Mobiililaajakaistavertailu - näin löydät parhaan mokkulan

Mobiilitutka.fi auttaa aina vertailemaan kaikki puhelinliittymät ja mobiililaajakaistavaihtoehdot

Mobiililaajakaista vertailu 2024

Kaikkia netinkäyttäjiä kiinnostaa varmasti paras mahdollinen mobiililaajakaista tarjous. Jos netinkäyttösi ei ole jokapäiväistä, voi päiväkohtainen liittymä olla sopivin sinun käyttöösi. Kannattaa toki miettiä tarkkaan, kuinka usein liittymää todella tarvitsee, tai voi käydä niinkin että kuukausimaksullinen liittymä tulisi kuitenkin edullisemmaksi. Monet tarvitsevat edullista nettiä vaikkapa älylaitteen etäohjaukseen tai johonkin valvontalaitteeseen. Suurta datamäärää ei vaadita näiden laitteiden toimintaan, joten halvin mahdollinen mobiililaajakaista tulee tarpeeseen. 

Mobiililaajakaista saatavilla 4G ja 5G mokkuloina

Mobiililaajakaista eli mokkula tuo elämään paljon hyötyä ja vaivattomuutta. Liikkuvan laajakaistan avulla voit missä tahansa nauttia elokuvien katselusta, pelailla pelejä netissä ja ladata isojakin tiedostoja vaivatta. Netti on siis aina mukanasi ja voit valita itsellesi sopivimman nopeuden sen mukaisesti, mihin tarvitset sitä. Nykypäivän mobiililaajakaistat ovat erittäin kehittyneitä. Voit halutessasi tilata pelkän liittymän ja asentaa sim-kortin mihin tahansa laitteeseen. Näin sinun ei tarvitse ostaa itse mokkulaa. 

5G alueella asuessasi voit valita supernopean 1000 M yhteyden, jolla on todella pieni viive. Ei tarvitse enää kärsiä pätkivistä peleistä tai huonosta leffojen kuvanlaadusta. 5G on lähes yhtä laadukas kuin valokuitu mutta ilman isoa kuukausimaksua ja kytkentäkuluja. 5G mobiililaajakaista vie sinut ihan uudelle kaistalle

Mobiililaajakaista on monen talouden ainoa nettiliittymä

Monessa kotitaloudessa kodin ainoa nettiliittymä on liikkuva laajakaista. Tämä selittyy sillä, että tämän päivän mokkulat ovat nopeudeltaan ja hinnaltaan todella kilpailukykyisiä kiinteiden laajakaistojen kanssa. Ja mikä parasta, ne ovat todella helppoja ottaa käyttöön ilman ylimääräisiä asennusvaiheita ja odottelua. Mokkulat ovat siis nopein tapa päästä nettiin. 

Mobiililaajakaista – mikä se on?

Mobiililaajakaista eli liikkuva laajakaista on nettiliittymä, jota ei ole sidottu johonkin tiettyyn paikkaan. Mobiililaajakaistaa voidaan käyttää vaikkapa puhelimissa, tableteissa, tietokoneissa tai muissa laitteissa. Mikäli siis laitteessasi on paikka sim-kortille, mobiililaajakaista on käytössäsi ilman erillistä mokkulaa. Jos tällaista paikkaa ei ole, voit ostaa mokkulan, jonka avulla saat mobiililaajakaistan käyttöön. 

Jos olet menossa esimerkiksi mökille tai johonkin muualle oman kodin ulkopuolelle, mobiililaajakaista on vaivaton vaihtoehto. Mokkulan avulla voit selata nettiä, kuunnella musiikkia tai tehdä töitä tien päällä liikuitpa sitten missä tahansa.  Mobiililaajakaista toimii rajoituksetta joka puolella Suomea. Telian ja Elisan liittymien avulla voit surffailla netissä ilman rajoituksia myös Pohjolassa ja Baltiassa. 

Kuinka selvitän mobiililaajakaistan kuuluvuuden?

Saatavilla olevat mobiililaajakaistat käyttävät eri puhelinoperaattoreiden verkkoja ja kuuluvuuden saakin helpoiten selville operaattoreiden omilta sivuilta ja sieltä menemällä kuuluvuuskarttoihin. 

Mistä löytää edullisin mobiililaajakaistatarjous?

Edullisimman 4G mobiililaajakaistaliittymän saa 18 euron kuukausimaksulla. Moi Rajaton 4G 100 Mbit liittymän maksiminopeus on 100 Mbit/s. Kannattaa myös katsoa nykyisen operaattorin sivustolta kuumat tarjoukset, sillä usein operaattorit tarjoavat erityisesti nykyisille asiakkailleen suunnattuja mobiililaajakaista tarjouksia. 

5G mobiililaajakaistaliittymissä edullisin liittymä on Moi Rajaton 5G 400 Mbit, jonka kuukausimaksu on 27 euroa. Samassa hintaluokassa painivat myös Elisa mokkula Mobiililaajakaista 5G 300M kuukausimaksulla 29,90 euroa (ostaessasi myös reitittimen saat liittymän 27,90 euron kuukausihinnalla) ja Telia Rajaton 5G 440M kuukausihintaan 29,90 euroa (ensimmäiset 12 kk). Telian liittymän kylkiäisenä saa myös C More TV suoratoistopalvelun käyttöönsä 12 kuukaudeksi. 

Jos käyttö on kovin vähäistä eikä niin säännöllistä, edullinen vaihtoehto on myös DNA mokkula Tablettinetti 4G, jonka kuukausihinta on vain 2,90 euroa + 0,99 euron vuorokausimaksu silloin, kun käytät nettiä. Verkon maksiminopeus on 50 Mbit. 

Operaattoreiden välillä voi olla isoja hintaeroja

Mihin tarvitset mobiililaajakaistaa? Onko sinulla tarvetta liittymälle puhelimessa, tabletissa, tietokoneessa vai tarvitsetko sitä mahdollisesti riistakameraan vai robottiruohonleikkuriin? 

Operaattoreiden välillä voi olla isojakin eroja, joten on syytä pitää silmät auki ja tutkailla tarjouksia aina silloin tällöin, ettei mene hyvät alennukset sivu suun. Kannattaakin kilpailuttaa liikkuva laajakaista säännöllisin väliajoin niin voit säästää useita kymppejä tai jopa satasia vuodessa. 

Miksi kilpailuttaisin mobiililaajakaistani?

Jotta voit varmistaa, ettet maksa liikaa mobiilikaistaliittymästäsi, kannattaa kilpailuttaa liittymä säännöllisesti. Kun teet kilpailutuksen vaikka kerran tai parikin vuodessa, tiedät millaiset hinnoittelut eri operaattoreilla on. Ja voit helposti vaihtaa halvempaan liittymään kun sellainen tulee markkinoille. 

Operaattoreilla on kova kilpailu keskenään, joten ne haluavat ensinnäkin pitää kynsin hampain kiinni nykyisistä asiakkaistaan ja haalia samalla lisää uusia asiakkaita. Operaattoreita on useita ja ne kaikki tuovat koko ajan edullisia mobiililaajakaistaliittymiä tarjolle. 

Vaikka mobiililaajakaista tarjouksia on paljon ja voi tuntua tosi hankalalta kilpailuttaa ne kaikki, kannattaa kuitenkin tehdä se sillä vain näin toimien voi saada isojakin säästöjä vuositasolla. Voi siis olla, että sinullakin olisi mahdollisuus saada joltain toiselta operaattorilta parempi mobiililaajakaista tarjous kuin mitä nykyinen sopimuksesi on. 

Näet vertailutaulukostamme kaikki mobiililaajakaista tarjoukset, joita kaikki suositut operaattorit tarjoavat. Näet kaikki tarjoukset näppärästi yhdeltä ja samalta sivustolta ihan ilmaiseksi. Sinun ei siis tarvi käydä jokaisen operaattorin sivuja erikseen läpi.  

Usein esitetyt kysymykset:

Tarjoaako mobiililaajakaista riittävän nopeuden?

Nykypäivän mobiililaajakaista tarjoaa riittävän nopeuden perus netinkäyttöön niin kotona kuin mökilläkin. Verkkojen nopeudet ovat parantuneet hurjasti ja varmasti paranevat edelleenkin. Tämän päivän mobiililaajakaistan saa moneen laitteeseen, kuten puhelimeen, tietokoneeseen, tablettiin tai vaikka riistakameraan.

Mikä operaattori on kannattavin vaihtoehto mobiililaajakaistan hankinnalle?

Mobiililaajakaistavertailu auttaa vertailemaan eri operaattoreiden tarjoamia vaihtoehtoja ja niiden hintoja sekä ominaisuuksia. Kun vertaillaan Telian, Moi Mobiilin, Elisa Saunalahden ja DNA:n tarjontaa, edullisimmaksi nousee Moi Mobiilin 100 M mobiilidataliittymä. Tämän liittymän saa tällä hetkellä 18 euron kuukausihinnalla. Kannattaa kuitenkin katsoa myös operaattorien omat sivustot ja katsoa, millaisia ominaisuuksia eri paketteihin kuuluu.

Onko halvin mobiililaajakaista kannattavin?

Hyvä ja paras eivät aina kohtaa samassa liittymässä, eikä ainakaan yksi vaihtoehto ole sama jokaiselle mobiilidatan käyttäjälle se parhain. Ei siis kannata tuijottaa vain hintaa, sillä liittymän sopivuus riippuu omista käyttötarpeista.

Voi olla, että jos valitsee kaikkein edullisimman liittymän pienellä datamäärällä, se onkin lopulta kalliimpi, koska sen datakatto voi ylittyä tosi pian. Ei siis ole syytä valita summamutikassa hätäisesti vain jotain mobiilidataliittymää, vaan tehdä se ajan kanssa. Jos ei tee vertailua eri operaattoreiden liittymien välillä vertailutaulukoiden avulla, se on todella aikaa vievää ja hankalaa.

Miten nopea mobiililaajakaistan pitäisi olla?

Tämä riippuu täysin omista tarpeistasi, joten kannattaa aloittaa miettimällä mihin käytät nettiä ja millä laitteilla. Mietittäviä kysymyksiä ovat mm. käytätkö nettiä joka päivä vai ainoastaan silloin tällöin, pelaatko paljon pelejä netissä, katseletko usein elokuvia ja sarjoja, tarvitsetko nettiä työasioihin, jolloin netin toimivuudelta vaaditaan moitteetonta toimivuutta, onko sinulla tapana jakaa nettiä puhelimestasi muihin laitteisiin.

Nopein ja parhain mobiililaajakaista liittymä ei ole ehkä kannattavin vaihtoehto, jos netintarpeesi rajoittuu vain silloin tällöin selailuun. Koska jos liittymä on paras, se on usein myös kaikkein kallein. Eli ei kannata suotta maksaa turhasta.

Työtehtävien hoitamiseen tarvitaan kuitenkin sujuvaa ja pätkimätöntä liittymää ja sen pitää lisäksi olla myös nopea. Ettei työtehtävien hoitamisessa mene paljoa aikaa ohjelmien toimivuuden kanssa tappelemiseen.

Älä siis suotta osta liian kallista liittymää, jos sille ei ole todellista tarvetta. Useimmiten mobiililaajakaistojen nopeudet liikkuvat välillä 50–1000 M, joten takuulla jokaiselle löytyy sopivankokoinen mokkula.

Katso eri operaattoreiden parhaat tarjoukset