Paras kannettava tietokone 2024 - 10 parasta tietokonetta vertailussa

Apple MacBook Air

Kannettavien valikoima tänä vuonna on mahtavampi kuin milloinkaan. Puhelimet kehittyvät vuosi vuodelta aina vain paremmiksi eivätkä läppärit jää tuossa kehityksessä jälkeen. Löydät niin ohuita ja kevyitä kannettavia matkakäyttöön, kuin tehokkaita pelimyllyjä ja näppäriä läppäreitä toimistokäyttöön. 

Hinnatkin vaihtelevat kalliista malleista budjettimalleihin, jotka nekin tuovat hintaansa nähden erinomaista suorituskykyä. Lisäksi näin etätöiden kulta-aikaan on syytä päivittää läppärinsä uudelle aikakaudelle. Hyvä läppäri kun on painonsa arvoinen kultaa. 

Puhelinliittymiä vertaillaan jo sujuvasti ja onkin syytä vertailla samaan tapaan myös läppäreitä. Olipa budjettisi tai tarpeesi mikä vain, tältä listalta löydät varmasti itsellesi hyvän kannettavan tietokoneen.  

Suosittelemme näitä tuotteita

Telia.fi:
5/5

MacBook Air (M2, 2022) merkitsee suurta askeleen eteenpäin Applen kannettavien tietokoneiden suunnittelussa ja laitteistossa. Se sisältää Applen uusimman kotitekoisen suorittimen, M2:n, ja tarjoaa paremman suorituskyvyn kuin sen edeltäjä, MacBook Air M1. Tästä huolimatta M1 pysyy Applen valikoimassa, tarjoten edullisemman vaihtoehdon asiakkaille.

Verkkokauppa.com:
4.5/5

Microsoft Surface Laptop 4 tarjoaa käyttäjilleen modernin ja tehokkaan kannettavan tietokoneen. Yhtä kevyt ja ohut kuin edeltäjänsä, Surface Laptop 3, sen paino on 2,8 paunaa ja koko 12,1 x 8,8 x 0,6 tuumaa. Voit valita Surface Laptop 4:n joko Intelin 11. sukupolven Core i5/i7 -prosessorilla tai AMD Ryzen 5/7 4000 -sarjan prosessorilla. Lisäksi voit räätälöidä laitteen suorituskyvyn tarpeittesi mukaan, mutta valitsemasi mallin mukaan laitteen teho saattaa vaihdella.

Telia.fi:
4.5/5

Apple MacBook Pro 14-inch (2023) on upea kannettava työasema, joka tuo uusien M2 Pro- ja M2 Max -sirujen tehon kompaktiin ja kannettavaan muotoon. Se pitää saman designin kuin vuoden 2021 malli, mutta se on vain positiivista, ottaen huomioon erinomaisen näytön ja vankan rakenteen.

Telia.fi:
4.5/5

HP Spectre x360 14 on monipuolinen ja tyylikäs yrityskäyttöön suunnattu 2-in-1 -kannettava, jonka kohokohtia ovat upea OLED-näyttö ja ainutlaatuinen, kestävä muotoilu. Vaikka se ei olekaan nopein eikä kestävin, sen suunnittelu ja näyttö tekevät siitä erinomaisen vaihtoehdon. Uusimpaan versioon on lisätty kaksi uutta premium-ominaisuutta: korkean resoluution OLED-paneeli, joka tarjoaa erinomaisen kuvanlaadun, ja korkean resoluution 1080p-web-kamera, joka on merkittävä parannus edellisen version 720p-kameraan verrattuna.

Trustedreviews.com:
3/5

Dell XPS 13 (2022) on kevyt ja ohut kannettava tietokone, joka tarjoaa käyttäjilleen erinomaisen liikkuvuuden. Sen paino on vain 2.59 paunaa ja paksuus 0.55 tuumaa, mikä tekee siitä ihanteellisen matkakumppanin. Laadukkaasti rakennettu XPS 13 on valmistettu alumiinista ja lasista, mikä antaa sille hienostuneen ilmeen. Sen näppäimistö ja kosketuslevy ovat markkinoiden parhaimmistoa tarjoten tarkan ja miellyttävän käyttökokemuksen.

Verkkokauppa.com:
5/5

Apple MacBook Air M1 2020 on taattua Apple-laatua. Kiitos mullistavan ARM-pohjaisen Apple M1 -suorittimen, uusi tämä läppäri pystyy vakuuttavaan saavutukseen. Lisäksi laitteen akunkesto on huippuluokkaa 11 tunnin kestollaan.

Gigantti.fi:
4.5/5

Vaikka Acer Swift 3 näyttäkin melko tavalliselta, ulkonäkö hämää sillä kyseessä on loistava kannettava, jossa on tehoa riittää niin töihin kuin opintoihinkin. Swift 3 näyttää hieman halvalta, mutta sisusta pitää sisällään tehokkaat komponentit.

Lenovo.com:
4.6/5

Lenovo Legion Pro 7i Gen 8 on erinomainen valinta tietokonepelien ystäville. Varustettuna viimeisimmällä Intelin ja Nvidian tekniikalla, se tarjoaa voimakkaan suorituskyvyn murto-osalla huippuluokan mallien hinnasta. Se sopii moneen budjettiin, sillä se on huomattavasti edullisempi kuin joitakin markkinoilla olevia kalliimpia malleja. Lenovo Legion Pro 7i Gen 8 tarjoaa mahdollisuuden varustaa se joko RTX 4080 tai RTX 4090 GPU:lla, mutta testissämme ollut malli oli varustettu RTX 4070 GPU:lla, joka on noin puolet Razer Blade 16:n hinnasta.

Asus.com:
4.5/5

Asus TUF Dash F15 on vahva valinta pelaamiseen, sillä se on varustettu Intelin 12. sukupolven prosessoreilla ja NVIDIAn erillisillä näytönohjaimilla, jotka takaavat sulavan pelikokemuksen vaativissakin AAA-luokan peleissä. Kova kuormitus saattaa saada laitteen kuumenemaan ja ääntä syntymään, mutta suorituskyky säilyy silti tasaisena pitkissäkin pelisessioissa. Vakiovarusteinen 144Hz näyttö saattaa aiheuttaa kummitusliikkeitä hitaan vasteajan takia, mutta Asus TUF Dash F15 on saatavilla myös nopeammalla FHD 300Hz tai QHD 165Hz näytöllä.

Gigantti.fi:
4.5/5

Samsung Galaxy Book2 360 on 2 in 1 kannettava, joka tarjoaa erinomaisen näytön ja kykenee selviytymään päivittäisistä tehtävistä vaivatta. Raskaampia sovelluksia käytettäessä akun kesto kärsii. Vaikka laitteen idea tabletina on hyvä, tuntuu että Samsungin pitäisi tehdä joitakin muutoksia paremman käyttäjäkokemuksen saavuttamiseksi. Jos kuitenkin etsit Windows-kannettavaa ja hyvää tablettia samassa, kevyessä ja kannettavassa laitteessa, eikä sinulla ole tarvetta käyttää useita tehoja vaativia sovelluksia yhtä aikaa, Samsung Galaxy Book2 360 on kelvollinen vaihtoehto.

Usein kysytyt kysymykset

Uusi Apple MacBook Air M2 on markkinoilla olevista malleista paras läppäri. Uusi MacBook Air pystyy varsin huikeaan saavutukseen M1-sirun ansiosta. Tähän pikkuruiseen siruun on integroituna prosessori, näytönohjain, Neural Engine ja paljon muuta.

Kone on ohut ja kevyt sekä omaa mahtavan suorituskyvyn jopa 4K-videoeditoinnissa, lisäksi sen akunkesto on käsittämättömät 20 tuntia. Akun kesto Macissa onkin kaksinkertainen edellisen sukupolven akkuun verrattuna.

Tämä uusin Mäkki soveltuukin loistavasti työhön ja kotiin, lisäksi sen hintakin on melko maltillinen. Vaikka olisitkin vannoutunut Windows-käyttäjä, on syytä harkita vakavasti loikkaamista toisen merkin pariin, sen verran loistava mylly on tämä uusin MacBook Air M1.

Katso meidän kannettavan tietokoneen osto-opas 2023 täältä.

Käytetyn läppärin ostaminen on paitsi ekologista myös näppärä tapa saada selvästi itselleen edullinen kannettava tietokone. 

Halvempaa kuin uuden ostaminen. Tietokoneiden valmistukseen kuluu runsaasti luonnonvaroja, joten kannattaa hyödyntää jo valmistettuja laitteita mahdollisimman pitkään. 

Nykyään on mahdollista saada jopa takuu käytetyllekin läppärille.  Useimmiten käytettynä myytävät läppärit ovat yritysten käytöstään poistamia leasinglaitteita, jotka on luonnollisesti tyhjennetty aikaisemmista tiedoista ja huollettu. Tällaiset poistokoneet ovat yleisimmin ainoastaan kahden-kolmen vuoden ikäisiä. 

Käytetyn koneen ostaminen on ihan sopiva vaihtoehto, kunhan on varmistettu, että kone on tietoturvallinen. Ja toki pitää muistaa, että muutaman vuoden vanhassa laitteessa on muutaman vuoden vanha tekniikka. Sitä pitää mahdollisesti päivittää lisämuistilla ja tulee huomioida, että vanhat ohjelmat eivät välttämättä pyöritä uudempia ohjelmistoja. 

Yrityskoneet ovat kuitenkin sen verran järeämpiä, että niistä on vielä kotikäyttöön moneksi vuodeksi. Yrityskone-osastolla vastaan voi tulla järisyttäväkin läppäri tarjous. Markettikoneita sen sijaan ei kannata ostaa käytettynä, ne painivat ihan eri sarjassa. 

Edullisellakin kannettavalla hoituvat perusjutut loistavasti, eli edullisellakin koneella pärjää varsin hyvin. Jos kotona tai toimistolla ei ole käytössä erillistä näyttöä, voi 13,3 ja 14 tuuman näytöt käydä liian pieniksi. Hyvä vaihtoehto on tällöin 15,6 tuuman laitteet, joita markkinoilla on melko paljon.

Kannattaa katsoa, että laitteessa on keskusmuistia kahdeksan gigatavua, sillä tämän pienempi määrä alittaa jo keskiverto älypuhelimenkin muistikapasiteetin. Kotikäytössä pärjää 256 gigatavun tallennustilalla, jos ei aio tallentaa isompia videotiedostoja.

Käyttöjärjestelmästä riippuu, millaiset sovellukset ja ohjelmistot toimivat koneessasi, joten on siis tärkeää miettiä käyttöjärjestelmän lisäksi käyttötarkoitusta. 

Yleisin käytössä oleva käyttöjärjestelmä on Windows. Myös useat yritykset valitsevat Windowsin ja pelaamiseen se onkin usein paras käyttöjärjestelmä. MacOS on Applen MAC-tietokoneiden yksinkertainen käyttöjärjestelmä, ja se onkin paras valinta, jos työskentelet paljon videoeditoinnin, videoiden tai kuvien parissa.

Chrome OS soveltuu erityisesti nettisurffailuun, ja se on helppokäyttöinen. Tätä käytettäessä erilaiset dokumentit tallentuvat ja varastoituvat lähinnä pilveen, eivätkä itse laitteelle.

14 tuuman läppäri on kovassa suosiossa opiskelijoiden keskuudessa, sillä sitä on helppo kuljettaa mukana, ja silti näytön koko on riittävän suuri. Pienempinäyttöinen kannettava tietokone opiskeluun on kätevä esimerkiksi opiskelijoille, koska se mahtuu helposti reppuun. Kannattaa huomioida, että näytön koko vaikuttaa akun kestoon. 

Keskusmuistia on syytä olla vähintään 8 gigatavua ja kiintolevyksi on syytä valita SSD-levy, joka on mekaaniseen levyyn verrattuna paljon nopeampi ja varmatoimisempi. Myös muistin laajentamismahdollisuus 16 gigatavuun on eduksi. 

Saat tekniset tiedot helposti selville painamalla Windows-näppäintä + R samanaikaisesti. Kun valintaikkuna tulee näkyviin, näppäile dxdiag-komento ja napauta sitten ok. Nyt ilmestyy uusi valintaikkuna, joka sisältää tietokoneen tekniset tiedot, alkaen tietokoneen nimestä käytettyyn suorittimeen.

Saata pitää myös näistä: