Kuinka valita paras nettiyhteys

Millaisia Internet-palveluita on saatavilla kotiin?

Nainen tietokoneen edessä

On olemassa runsaasti erilaisia Internet-palveluja, joita voit saada kotiisi. Eri alueilla on luonnollisesti tarjolla erilaisia palveluja.

DSL on lyhenne sanoista Digital Subscriber Line eli digitaalinen tilaajayhteys. Yleensä DSL on kaikkein halvin saatavilla oleva laajakaistayhteys. Suurin osa DSL-yhteyksistä on saatavana eri nopeuksilla, jopa 25 Mbit/s. DSL-palvelun suurin haittapuoli on se, että se perustuu kokonaan etäisyyteen. 

Mitä kauempana olet palveluntarjoajasta, sitä hitaampaa palvelusi on. Tämä nyrkkisääntönä. Tätä lähes poikkeuksetta suositellaan, mikäli asut kaupungissa, jossa paikallinen palveluntarjoaja tarjoaa DSL-palvelua. 

DSL on eräänlainen laajakaistaviestintä, joka voi käyttää puhelinlinjoja ja valokaapeleita lähetykseen. Sinä tilat palvelun ja maksat tästä kuukausimaksun. 

Kaapeli-internet toimitetaan kotiisi kaapelipalvelun kautta. Kaapelipalveluilla nopeudet ovat suuremmat kuin DSL:llä, ollen usein yli 100 Mbps. Kaapelipalveluiden suurin haittapuoli on, että jaat palvelun naapurustosi ihmisten kanssa, joten se voi olla paljon hitaampaa kuin ilmoitettu maksiminopeus, etenkin ruuhka-aikoina. Näin asia ei ole DSL:n kanssa. 

Satelliitti-internet toimitetaan kotiisi satelliittipalvelun kautta. Kahteen muuhun edellä mainittuun verrattuna satelliittipalvelu on hidas, yleensä alle 20 Mbps. Palvelu perustuu verkko-operaattori Skylogic Ltd:n satelliittiyhteyksiin. 

Liittymä sisältää yhteyden asiakkaan modeemista (”Päätelaite”) ja lautasantennista satelliittiin sekä Skylogicin tietoverkkoon ja jatkoyhteyden nettiin. Todella syvällä maaseudulla satelliitti voi olla ainoa vaihtoehto laajakaistapalveluksi. 

Kuituoptinen Internet eli FiOS on saatavilla joillekin alueille ja se voidaan ottaa nopeasti käyttöön. Se toimii yleensä kuten DSL-palvelu, mutta se voi tarjota jopa 500 Mbps nopeuden joissakin paikoissa ja nopeutuu tekniikan kehittyessä. Hinnat ovat hyvin samantapaiset kuin DSL:ssäkin, nopeuden ollessa vähintään yhtä hyvä ja parempikin. 

Useimmille henkilöille sopivin vaihtoehto on kuituoptiikka tai DSL- Jos nämä eivät ole käytettävissä, seuraavaksi paras vaihtoehto on kaapelipalvelu ja viimeisenä satelliittipalvelu. 

Kannattaa kysellä naapureilta ja lähipiiriltä, mitä palvelua he käyttävät ja ovatko he olleet siihen tyytyväisiä. Ja onko heillä ollut ongelmia tämän palvelun kanssa. Onko yhteys ollut kovin hidas ruuhka-aikoina? Muiden käyttäjäkokemus on korvaamattoman tärkeä. 

Kannattaa ehdottomasti suosia paikallisia yrityksiä ja osuuskuntia. Eli jos vain on olemassa jokin paikallinen puhelinyhtiö tai palveluntarjoaja, kannattaa harkita sopimusta heidän kanssaan, sillä he ovat usein helpommin tavoitettavissa ja luotettavampia palvelun suhteen. Sinä toki teet lopullisen päätöksen ja arvioit, ovatko heidän hintansa kilpailukykyisiä vai ei. 

Kannattaa huomioida myös VPN:n käyttö, sillä VPN mahdollistaa maasuojatun sisällön katselemisen sijainnistasi riippumatta, mutta toki VPN:n päätarkoitus on suojata yksityisyytesi netissä.

Mikä on Mbps?

Se viittaa megabitteihin sekunnissa, joka on yleisin tapa verrata nopeuksia Internet-palveluiden välillä. Useimmille riittää perussurffailuun 2 Mbps. Jos taas katsot todella paljon videoita netissä, haluat varmasti nopeamman yhteyden. Tähän käyttöön voit soveltaa tätä ohjetta: 

  • 0,5 megabittiä sekunnissa = vaadittu laajakaistayhteyden nopeus
  • 1,5 megabittiä sekunnissa = suositeltava laajakaistayhteyden nopeus
  • 3,0 megabittiä sekunnissa = suositellaan DVD-laadulle
  • 5,0 megabittiä sekunnossa = suositellaan HD-laadulle
  • 7,0 megabittiä sekunnissa = suositellaan Super HD-laadulle

Useimmissa talouksissa riittää mainiosti 5 Mbps yhteys henkilökohtaiseen käyttöön mutta jos taloudessa asuu paljon henkilöitä, jotka katsovat runsaasti videoita, kannattaa harkita nopeampaa yhteyttä. 

Internet-yhteyksillä on eri nopeudet, jotka riippuvat osittain läppärin ominaisuuksista ja osittain palveluntarjoajalta saamastasi yhteydestä. Ennen kuin valitset palveluntarjoajaa, tee itsellesi selväksi, miten yhteyden nopeus on sinulle mahdollisimman hyödyllinen. 

Nopeammalla nopeudella voit lähettää tietoja nopeammin ja verkkosivut sekä kuvat näkyvät nopeammin.  

Kuinka muodostaa yhteys Internetissä?

Ennen kuin voit muodostaa yhteyden Internetiin ensimmäistä kertaa, sinulla on oltava tietyt laitteistot ja valitse Internet-palveluntarjoajasi (kutsutaan myös Internet-palveluntarjoajaksi tai yksinkertaisesti palveluntarjoajaksi).

Internet-palveluntarjoaja on yritys, joka omistaa erillisiä tietokoneita (palvelimia), joita käytät Internet-yhteyden muodostamiseen. Internet-palveluntarjoajat perivät kuukausimaksun tästä palvelusta.

Langattomat yhteydet tarjoavat näppärän ja joskus jopa ilmaisen tavan olla verkossa, kun matkustat läppärin kanssa. Voit käyttää niitä ilmaiseksi Wi-fi yhteyspisteissä, kuten Internet-kahviloissa. 

Langattomia hotspotteja löytyy monista julkisista paikoista, kuten lentokentiltä, kahviloista ja hotelleista. Näin saat läppärillä yhteyden helposti, sillä kun olet tällaisen hotspotin alueella, läppärisi löytää yhteyden yleensä automaattisesti ja yhteys on käytettävissäsi ilmaiseksi tai jonkinnäköistä maksua vastaan. Joudut ehkä pyytämään hotspotin omistajalta salasanan sisäänkirjautumista varten. 

Millaisia laitteita tarvitaan?

Modeemi

Laajakaistayhteys käyttää Ethernet-kaapelia ja modeemia, jotka palveluntarjoaja tarjoaa, sekä yhteyttä puhelimeesi tai kaapelilinjaasi.

Joissakin läppäreissä on sisäänrakennettu modeemi puhelinverkkoyhteyksiä varten. Tosin näitä jätetään yhä enemmän pois käytöstä, ihmisten siirtyessä langattomiin yhteyksiin. Mikäli valitset laajakaistayhteyden, puhelin- tai kaapeliyhtiösi tarjoaa sinulle ulkoisen modeemin ja langattoman reitittimen. Tämä yhteys ei ole kuitenkaan käytettävissä matkustettaessa.

Telia tarjoaa erilaisia yhteysvaihtoehtoja, kuten Hybridi – uudenlainen nettiyhteys yhdistää kiinteän laajakaistan ja mobiilinetin yhdeksi vakaaksi ja nopeaksi kodin laajakaistaksi. Valokuitu päihittää nopeudessa kaikki muut yhteydet ja takaa pätkimättömän netin usealle laitteelle samanaikaisesti. 

Kaapeli – Laajakaista-klassikko, joka yhdistää kotisi nettiin telkkarin antennijohdon avulla, Telian kaapeli-TV-verkon kautta. 5G on nopein saatavilla oleva mobiiliyhteys, joka tarjoaa kiinteän laajakaistan kaltaisen käyttökokemuksen. 5G-netillä kaistaa riittää kodin kaikille laitteille. Mobiili – langaton peto, joka yhdistää kotisi nettiin 4G-mobiililiittymän avulla.

DNA:n Valokuitu Plus –verkossa toimivat kuitu- ja kaapeliteknologiat tarjoavat jopa gigan eli 1000M kiinteät nettiyhteydet koteihin. Myös 5G-mobiililaajakaistat pääsevät parhaimmillaan yli gigan huippunopeuksiin. Tekniikalla ei periaatteessa ole väliä – siellä, minne kiinteä verkko ei vielä ulotu, mobiiliverkko tuo saatavillesi nopean netin, joka on 5G-verkon myötä vielä entistäkin nopeampi.

Moi tarjoaa 100–1 000 Mbit/s mobiililaajakaistayhteyden. Se käyttää 4G ja 5G verkkoja, jotka kattavat yli 99 % suomalaisista. Muihin vaihtoehtoihin verrattuna 4G:n etuna on erinomainen hinta-nopeussuhde. Paitsi että datansiirto on nopeaa, se on ehkä nopein tapa saada nettiyhteys kotiin, mobiililaajakaista kun ei vaadi aikaa vieviä asennuksia.

Elisa Mobiililaajakaista 4G toimii ilman käyttökattoa jopa 100 Mbit/s nopeudella. Tämä yhteys riittää mainiosti leffojen katseluun ja videopuheluihin.

Saatat pitää myös näistä: