Paras kannettava tietokone 2022- 10 parasta tietokonetta vertailussa

Parhaat kannettavat 2022 listattuna:

Kannettavien valikoima vuonna 2022 on mahtavampi kuin milloinkaan. Puhelimet kehittyvät vuosi vuodelta aina vain paremmiksi eivätkä läppärit jää tuossa kehityksessä jälkeen. Löydät niin ohuita ja kevyitä kannettavia matkakäyttöön, kuin tehokkaita pelimyllyjä ja näppäriä läppäreitä toimistokäyttöön. 

Hinnatkin vaihtelevat kalliista malleista budjettimalleihin, jotka nekin tuovat hintaansa nähden erinomaista suorituskykyä. Lisäksi näin etätöiden kulta-aikaan on syytä päivittää läppärinsä uudelle aikakaudelle. Hyvä läppäri kun on painonsa arvoinen kultaa. 

Puhelinliittymiä vertaillaan jo sujuvasti ja onkin syytä vertailla samaan tapaan myös läppäreitä. Olipa budjettisi tai tarpeesi mikä vain, tältä listalta löydät varmasti itsellesi hyvän kannettavan tietokoneen.  

Suosittelemme näitä tuotteita

Pahoittelemme, hintoja ei nyt saatavilla.

MacBook Air M2 lyö laudalta jo ennestään loistavan MacBook Air M1:n. Se houkuttelee ostajia tyylikkäämmällä muotoilulla, suuremmalla huippusuorituskyvyllä ja muilla muutoksilla, kuten korkeamman resoluution verkkokameralla, kirkkaammalla näytöllä ja täyteläisemmillä kaiuttimilla. 

Air M1 on edelleen edullisempi ostos, mutta pienet lisäykset tekevät M2:sta paremman kannettavan tietokoneen, joten tämä on heittämällä paras Apple läppäri. 

MacBook Pro 14 M1 Pro 2021​
Paras kannettava tietokone Pro käyttäjille
Pahoittelemme, hintoja ei nyt saatavilla.

MacBook Pro 14 M1 Pro 2021 tarjoaa äärimmäisen suorituskyvyn kuitenkaan sortumatta minkäänlaisiin kompromisseja.  MacBook Pron avulla visiosi tulee todellisuuteen, ja suoriudut vaivatta ja entistäkin nopeammin jopa ammattitason prosessointitöistä, käännät koodeja, käsittelet useita päällekkäisiä ääniraitoja ja koodaat videoita.

Laitteessa on Apple M1 pro-järjestelmäsiru 10-ytimisellä prosessorilla ja 16-ytimisellä grafiikapiirillä. Lisäksi Neural Enginen ja yhtenäisen muistiarkkitehtuurin ansiosta yhteen välimuistialtaaseen päästään nopeasti käsiksi. 14,2” Liquid Retina XDR -näyttö pystyy toistamaan värit äärimmäisellä tarkkuudella. macOS Monterey -käyttöjärjestelmä tekee laitteen käytöstä intuitiivisempaa ja mahdollistaa sen kaiken potentiaalin hyödyntämisen. 

Magic Keyboard -näppäimistön saksimekanismi sallii näppäinten liikkua 1 mm. Näin se tarjoaa kaikkein parhaan kirjoituskokemuksen. Erillisellä esc-näppäimellä voit näppärästi siirtyä eri tilojen ja näkymien välillä. Retina-näytön kirkas LED-taustavalaistus tuottaa syvääkin syvemmät mustat ja kirkkaat valkoiset. Laitteen dynaaminen äänimaailma kuuluu paljon muhkeammin kuin päällepäin uskoisikaan. 

Useat pienet parannukset, kuten vaikkapa Shortcuts-ominaisuuksien mahdollistama tehtävien parempi automatisointi ja ruudun helpompi jakaminen, tekevät MacBook Pro 14:sta vielä entistäkin miellyttävämmän ja käyttäjäystävällisemmän.

Pahoittelemme, hintoja ei nyt saatavilla.

Apple MacBook Air on taattua Apple-laatua. Kiitos mullistavan ARM-pohjaisen Apple M1 -suorittimen, uusi tämä läppäri pystyy vakuuttavaan saavutukseen. Lisäksi laitteen akunkesto on huippuluokkaa 11 tunnin kestollaan.

Tämä kyseinen malli sopiikin todella hyvin myös työkäyttöön ja reissuille, ja sen hintakin on jopa todella houkutteleva. Uusien ja vanhojen Mac-sovellusten lisäksi tämä malli hyödyntää myös iOS-sovelluksia iPadeilta ja iPhoneilta, joten se laajenee samalla tuhansilla erinomaisilla sovelluksilla.

Vaikka olisitkin aikaisemmin ollut vannoutunut Windows-fani, MacBook Air on niin mahtava mylly, että sen vuoksi kannattaa harkita Apple-leiriin hyppäämistä. Tämän ansiosta laite on paras kannettava tietokone opiskelijalle.  

Microsoft Surface Laptop on todellakin ansainnut kakkospaikkansa, sillä niin muotoilu kuin käyttökokemuskin ovat aivan ykkösluokkaa. Ja kun kirsikkana kakun päälle tulee vielä upea PixelSense-kosketusnäyttö, tämä malli on varsin varteenotettava vaihtoehto. 

Tämän mallin näppäimistö on myös erittäin miellyttävä käyttää. Suorituskyky on kaikkea mitä läppäriltäsi toivot ja kun sen akkukin jaksaa pelittää yli 13 tuntia, on Surface Laptop 4 kokonaisuutena huippulöytö. Mikäli siis haluat ehdottomasti parhaan Windows-läppärin, tässä on sellainen.

Dell XPS 15 on todellakin yksi parhaimmista kannettavista, tämä malli onkin hyvin päivitetty versio edellisestä mallista hipoen lähes täydellisyyttä. Intel tarjoaa kaikkein tuoreimmat ja parhaimmat mobiiliteknologiat ja halutessaan on mahdollista saada parempi näytönohjain video- ja kuvaeditointiin sekä pelaamiseen. 

Näiden ominaisuuksien lisäksi tämä malli on ihan heittämällä yksi tyylikkäimmistä kannettavista.  Akunkesto on myös aivan loistava ja hinta on melko kova vaikka tämä kannettava tarjoaakin vaikka mitä herkkuja. 

HP Envy x360 on monipuolinen kannettava työhön ja vapaa-aikaan. Laite painaa vain 1,3 kg ja on varustettu kestävällä akulla, sekä laadukkaalla näytöllä. Envy x360 toimii myös tablettina. Ominaisuuksiinsa nähden laite on halpa läppäri. 

2-in-1-laite tarjoaa kannettavan ja tabletin parhaimmat puolet yhdessä paketissa. Kääntämällä näytön näppäimistön taakse laitetta voidaan käyttää tablettina. Näppäimistön pois näkyviltä kääntämällä kosketusnäyttöä voidaan käyttää elokuvien katseluun ja pelien pelaamiseen.

Vaikka Acer Swift 3 näyttäkin melko tavalliselta, ulkonäkö hämää sillä kyseessä on loistava kannettava, jossa on tehoa riittää niin töihin kuin opintoihinkin. Swift 3 näyttää hieman halvalta, mutta sisusta pitää sisällään tehokkaat komponentit. 

Laitteen suorituskyky yltää ällistyttävän lähelle selkeästi kalliimpaa Microsoft Surface Laptopia. Näytön resoluutio ei ehkä ole ihan samaa tasoa, mutta muutoin nämä kannettavat ovat melko lailla samanlaiset.

Acer Swift on myös miellyttävä käyttää, sillä suurikokoinen kosketuslevy antaa hyvän tuntuman ja taustavalaistu näppäimistö on myös erinomainen. Swift 3 on todellakin hyvä kannettava tietokone niin kotikäyttöön kuin työhönkin ja se on yksi tämän vuoden parhaista vaihtoehdoista.

Lenovo ThinkPad X1 Yoga on monipuolinen liikkuvalle ammattilaiselle tarkoitettu 2-in-1-kannettava. Tämä varsinainen tehomylly toimii paitsi perinteisen kannettavan tietokoneen roolissa, myös tabletti-, esitys- ja telttatilassa. Digitaalinen kynä mahdollistaa kaiken hyödyn irti saamisen, sillä sen avulla teet nopeita muistiinpanoja sekä vedoksia. Magnesiumseoksesta valmistettu runko on sotilastasoa antaen läppärille jämäkän sekä kevyen tuntuman. Laite suoriutuu moitteettomasti kovasta mekaanisesta rasituksesta, kosteudesta, hiekasta sekä pölystä kuin myös kovista lämpötilaeroista. 

Laitteessa on laadukas nelimikrofoninen järjestelmä poimien äänet kaukaa samalla poistaen ei-toivottua melua. Pikapainikkeiden avulla vastaat ja lopetat puhelut vaivattomasti, joten etäpalaverit sujuvat onnistuneesti. Turvalliset kuvayhteydet tarjoaa laadukas webkamera fyysisellä Privacy Shutter -kameransulkijalla, joka estää käyttäjän urkkimisen kameran kautta. 

Laite tarjoaa nopeat ja nykyaikaiset yhteydet yhteensopivissa verkoissa sekä lähes viiveettömän palautumisen lepotilasta. Lenovo on erittäin suorituskykyinen ja akku kestää koko työpäivän ajan. 

Razer Blade 14, jota myös pelikannettavien Appleksi kutsutaan, on ensiluokkainen ja vankka kannettava. Onhan se kallis, mutta laatu maksaa ja tämä laite myös tuntuu ylelliselltä käytössä. 

Razer Blade 14 vie ohuen ja kevyen kannettavan suorituskyvyn ihan toisiin sfääreihin. Intensiivisten pelien pelaaminen onnistuu hyödyntäen AMD Ryzen -suoritinta ja loistavaa näytönohjainta. Laitteen QHD-näyttö on varustettu unelmanpehmeällä 165 Hz virkistystaajuudella. Tyylistä ei tingitä, editoitpa sitten videoita tai pelasit pelejä. 

Rajattoman personoinnin mahdollistaa näppäimistön Razer Chroma RGB -valaistus ja lasisen tarkkuuskosketuslevyn ansiosta tarkat kosketusohjaukset ovat mahdollisia. Laitteen liitettävyys on tinkimätöntä ja Windows Hello -infrapunakamera tarjoaa nopeamman yhteyden tilanteessa kuin tilanteessa. 

Asus ZenBook Duo 14 -kannettavassa on erityinen kaksoisnäyttöjärjestelmä, joka parantaa tuottavuutta ja luovuutta. Intel-prosessori tarjoaa energiatehokasta suorituskykyä vaativaankin makuun.
Laite sisältää ainutlaatuisen kaksoisnäyttöjärjestelmän, jonka ansiosta voidaan käyttää useita ohjelmia samanaikaisesti ilman tarvetta ulkoisille laitteille. Kosketusohjaus takaa intuitiivisen käytön, ja Intel-prosessori tarjoaa runsaasti suorituskykyä ilman vaikutusta akunkestoon.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on paras kannettava tietokone?

Uusi Apple MacBook Air M2 on markkinoilla olevista malleista paras läppäri. Uusi MacBook Air pystyy varsin huikeaan saavutukseen M1-sirun ansiosta. Tähän pikkuruiseen siruun on integroituna prosessori, näytönohjain, Neural Engine ja paljon muuta. 

Kone on ohut ja kevyt sekä omaa mahtavan suorituskyvyn jopa 4K-videoeditoinnissa, lisäksi sen akunkesto on käsittämättömät 20 tuntia. Akun kesto Macissa onkin kaksinkertainen edellisen sukupolven akkuun verrattuna.

Tämä uusin Mäkki soveltuukin loistavasti työhön ja kotiin, lisäksi sen hintakin on melko maltillinen. Vaikka olisitkin vannoutunut Windows-käyttäjä, on syytä harkita vakavasti loikkaamista toisen merkin pariin, sen verran loistava mylly on tämä uusin MacBook Air M1. 

Kannattaako ostaa käytetty läppäri?

Käytetyn läppärin ostaminen on paitsi ekologista myös näppärä tapa saada selvästi itselleen edullinen kannettava tietokone. 

Halvempaa kuin uuden ostaminen. Tietokoneiden valmistukseen kuluu runsaasti luonnonvaroja, joten kannattaa hyödyntää jo valmistettuja laitteita mahdollisimman pitkään. 

Nykyään on mahdollista saada jopa takuu käytetyllekin läppärille.  Useimmiten käytettynä myytävät läppärit ovat yritysten käytöstään poistamia leasinglaitteita, jotka on luonnollisesti tyhjennetty aikaisemmista tiedoista ja huollettu. Tällaiset poistokoneet ovat yleisimmin ainoastaan kahden-kolmen vuoden ikäisiä. 

Käytetyn koneen ostaminen on ihan sopiva vaihtoehto, kunhan on varmistettu, että kone on tietoturvallinen. Ja toki pitää muistaa, että muutaman vuoden vanhassa laitteessa on muutaman vuoden vanha tekniikka. Sitä pitää mahdollisesti päivittää lisämuistilla ja tulee huomioida, että vanhat ohjelmat eivät välttämättä pyöritä uudempia ohjelmistoja. 

Yrityskoneet ovat kuitenkin sen verran järeämpiä, että niistä on vielä kotikäyttöön moneksi vuodeksi. Yrityskone-osastolla vastaan voi tulla järisyttäväkin läppäri tarjous. Markettikoneita sen sijaan ei kannata ostaa käytettynä, ne painivat ihan eri sarjassa. 

Minkä kokoinen kannettava tietokone on hyvä?

Edullisellakin kannettavalla hoituvat perusjutut loistavasti, eli edullisellakin koneella pärjää varsin hyvin. Jos kotona tai toimistolla ei ole käytössä erillistä näyttöä, voi 13,3 ja 14 tuuman näytöt käydä liian pieniksi. Hyvä vaihtoehto on tällöin 15,6 tuuman laitteet, joita markkinoilla on melko paljon.

Kannattaa katsoa, että laitteessa on keskusmuistia kahdeksan gigatavua, sillä tämän pienempi määrä alittaa jo keskiverto älypuhelimenkin muistikapasiteetin. Kotikäytössä pärjää 256 gigatavun tallennustilalla, jos ei aio tallentaa isompia videotiedostoja.

Mikä käyttöjärjestelmä kannettavaan?

Käyttöjärjestelmästä riippuu, millaiset sovellukset ja ohjelmistot toimivat koneessasi, joten on siis tärkeää miettiä käyttöjärjestelmän lisäksi käyttötarkoitusta. 

Yleisin käytössä oleva käyttöjärjestelmä on Windows. Myös useat yritykset valitsevat Windowsin ja pelaamiseen se onkin usein paras käyttöjärjestelmä. MacOS on Applen MAC-tietokoneiden yksinkertainen käyttöjärjestelmä, ja se onkin paras valinta, jos työskentelet paljon videoeditoinnin, videoiden tai kuvien parissa. 

Chrome OS soveltuu erityisesti nettisurffailuun, ja se on helppokäyttöinen. Tätä käytettäessä erilaiset dokumentit tallentuvat ja varastoituvat lähinnä pilveen, eivätkä itse laitteelle.

Mikä kannettava sopii yliopistoon?

14 tuuman läppäri on kovassa suosiossa opiskelijoiden keskuudessa, sillä sitä on helppo kuljettaa mukana, ja silti näytön koko on riittävän suuri. Pienempinäyttöinen kannettava tietokone opiskeluun on kätevä esimerkiksi opiskelijoille, koska se mahtuu helposti reppuun. Kannattaa huomioida, että näytön koko vaikuttaa akun kestoon. 

Paljonko muistia kannettavassa pitäisi olla?

Keskusmuistia on syytä olla vähintään 8 gigatavua ja kiintolevyksi on syytä valita SSD-levy, joka on mekaaniseen levyyn verrattuna paljon nopeampi ja varmatoimisempi. Myös muistin laajentamismahdollisuus 16 gigatavuun on eduksi. 

Miten saa selville kannettavan tiedot?

Saat tekniset tiedot helposti selville painamalla Windows-näppäintä + R samanaikaisesti. Kun valintaikkuna tulee näkyviin, näppäile dxdiag-komento ja napauta sitten ok. Nyt ilmestyy uusi valintaikkuna, joka sisältää tietokoneen tekniset tiedot, alkaen tietokoneen nimestä käytettyyn suorittimeen.

Saatat pitää myös näistä:

Parhaat kannettavat 2022 listattuna:
5g
Liittymät
Löydä paras 5G liittymätarjous edullisempaan hintaan