Kaikki mitä sinun pitää tietää 5G:stä

Mikä on 5G?

5G verkko on viidennen sukupolven matkapuhelinverkko. Se on täysin uusi maailmanlaajuinen langaton verkko edellisten 1G, 2G, 3G ja 4G -verkkojen jälkeen. 5G mahdollistaa aivan uudenlaisen verkon, joka on suunniteltu yhdistämään käytännössä kaikki, kuten erilaiset koneet, esineet ja laitteet. 

5G verkkojen enimmäisnopeudeksi on arvioitu jopa 10 Gbit/s, kun aiemman 4g-tekniikan avulla enimmäisnopeus on noin 1 Gbit/s.

Lisäksi 5G tarjoaa erittäin pienen viiveen, enemmän luotettavuutta, massiivisen verkkokapasiteetin, lisääntyneen käytettävyyden sekä yhtenäisemmän käyttökokemuksen useammalle käyttäjälle. Parempi suorituskyky ja parempi tehokkuus antavat uusia käyttökokemuksia ja yhdistävät uudet teollisuudenalat. 

Kuka keksi 5G:n?

Kukaan yritys tai henkilö ei omista 5G:tä, mutta mobiiliekosysteemissä on useita yrityksiä, jotka vaikuttavat 5G:n olemassaoloon. Qualcommilla on ollut merkittävä rooli keksimällä monia perusteknologioita, jotka kehittävät verkkoteollisuutta ja muodostavat seuraavan langattoman standardin 5G.

Olemme kolmannen sukupolven kumppanuushankkeen ytimessä (3GPP), teollisuusorganisaatiossa, joka määrittelee 3G UMTS: n (mukaan lukien HSPA) sekä 4G LTE ja 5G -teknologioiden maailmanlaajuiset eritelmät.

3GPP ajaa monia olennaisia keksintöjä 5G-suunnittelun kaikilla osa-alueilla, ilmarajapinnasta palvelukerrokseen. Muut 3GPP 5G -jäsenet vaihtelevat infrastruktuurin toimittajista ja komponenttien  sekä laitteiden valmistajista matkapuhelinoperaattoreihin ja vertikaalisten palvelujen tarjoajiin.

Mitä eroa on edellisten sukupolvien verkoilla ja 5G:llä?

Älypuhlin ja 5G

Aikaisemmat matkaviestinverkot ovat 1G, 2G, 3G ja 4G.

Ensimmäinen sukupolvi 1G esiteltiin 80-luvulla ja se toimitti analogisen äänen.

Toinen sukupolvi 2G tuli 90-luvun alussa esitellen digitaalisen äänen (esim. CDMA-Code Division Multiple Access).

Kolmas sukupolvi 3G saapui 2000-luvun alussa ja se toi tullessaan mobiilidataa (esim. CDMA2000).

Neljäs sukupolvi 4G LTE esiteltiin 2010-luvulla ja se aloitti mobiililaajakaistan aikakauden.

1G, 2G, 3G ja 4G johtivat kaikki 5G:hen, joka on suunniteltu tarjoamaan enemmän yhteyksiä kuin koskaan aiemmin.

5G on yhtenäinen, tehokkaampi ilmarajapinta. Se on suunniteltu laajennetulla kapasiteetilla mahdollistamaan uuden sukupolven käyttökokemukset, antamaan uusia käyttöönottomalleja ja toimittamaan uusia palveluita.

Suurilla nopeuksilla, ylivertaisella luotettavuudella ja merkityksettömällä viiveellä 5G laajentaa mobiiliekosysteemiä uusiin alueisiin. 5G vaikuttaa kaikkiin toimialoihin, mikä tekee turvallisemmasta liikenteestä, etäterveydenhuollosta, tarkkuusviljelystä sekä digitalisoidusta logistiikasta.

Miksi 5G on parempi kuin 4G?

On useita syitä, joiden vuoksi 5G on parempi kuin 4G:

  • 5G on huomattavasti nopeampi kuin 4G
  • 5G: n kapasiteetti on suurempi kuin 4G
  • 5G:llä on huomattavasti pienempi latenssi kuin 4G:llä
  • 5G on yhtenäinen alusta, joka on enemmän kuin 4G
  • 5G käyttää taajuuksia paremmin kuin 4G
  • 5G on yhtenäinen alusta, joka on enemmän kuin 4G.

Vaikka 4G LTE keskittyi tarjoamaan paljon nopeampia mobiililaajakaistapalveluja kuin 3G, 5G on suunniteltu yhtenäiseksi, kykenevämmäksi alustaksi, joka paitsi nostaa mobiililaajakaistakokemuksia, myös tukee uusia palveluja, kuten tehtäväkriittistä viestintää ja massiivista IoT:tä.

5G voi myös tukea luonnollisesti kaikkia taajuustyyppejä (lisensoitu, jaettu, lisensoimaton) ja kaistoja (matala, keskitaso, korkea), laajaa käyttöönottomallia (perinteisistä makrosoluista hotspotteihin) ja uusia tapoja muodostaa yhteys (kuten laite -laitteeseen ja multi-hop -verkko).

5G käyttää taajuuksia paremmin kuin 4G ja se on myös suunniteltu hyödyntämään kaikki spektrin bitit kaikilla käytettävissä olevilla taajuuksien säätelyparadigmoilla ja -kaistoilla.

5G on nopeampi kuin 4G ja se voikin tuottaa jopa 20 gigabittiä sekunnissa (Gbps) huippunopeuden ja yli 100 megabittiä sekunnissa (Mbps) keskimääräisen tiedonsiirtonopeuden.

5G verkossa on enemmän kapasiteettia kuin 4G verkossa ja se on suunniteltu tukemaan satakertaista liikennekapasiteetin ja verkon tehokkuuden kasvua. 

Lisäksi 5G:n viive eli vasteaika on pienempi kuin 4G:ssä, ollen niinkin alhainen kuin 1ms. Tämä tarkoittaa niin lyhyttä aikaa, että esimerkiksi 100 kilometriä tunnissa kulkeva auto etenisi kolme cm siinä ajassa. Viive on niin lyhyt, että se mahdollistaa lyhyttä vasteaikaa vaativan pelaamisen ja virtuaalisten maailmojen mahdollisuudet. 

Miten ja koska 5G vaikuttaa kansainväliseen talouteen?

5G ajaa globaalia kasvua ja sen taloudellinen kokonaisvaikutus toteutuu todennäköisesti ympäri maailmaa vuoteen 2035 mennessä tukemalla laajaa teollisuudenalaa ja mahdollistamalla jopa 13,1 biljoonan dollarin arvosta tavaroita ja palveluja.

Tämä vaikutus on paljon suurempi kuin aiemmat verkkosukupolvet. Uuden 5G-verkon kehitysvaatimukset laajenevat myös perinteisten matkaviestinverkkopelaajien ulkopuolelle esimerkiksi autoteollisuuteen.

Tutkimuksessa on myös selvinnyt, että 5G-arvoketju (mukaan lukien OEM-valmistajat, operaattorit, sisällöntuottajat, sovelluskehittäjät ja kuluttajat) voisi yksin tukea jopa 22,8 miljoonaa työpaikkaa tai enemmän kuin yhtä työpaikkaa jokaiselle ihmiselle Pekingissä.

Ja on monia uusia sovelluksia, jotka määritellään edelleen tulevaisuudessa. Vain aika kertoo, millainen kokonaisvaikutus 5G:llä tulee olemaan talouteen.

Miten 5G vaikuttaa elämääni?

5G on suunniteltu tekemään erilaisia asioita, jotka voivat muuttaa elämäämme, kuten esimerkiksi nopeampi latausnopeus, pieni viive ja enemmän kapasiteettia ja liitettävyyttä miljardeille laitteille, etenkin virtuaalitodellisuuden, esineiden internetin ja tekoäly.

Esimerkiksi 5G: n avulla voit käyttää uusia ja parempia kokemuksia, kuten välittömän pääsyn pilvipalveluihin, moninpelipilvipelit, ostokset lisätyllä todellisuudella sekä reaaliaikainen videokäännös ja yhteistyö ja paljon muuta.

Missä 5G:tä käytetään?

Yleisesti ottaen 5G:tä käytetään kolmessa pääasiassa yhdistetyissä palveluissa, mukaan lukien tehostettu mobiililaajakaista, tehtäväkriittinen viestintä ja massiivinen IoT. 5G on suunniteltu yhteensopivuuteen, sillä on kyky tukea joustavasti tulevia palveluita, joita ei edes vielä ole olemassa tänä päivänä. 

Parannettu mobiililaajakaista

Älypuhelimien parantamisen lisäksi 5G-mobiiliteknologia voi tuoda esiin uusia mukaansatempaavia kokemuksia, kuten VR ja AR, nopeammilla, yhtenäisemmillä tiedonsiirtonopeuksilla, pienemmällä viiveellä ja alhaisemmilla bittikohtaisilla hinnoilla.

Toimintakriittinen viestintä

5G voi mahdollistaa uudet palvelut, jotka voivat muuttaa teollisuutta erittäin luotettavilla, käytettävissä olevilla, pieniviiveisillä linkeillä, kuten kriittisen infrastruktuurin, ajoneuvojen ja lääketieteellisten menettelyjen kauko-ohjauksella.

Massiivinen IoT

5G:n on tarkoitus yhdistää saumattomasti valtava määrä upotettuja antureita käytännöllisesti ja aina pienentäen datanopeuksia, tehoa ja liikkuvuutta tarjoamalla erittäin vähäisiä ja edullisia liitäntäratkaisuja.

Kuinka nopea 5G on?

Kuinka nopea 5G on?​
Kuva lähde: vecteezy.com

5G verkko on suunniteltu tuottamaan huippunopeudet jopa 20 Gbps IMT-2020-vaatimusten perusteella. 5G:n teoreettiseksi nopeudeksi on ilmoitettu jopa 10 gigabittiä sekunnissa, mutta kaikki merkit ja käytännön testit viittaavat siihen, että nämä lukemat nähdään vasta vuosien päästä.

Mutta 5G verkko on enemmänkin kuin vain nopea. Suurempien huippudatanopeuksien lisäksi 5G on suunniteltu tarjoamaan paljon enemmän verkkokapasiteettia laajentamalla uuteen taajuuksiin, kuten mmWave.

5G voi myös tuottaa paljon pienemmän viiveen nopeammin reagoimiseksi ja voi tarjota yleisesti yhtenäisemmän käyttökokemuksen, jotta tiedonsiirtonopeus pysyy jatkuvasti korkealla – jopa silloin, kun käyttäjät liikkuvat. Ja uuden 5G NR -matkapuhelinverkon tukee Gigabit LTE -peittosäätiö, joka voi tarjota kaikkialla Gigabit-luokan liitettävyyden.

Onko 5G jo saatavilla?

5G verkko on jo täällä osittain, mutta se ei kuitenkaan tule kertarysäyksellä. 4G verkko lanseerattiin jo vuonna 2011, ja sekin nopeutuu edelleen koko ajan, kun lisää kapasiteettia otetaan käyttöön verkossa. 5G  verkko ei korvaa 4G:tä, vaan täydentää sitä vaiheittain.

4G ei ole katoamassa minnekään, sillä 5G-teknologiaa rakennetaan ensivaiheessa olemassa olevan 4G:n päälle niin sanottuna kapasiteettikerroksena. DNA jatkaa myös uusien 4G-tukiasemien rakentamista ja 4G-toiminallisuuksien kehittämistä, minkä ansiosta myös 4G-palveluiden käytettävyys paranee edelleen.

Tarvitsenko uuden puhelimen 5G:tä varten?

Kyllä, sinun on hankittava uusi älypuhelin, joka tukee 5G:tä, jos haluat pystyä käyttämään verkkoa. Esimerkiksi älypuhelimet, jotka toimivat Snapdragon 5G -mobiilialustoilla, ovat 5G-yhteensopivia.

Saatavilla on useita uusia matkapuhelimia, jotka on suunniteltu tukemaan 5G:tä, ja useat operaattorit ympäri maailmaa tukevat langatonta 5G-verkkoa. 5G-käyttöönoton aikajanan myötä aina vain lisää älypuhelimia ja operaattoritilauksia tulee saataville, kun 5G-tekniikka ja 5G-yhteensopivat laitteet tulevat yhä yleisemmiksi.

Onko kaikilla operaattoreilla tarjolla 5G liittymiä?

Jokaiselta suomalaiselta operaattorilta löytyy 5G liittymät. 

DNA 5G liittymissä on nopeutta ja leveyttä. Se on oikea valinta silloin kun haluat sujuvaa suoratoistoa, viiveettömiä verkkopelejä sekä tehokkuutta opiskeluun ja työskentelyyn. 

Löydät useita vaihtoehtopaketteja nopeuden mukaan, tutustu DNA:n 5G liittymiin tarkemmin täällä.

Elisa 5G nostaa arkesi uudelle tasolle, sillä se pystyy ennennäkemättömän suureen ja nopeaan tiedonsiirtoon mullistaen samalla työsi, vapaa-aikasi sekä kotisi. Lisäksi Elisan 5G verkko on tutkitusti Suomen kattavin. Katso Elisan 5G tarjoukset täältä. 

Telia 5G tekee netin käytöstä puhelimella sukkelaa, olitpa sitten innokas pelaaja, somen käyttäjä tai muuten vain ahkera selailija. Telia laajentaa 5G-verkkoaan koko ajan ja tällä hetkellä se kattaakin jo 2,4 miljoonaa ihmistä Suomessa. Telian 5G liittymätarjouksiin voit tutustua täällä. 

Moi 5G liittymän mainostetaan olevan aivan jäätävän nopea. Moi 5G tarjoaa kilpailukykyisen vaihtoehdon kuidulle, eli isojen tiedostojen ja raskaiden ohjelmistojen käsitteleminen muuttuu entistä sujuvammaksi. Moi 5G liittymät löydät täältä. 

Saatat pitää myös näistä: