Menestyneimmät kotimaiset sovellukset mobiiliin

Vielä 2000-luvun alussa Nokia oli maailman suurin puhelinten valmistaja. Vaikka noista ajoista ei enää moni paljoa muistakkaan, on osaamista silti jäänyt työvoimaan ainakin pelien ja sovellusten kehittäjille.

Onnistumisia pelien ja niiden kehityksen saralta on päästy näkemään useaan otteeseen. Jokainen ei aina tiedäkkään sitä, että kuinka suuria pelejä Suomessa onkaan toteutettu.

Myös sovellusten saralta on nähty paljon sellaista mukavaa pöhinää, jonka avulla kotimaista osaamista on saatu jaettua ympäri maailmaa.

Alta voit katsoa esittelyt muutamasta sellaisesta puhelimella toimivasta aplikaatiosta, joiden alkuperäiset juuret ovat Suomessa.

Wolt

Wolt

Etenkin viimeisten vuosien aikana puhelimella ruuan tilaaminen kotiin on tullut todella suosituksi.

Miksipä sitä enää itse jaksaisi laittaa ruokaa, kun vain muutaman euron hinnalla itselleen voi tilata kuljetuksen avulla ruokaa kotiin kannettuna.

Nykyään palveluita jotka toimittavat ruokaa kotiin on tarjolla kuitenkin todella paljon. Siksi olikin mielenkiintoista huomata se, että kotimainen Wolt pystyi kilpailemaan myös isompia ulkomaisia toimijoita vastaan.

Vaikka sovellus ja sen palvelu on ollut käytössä vasta 7 vuoden ajan, on se tässä ajassa päässyt leviämään todella moneen eri valtioon. Se onkin onnistunut kasvamaan yhdeksi suosituimmista palveluista.

Nykyään Wolt palvelua voi käyttää myös esimerkiksi Ruotsissa, Virossa, Saksassa, Puolassa, Israelissa sekä Japanissa.

Menestystä on päästy näkemään myös myyntien osalta, sillä Wolt myytiin aikaisemmin ulkomaalaisille sijoittajille.

Kyseessä oli yksi suurimmista kaupoista koskaan, sillä kaupan lopulliseksi arvoksi tuli reilut 8 miljardia dollaria.

Kun ottaa huomioon vieläpä sen, että kyseessä on vain puhelimessa toimiva applikaatio, on palvelun saama suosio ja siitä maksettu summa todella kunnioitusta herättävä.

Nähtäväksi jääkin se, että tuleeko Suomesta enää koskaan toista sellaista palvelua, joka voitaisiin myydä kovempaan hintaan kuin Wolt.

Snake

Snake pelisarja on onnistunut herättämään kiinnostusta pelaajien keskuudessa jo kymmenien vuosien ajan.

Alunperin Nokia:n puhelimille julkaistussa pelissä pelaajat pääsivät kokeilemaan sitä, että kuinka ripeästi sormet liikkuivat nuolien päällä.

Alkuperäisestä pelistä on nykyään tehty myös useita muita versioita. Esimerkiksi uudet nettikasinot ilman rekisteröitymistä tarjoavat Snake Arena nimistä peliä, joka on selkeästi ottanut oppia alkuperäisestä Snake-pelistä.

Sarjan pelejä voi vielä nykyäänkin pelata esimerkiksi vanhoilla puhelimilla, tai sitten vaikkapa emulaattorien avulla.

Angry Birds

Jokainen varmasti muistaa Rovion luomat vihaiset linnut, joita sai taivastella oikein olan takaa joka tuutista vielä muutama vuosi sitten. Mobiilitutka.fi muistaa linnut vielä todella hyvin.

Yksi ensimmäisistä todella suosituista peleistä eli Angry Birds julkaistiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2009.

Tuolloin peli julkaistiin iOS-laitteille, ja se sai heti todella suuren suosion pelaajien keskuudessa. Peli ei suinkaan jäänyt saataville pelkästään iOS-laitteiden keskuudessa.

Nykyään Angry Birds -pelejä voi pelata usealla eri alustalla. Saataville ovat tulleet esimerkiksi Android sekä Microsoft. Nykyään pelin eri versioita saa myös kätevästi ladattua Windows:in kaupasta, mikäli omistaa sitä tukevan tietokoneen.

Tästä suureen suosioon nousseesta pelistä on myös tehty elokuvia. Vuonna 2016 ja 2019 julkaistut teokset antavat hyvin lisää syvyyttä siihen, että mitä vihaiset linnut pyrkivät tarinallaan peleissä kertomaan.

Clash of Clans

Clash of Clans onkin listan viimeisin esimerkki siitä, että kuinka hyviä sovelluksia kotimaastamme voikaan tulla ihmisten saataville.

Kyseessä on peli, jonka pelaamiseksi tulee tarvimaan hyvän liittymän nuortenkin pelaajien keskuudessa.

Tämä peli oli vielä muutama vuosi sitten yksi pelatuimmista videopeleistä koskaan. Todella kova suosio näkyi myös sijoittajien silmissä, sillä vuonna 2016 pelistä pulitettiin lähes 9 miljardin dollarin suuruinen hinta.

Se jos mikä on todella kova luku, eikä vastaavaa päästä todellakaan usein näkeääm sovellusten ja niiden ostajien keskuudessa. Aikanaan hinnasta kohistiin todella paljon, sillä olihan se todella suuri hinta yhdestä pelistä.

Tuottoa pelistä on kuitenkin varmasti tullut, sillä se keikkuu vielä tänäkin päivänä eri alustojen yhtenä pelatuimmista peleistä.

Pelin sisällä pelaajat voivat ostaa itselleen oikealla rahalla valuuttaa, jonka avulla omaa etenemistään pelissä voi nopeuttaa.

Pelit, joissa voi ostaa valuuttaa ovatkin todella suosittuja esimerkiksi Aasiassa. Vielä Euroopassa ne eivät ole aivan yhtä suosittuja, mutta kenties näiden maksullisten pelien aika koittaa pian myös täällä.

Juuri nyt trendi Euroopan osalta kuitenkin näyttää enemmän siihen suuntaan, että pelaajat haluavat itse avata saavutukset maksamisen sijaan. Tunnetusti peleistä ei välttämättä saa mitään irti, mikäli rahalla voi ostaa muitakin kuin vain kosmeettisia tuotteita pelin sisään.

Saatat pitää myös näistä: