroksen, joka ei ole ihan hetkeen poistumassa. 5G:n avulla maailmanlaajuiset liikkuvat tiedostot sekä toimivat videoyhteydet tulevat aina vain ajankohtaisemmaksi.

5G liittymä tuo virtuaalitodellisuuden täysin uudelle tasolle, jonka myötä yhteydenpito läheisiin voi olla paljon muutakin kuin pelkkiä viestejä ja tavallisia videopuheluita. 5G mahdollistaa virtuaalitodellisuuden myös toisella tavalla.

Esimerkiksi VR-lasien välityksellä voi ihan vain omalta kotisohvalta käsin hypätä keskelle jotain tapahtumaa, johon osallistuminen muuten olisi mahdotonta. 5G:n mobiiliyhteydet vievät myös verkkopelaamisen täysin nextille levelille. 5G tuo myös asioiden internetin lähemmäs kuin ikinä aikaisemmin on ollut mahdollista.

5G mahdollistaa reaaliaikaisen tiedon saannin esimerkiksi kodin turvallisuudesta, vaikka itse olisi jossain muualla. 5G tulee auttamaan ihmisiä myös keräämään dataa omasta ravitsemuksestaan, nukkumisestaan sekä liikkumisestaan. Älykellotkin toimivat virtuaalisella SIM-kortilla, joka tulevaisuudessa tukee myös 5G-liittymiä.

5G-verkkojen pyrkimyksenä on täyttää seuraavat kahdeksan kriteeriä: Todellinen 1-10 Gb/s latausnopeus (ei teoreettinen nopeus), enintään yhden millisekunnin viive, vähintään tuhatkertainen kaistanleveys yksikköä kohden, 10-100 kertaa enemmän yhdistettyjä laitteita, 99,999 % saatavuus, 100 % kattavuus, 90 % alhaisempi energiankulutus ja jopa 10 vuoden akunkesto alhaisen energiankulutuksen teollisuuskoneissa.

Millaiset ympäristövaikutukset 5G:llä on?

5G:n ympäristövaikutukset eivät ole mitenkään erityisen merkittäviä. On todettu, että energiankulutus saattaa olla 5G-tukiasemilla erittäin suuri, mutta 5G tekniikkaa kuitenkin kehitetään jatkuvasti koko ajan, ja energiankulutuksen odotetaankin pienentyvän ja sen myötä energiatalouden parantuvan.

Yksi ilmi tulleista ja todennetuista ympäristövaikutus on, että millimetriaaltojen käyttö 5G teknologiassa saattaa mahdollisesti vaikeuttaa sään ennustamista sekä radioastronomiaa. Mikäli sääsatelliittien vaatimaa 22 GHz:n taajuusaluetta kuitenkin suojataan entistä paremmin, ei haittavaikutuksia pitäisi esiintyä.

Sään ennustamisen vaikeutuminen johtuu siitä, että säätä ennustetaan vesihöyryn säteilemällä mikroaaltotaajuudella ja tämän taajuuden mittaaminen satelliitein vaikeutuu, jos 5G tekniikan laitteiden aiheuttama häiriösäteily on liian voimakas.

Lisääkö 5G tietoturvariskiä ja kasvaako kyberhyökkäysriski?

5G-teknologia itsessään ei ole sen haavoittuvaisempi kuin mitkään aiemmatkaan verkot. Toki tietoturvariskien merkitys kuitenkin korostuu, kun verkkoon kytketään yhä enemmän erilaisia laitteita ja yhteiskunnan toiminnat siirtyvät verkkoon entistä laaja-alaisemmin.

5G-teknologia mahdollistaa yhteiskunnan ja liiketoiminnan toimintojen digitalisoitumisen niin laaja-alaisesti, että verkkoon kohdistuvilla hyökkäyksillä olisi periaatteessa mahdollista lamauttaa koko yhteiskunta.

Suomessa on toiminnassa neuvottelukunta, joka arvioi ja kehittää kotimaisten viestintäverkkojen turvallisuutta ja toimii viranomaisten päätöksenteon tukena kyberturvallisuusasioissa.

Katso eri operaattoreiden parhaat tarjoukset