Paras puhelin 2023: 10 parasta puhelinta vertailussa

Sisällysluettelo

Vaikka ostaisit minkä tahansa valmistajan puhelimen vuonna 2022, ne ovat kaikki hintavia sekä korkealaatuisia. Olipa valintasi sitten Apple, Samsung, OnePlus tai joku muu, tämä pätee kaikkiin. 

Tämä puhelinvertailu pitää sisällään 10 parasta puhelinta, jotka kilpailevat Vuoden Parhaan Puhelimen sarjassa. Toisille ei kelpaa mikään muu kuin Applen iMessage ja FaceTime, eikä ilman näitä kannata puhelinta edes ostaa. Toisille taas ihan must on Google Assistant ja mahdollisuus muokata puhelintaan.

Artikkelin kaikki puhelin merkit ovat siis tosi kalliita, mutta niiden välillä on myös eroavaisuuksia. Mukana kisassa on siis erilaisia vaihtoehtoja, mutta yksikään niistä ei kylläkään varsinaisesti kilpaile Vuoden Halvimman Puhelimen tittelistä. 

Tässä vuoden 2023 tähtiluurit:​

Perustelumme: iPhone 14 Pro edustaa Applen iPhone-tekniikan parhaimmistoa. 6,1 tuuman laite ei ole liian iso, etuosaa on muutettu uudella Dynamic Islandilla sekä aina päällä olevalla näytöllä, joka on jopa kaksi kertaa normaalia kirkkaampi kirkkaassa auringonvalossa. iPhone Pro 14 säilyttää suorituskyvyllisen johtoasemansa kilpailijoihin nähden nopeammalla ja tehokkaammalla A16 Bionic -sirulla, ja päivitetty kamerasarja miellyttää vaativimpiakin älypuhelinvalokuvaajia. Pro-mallien kameroissa on käytetty 100 % kierrätettyä kultajohdotusta. 

Dynamic Island mahdollistaa, että voit suorittaa useita tehtäviä koskaan sulkematta sovelluksia. Se yhdistää ohjelmiston sekä sovellukset yhteen interaktiiviseen sijaintiin, jonka ansiosta puhelimen käyttö sujuvoituu entisestään. Vaikka puhelimen näyttö on aina päällä lukittunakin, se sammuu automaattisesti kun puhelin on taskussa ja näyttö alaspäin. Näin voidaan säästää akkua ja maksimoida sen hyödyt sekä pidentää akun käyttöikää. Miinuspuolena iPhone 14 Pro:lla on se, että puhelimen hinta toki on melko suolainen.

Perustelumme: iPhone 14 on todellinen voimanpesä, sillä puhelin on päivittynyt viime vuotisten Pro-mallien A15 -järjestelmäpiirillä. Action-tila vakauttaa videokuvaa tehokkaasti, joten voit vaikka kävellä ja kuvata käsivaralta saavuttaen silti tärinättömän videon. 

Kestävyyden ja pitkän iän takaavat IP68 -veden ja pölynpitävyys sekä markkinoiden vahvin Ceramic Shield -näyttölasi. Super Retina XDR -näyttö toimii täydellisesti niin viihteessä kuin vaativammissakin tarpeissa ja iOS 16 mahdollistaa myös lukitun näytön muokkaamisen omien mieltymysten mukaan.

Pikalataus ja langaton MagSafe- sekä QI -lataus pitävät sinut latauspistokkeilla kärkkymässä kuin vain hetken ajaksi ja pääset jälleen nopeasti vauhtiin. Turvallisuudentunnetta elämääsi luo älykäs kolarintunnistus. A15 Bionic siru on tehokkuutensa ohella edelläkävijänä suojaamassa henkilökohtaiset tietosi Secure Enclave -ominaisuudellaan.

Valitsimme Samsung S22 Ultran kirkkaasti vuoden parhaaksi puhelimeksi. 

Perustelumme: S22 Ultrassa on kehittyneen tekoälyn ansiosta kaikkien aikojen paras kamera. Kamerajärjestelmään kuuluu pääkameran lisäksi myös telekamera, sekä laajakulmakamera. Mukana tulee luovuutta lisäämään sisäänrakennettuna oleva S Pen, joka on sekä kynä että sivellin. Split Screenin ansiosta voi käyttää näytöllä kahta sovellusta samanaikaisesti. 

Näyttö on suojattu huippukestävällä Gorilla-lasilla. Näytön kirkkaus tekee puhelimesta helppokäyttöisen myös kirkkaassa auringonpaisteessa. Suuressa akussa riittää virtaa koko päivälle. Samsung tunnetaan upeista näytöistä, eikä Galaxy S22 ole tähän poikkeus. Värit toistuvat elävinä ja kirkkaina, lisäksi mustan tasot ovat synkät ja maksimikirkkaus korkea.

S22 on kaikkiaan hyvä puhelin, mutta ei säväytä tarpeeksi, jotta kannattaisi vaihtaa S21 tähän. Vanhemmat Samsung puhelimet tämä kyllä peittoaa mennen tullen. 

Perustelumme: S21 Ultrassa on kaikkea, mitä puhelimelta voi toivoa: huikea kamera, mahtava suorituskyky, mahtava akunkesto, käteen sopiva muotoilu ja suuri määrä vaikka mitä huikeita ominaisuuksia. Ihan jokaisen kukkarolle se ei kuitenkaan sovi, vaikka onkin suhteellisen edullinen kännykkä verrattuna edelliseen malliin. Halvaksi sitä ei kuitenkaan voi silti sanoa.

Tämä puhelin maksaa enemmän kuin muiden kilpailijoiden lippulaivamallit mutta ainahan laatu maksaa! Jos hakusessa on ehdottomasti parhaista parhain puhelin, suosittelemme epäröimättä Samsung S21 Ultraa.

Perustelumme: iPhone 13 Pro on todella kallis puhelin, ja vaikka siihen onkin tehty paljon  hyviä parannuksia, väkisinkin miettii, ovatko pidempi akunkesto ja kuvaukselliset muutokset sittenkään lisähinnan arvoiset. 

Lue lisää, arvostelimme uudet iPhone 13 mallit.

Perustelumme: iPhone 13 Minin yksi merkittävimmistä uudistuksista on parantunut akunkesto. Keskimäärin uusi iPhone 13 Mini tarjoaakin käyttöaikaa lisää 1,5 tuntia yhdellä latauksella. Lisäksi minimitallennustilan kasvatus 64 Gt:stä 128 Gt:hen on todella tervetullut muutos, propsit siitä!

Perustelumme: iPhone 13 Minin yksi merkittävimmistä uudistuksista on parantunut akunkesto. Keskimäärin uusi iPhone 13 Mini tarjoaakin käyttöaikaa lisää 1,5 tuntia yhdellä latauksella. Lisäksi minimitallennustilan kasvatus 64 Gt:stä 128 Gt:hen on todella tervetullut muutos, propsit siitä!

OnePlus 9 Pro kipuaa ansaitulle hopeasijalle.

Pahoittelemme, hintoja ei nyt saatavilla.

Perustelumme: OnePlus Pro 9 Pro on superlaadukas edustuspuhelin, jossa on panostettu kameraan. Tämän ansiosta se nouseekin toisten lippulaivamallien kanssa samalle viivalle huikean suorituskykynsä, loistavan näyttönsä, upeiden ominaisuuksiensa ja nyt myös kameransa ansiosta. 

Nelossijalle ylsi Samsung Galaxy S21.

Perustelumme: Samsung Galaxy S21 on loistava puhelin, jossa on huippumuotoilu varustettuna mahtavalla suorituskyvyllä, hinnan ollessa kuitenkin halvempi kuin edeltäjillään. 

iPhone 12 Pro on listamme viidennellä sijalla. 

Perustelumme: iPhone 12 Pro on paranneltu versio edeltäjästään, koska siinä on iPhone -puhelimien pitkäkestoisin akku, todella laadukas kamera ja isokokoinen näyttö. Nämä ovat kaikkein tehokkaimmat ja samalla myös kalleimmat iPhonet. Jos sinua miellyttää iOS -käyttöjärjestelmä, tämä on sinun valintasi. 

5G-liittymä uudelle puhelimelle kaveriksi

Viidennen sukupolven mobiililaajakaistaverkko kykenee ennennäkemättömän suureen ja nopeaan tiedonsiirtoon mullistaen samalla niin kotisi, vapaa-aikasi kuin työsikin. 5G on uuden sukupolven mobiiliverkko, joka on aiempia verkkoja merkittävästi nopeampi ja viiveettömämpi. 5G-verkkoon myös mahtuu huomattavasti enemmän käyttäjiä.

5G:n hyödyt ovat nopeus ja lyhyt viive. Suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa koko maailmassa. Datan määrä on kasvanut huimaa vauhtia ja kasvu jatkuu koko ajan. 4G-verkko ei enää riitä yksin palvelemaan suomalaisten mobiilikäyttöä, jonka vuoksi 5G on tarpeellinen.

5G liittymä mahdollistaa enemmän kaistaa ja sujuvaa netinkäyttöä yhä useammalle samanaikaisesti. 5G-puhelimella ja liittymällä saat kaiken irti uutuuksista ensimmäisenä. 5G liittymä mahdollistaa kymmenkertaista nopeutta nyt ja tulevaisuudessa kelloon katsomatta.

Tuliko ongelmia myyntitapahtumassa?

Kuluttajansuojalaki on keskeisin kansallinen kuluttajansuojaa koskeva säädös, joten jos uusi liittymä ei ollutkaan ihan sellainen kuin piti ja myyjäosapuoli ei suostukaan purkamaan sopimusta, tällöin kuluttajan avuksi rientää kuluttajansuojalaki. 

Kaiken lähtökohtana on sopimusvapaus. Sopimus voi olla muodoltaan joko kirjallinen tai suullinen. Muodolla ei normaalisti ole vaikutusta sopimuksen sitovuuteen, joskus laissa vaaditaan kuitenkin kirjallista muotoa, esimerkiksi puhelinliittymää koskevassa sopimuksessa. Kirjallisella sopimuksella on merkittäviä etuja: molemmille osapuolille on selvää, mitä on sovittu. Lisäksi sopimuksen olemassaolon ja sisällön todistaminen on helpompaa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mikä on paras puhelin tällä hetkellä?

iPhone 14 Pro on melko heittämällä paras luuri, joka tänä päivänä löytyy markkinoilta. Siinä on runsaasti upeita ominaisuuksia, kuten huikea kamera, erinomainen suorituskyky, Älykäs Dynamic Island ja mahtava akunkesto. Toki tämäkin puhelin on melkoisen tyyris, mutta koskapa laatua halvalla saisikaan. Edullinen älypuhelin kun ei sisällä kovinkaan paljoa ylimääräisiä härpäkkeitä. Joten jos hinta ei muodostu ylitsepääsemättömäksi ongelmaksi, tämä on voittajan valinta. 

Missä puhelimessa on paras kamera?

Uudessa iPhone 14 Pro:ssa on lähes ammattilaistason kamera, kiitos suuremman kamerasensorin, joka auttaa valtavasti hämäräkuvauksessa. Lisäksi Pro:lla on mahdollista ottaa mahtavan upeita makrolähikuvia. Mikäli haluat panostaa erityisesti kameraan puhelimessasi, voimme lämpimästi suositella iPhone 14 Pro puhelinta. 

Mikä älypuhelin sopii seniorille?

Uusien tekniikoiden omaksuminen ja erilaiset modernit teknologiset ratkaisut ovat vaikeita monille ikäihmisille. Tämä kannattaakin ottaa huomioon silloin, kun ollaan valitsemassa uutta puhelinta perheen seniorille.

Monesti vanhempaa ikäluokkaa edustavat henkilöt haluavat nimenomaan helppokäyttöisen puhelimen, joten kannattaa aloittaa ostopäätöksen tekeminen juuri käyttöjärjestelmästä. iOS on hieman helpompi käyttöjärjestelmä kuin Android, mutta toki samalla myös kalliimpi. Jos siis hakusessa on edullinen puhelin seniorille, kannattaa vakavasti harkita valinnan kohdistamista Android luuriin. 

Doron mallistosta löytyy monia helppokäyttöisiä puhelimia iäkkäämmille käyttäjille. Mallit sisältävät erilaisia toimintoja, joista on helppo valita itselle sopiva puhelin. Doron älypuhelimissa on Android-käyttöjärjestelmä sekä Doron oma käyttöliittymä, joka on tehty nimenomaan helppokäyttöiseksi. Puhelimista löytyy erillinen SOS-painike, jolla voidaan pyytää apua hädän tullen, mielenrauhaa saa siis itse käyttäjä sekä omaisetkin.

Millainen puhelin on paras huonokuuloiselle?

Jos käyttäjän kuulo ei ole enää huippuluokkaa, on laadukkaan äänen merkitys entistäkin tärkeämpi. Mikäli henkilöllä on käytössään kuulolaite, kannattaa tarkistaa, että puhelin on yhteensopiva sen kanssa. 

Kaikki Doron mallit sopivat yhteen markkinoilla olevien kuulolaitteiden kanssa.  Mikäli puhelimella ei ole yhteensopivuutta kuulolaitteen kanssa, se on laitettava pois päältä kun halutaan puhua puhelimessa.

Ainakin langattomat ReSound-kuulokojeet voi yhdistää suoraan useimpiin iPhonen sekä Androidin malleihin. Tällöin on mahdollista siirtää puhelut, musiikin, navigoinnin ja muutkin äänilähteet suoraan kuulokojeisiin. Kun kuulokoje ja puhelin yhdistetään, sen jälkeen suora äänensiirto ja kuulokojeiden perustason säädöt on integroitu, joten ne ovat käytettävissä suoraan laitteen asetuksissa.

Kannattaakin tarkistaa ReSoundin nettisivuilta kaikki yhteensopivat iPhone- ja Androidmalli ennen ostoa.

Saatat pitää myös näistä:

Sisällysluettelo
Paras
Liittymät
Löydä paras liittymätarjous edullisempaan hintaan