Windows 11 – lupaava käyttöjärjestelmä

Windows 11

Microsoft on ilmoittanut, että kaikki laitteet saavat ilmaisen Windows 11 -päivityksen vuoden 2022 puoliväliin mennessä. Jos et ole vielä saanut tietokoneellesi Windows 11 päivitystä, etkä halua odottaa ensi vuoteen, voit sen saada käyttöösi oikoreitin kautta. 

Jos sinulla ei ole kiire, Windows 11-päivitys asennetaan laitteellesi joka tapauksessa jossain vaiheessa tulevien kuukausien aikana, kun Microsoftin tiedot osoittavat, että päivitys on valmis kyseiselle laitteelle. Kun uusi käyttöjärjestelmä on saatavilla, päivitysprosessi tapahtuu aivan kuten Windows 10 -päivityskin, kunhan laitteesi on yhteensopiva ja täyttää vähimmäisvaatimukset. Joten ennen kuin lataat käyttöjärjestelmän koneellesi, kannattaa tarkistaa, että laitteesi tukee vaadittuja järjestelmävaatimuksia. 

Tiedoksesi, että usein uusien ohjelmien julkaisussa voi ilmetä jonkinasteisia ongelmia, joten uuden käyttöjärjestelmän lataaminen pääkoneellesi ei välttämättä ole järkevä veto, ellei sinulla siis ole täysin pakottava tarve saada sitä heti ensimmäisten joukossa käyttöösi. Toki voit päivittää uuden käyttöjärjestelmän takaisin Windows 10:een, mikäli sen kanssa ilmenee liikaa ongelmia. Tämä toimiikin toisin kuin puhelimet, joissa paluuta vanhaan käyttöjärjestelmään ei uuden asentamisen jälkeen ole. 

Ei voida liikaa korostaa asiaan liittyviä riskejä, joten jos käytössäsi on ainoastaan yksi tietokone, jota käytät jokapäiväisessä käytössä pankkiasioiden hoitamisesta lähtien, on suositeltavaa odotella vielä muutama viikko, että mahdolliset ensimmäiset ongelmat on saatu korjattua. Mikäli tarvitset toisen laitteen itsellesi, katso meidän kannettava tietokone vertailu ja löydä itsellesi paras vaihtoehto. Jos et pysty enää pidättelemään itseäsi tai sinulla on jo kaksi konetta käytössäsi, jatka lukemista, niin kerromme miten saat asennettua Windows 11 käyttöjärjestelmän. 

Näin asennat Windows 11:n ilman odottelua

Ennen kuin ryhdyt tuumasta toimeen, on syytä varmistaa laitteiston teknisten tietojen riittäminen. Ja kun tämä on tehty, suosittelemme ottamaan varmuuskopioinnit, ihan varmuuden vuoksi.  

Voit ladata Windows 11:n samoin kuin minkä tahansa uuden Windows-version. Mene vain kohtaan Asetukset > Päivitys ja suojaus > Windows Update ja napauta Tarkista päivitykset. Mikäli päivitys on saatavilla, näet Ominaisuuden päivitys Windows 11:een. Napauta Lataa ja asenna. 

Jos päivitystä ei ole vielä saatavilla, voit ladata koneellesi Windows 11 Installation Assistantin. Valitse latauksen jälkeen Suorita, jotta varmistat, että laitteistosi on yhteensopiva. Hyväksy lisenssiehdot ja aloita asennus napauttamalla Hyväksy ja asenna. Kun asennus on valmis, käynnistä tietokone uudelleen. Laitteesi saattaa käynnistyä uudelleen useita kertoja asennuksen viimeistelyn aikana, joten älä hätäänny. Pidä tietokoneesi päällä, kunnes kaikki on valmista. 

Mikäli et voi käyttää Windows 11 Installation Assistantia, sinulla on käytettävissä pari varmuuskopiointivaihtoehtoa, mutta ne ovat hiukan monimutkaisia. Suosittelemme kuitenkin vakavissaan odottelemaan päivityksen saapumista laitteellesi. Jos olet kuitenkin varma, että haluat jatkaa, voit luoda Windows 11 asennusmedian tai ISO-tiedoston. Microsoftin Windows 11 -lataussivulla on selitetty nämä vaiheet yksityiskohtaisemmin, joten emme mene niihin tässä artikkelissa. 

Minimivaatimukset Windows 11:lle

Windows 11 ominaisuudet

Windows 11:ssä on virtaviivaistettu uusi muotoilu, jossa on pastellivärit, uusi käynnistysääni (lopultakin!) ja Mac-tyyppinen ulkoasu. Windowsin Käynnistä-valikko on siirtynyt näytön vasemmasta alakulmasta keskelle ja sovelluskuvakkeet on sijoitettu sen viereen.  Löydät myös paljon uusia työpöytätyökaluja, kuten widgetejä, jotka antavat sinulle yhdellä silmäyksellä tietoa ja helpottavat virtuaalisen työpöydän luomista. Android-sovellukset integroidaan Windowsiin ja asennetaan Microsoft Storesta, mutta tämä ominaisuus ei ole heti saatavilla. 

Entistäkin monipuolisempi Health Check-sovellus auttaa pidentämään tietokeen elinikää. Tästä on apua niin kannettaville tietokoneille kuin pöytäkoneillekin. Uusimmassa Insider-versiossa on lisäksi parempi tuki useammalle näytölle. Myös ikkunoiden kiinnitykset onnistuvat paremmin kosketusnäytöllä. 

Tämä päivitys on suurin muutos Windowsin käyttöjärjestelmään sitten Windows 10:n julkaisun jälkeen vuonna 2015. Kesäkuun puolivälissä Microsoft ilmoittikin lopettavansa Windows 10:n tuen vuonna 2025, koska kuvat Windows 11:sta levisivät. 

Saatat pitää myös näistä: