Miten varmistat hyvän nettiyhteyden sekä 5g yhteyden mökille

Mökki

Verkossa surffaaminen on varsin mukavaa puuhaa. Kesällä surffaamisen kanssa saattaa kuitenkin olla aaltojen puutteen lisäksi myös muita ongelmia.

Kun rankka vuosi töitä on jo kaukana takana, tulee jokaisen mieleen varmasti suunnata kohti mökkiä, jos sellainen on hallussa.

Ja vaikka ei olisikaan, ainahan löytyy jotkin mukavat festarit tai kaveriporukan kokoontumiset, joiden avulla pääsee kivasti mökkeilyn makuun.

Kun mökille sitten vihdoin saapuu ja olisi aika laittaa musiikit soimaan, voi eteen tulla se harmittava fakta, että verkko ei vain toimi samalla tavalla kuin kaupungissa.

Onneksi nettiä ja sen toimivuutta on kuitenkin mahdollista parantaa mökillä tai luonnossa oleskellessa. Alla olevien vinkkien avulla pääset varmasti parantamaan yhteytesi nopeutta, mikäli se tökkii.

Lataa soittolistat ennakkoon

Soittolista

Yksi kätevä tapa varmistua siitä, että bileet eivät mökillä katkea on se, että lataa kaikki soittolistat valmiiksi omaan puhelimeensa.

Jos soittolistoja ei ole valmiiksi ladattuna, ne voi ladata esimerkiksi kätevästi vaikkapa kauppareissun aikana. Yleensä kuntien keskustassa verkko toimiikin huomattavasti paremmin, kuin vaikkapa useamman kilometrin päässä lähimmästä tornista.

Nykyään useat eri applikaatiot tarjoavat mahdollisuutta siihen, että voit ladata ainakin osan sen tarjoamista kappaleistasi puhelimeesi.

Samoja kappaleita voi mukavasti myös soitella vaikka matkalla mökille. Näin kaikki ikivihreät kappaleet tulee varmasti kuunneltua läpi, eikä kukaan tylsisty pitkän ja rasittavan matkan aikana.

Sulje ylimääräiset sovellukset

Varsinkin mökillä asioidessa 5G yhteys ei vielä välttämättä toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Siinä saattaa nimittäin ajoittain ilmetä pientä pätkimistä, jota saattaa sattua varsinkin silloin, kun verkko on ruuhkaisimmillaan.

Yksi varsin edullinen tapa nopeuttaa ja varmistaa 5G yhteyden toimivuus mökillä on se, että sulkee laitteestaan kaikki ylimääräiset sovellukset.

Vaikka sovellukset eivät nukkuessaan käytäkkään paljoa dataa, voivat kymmenet sovellukset samaan aikaan päällä ollessaan viedä niin paljon kaistaa, että se vaikuttaa jo yhteytesi toimintaan sekä nopeuteen.

Siksi onkin erittäin tärkeää, että mökille mennessään sammuttaa kaikki ylimääräiset aplikaatiot. Samalla niistä ei myöskään saa huomautuksia tai notifikaatioita, joten mökkeilyyn voi keskittyä huomattavasti paremmin.

Harkitse vahvistinta tai antennia

Jos asut todella kaukana korvessa mökilläsi, voit  valitettavasti olla liian kaukana lähimmästä antennista, joka lähettäisi 5G dataa riittävän hyvin.

Valitettavasti tässä tilanteessa yleiset vinkit eivät auta, sillä ainoaksi vaihtoehdoksi voi tulla se, että joudut hankkimaan itsellesi oman vahvistimen.

Onneksi halvimmat 5G antennit eivät enää maksa kovinkaan suuria summia. Kun vielä vuosia sitten laitteista saattoi joutua pulittamaan satoja euroja, irtoavat nykyään halvimmat 5G antennit jo alle 100 euron hintaan.

Toki summaan voi vielä lisätä asennuksen ja siihen liittyvät kulut, mikäli antennia ei itse osaa asentaa. Tunnetusti jokainen mökkeilijä osaa varmasti asentaa itse antenninsa, sillä se on vain muutaman ruuvin sekä kohdistuksen mittainen projekti.

Yleensä 5G antennia suositellaan siinä vaiheessa, mikäli mökillä pelaa paljon pelejä. Esimerkiksi uusia pikakasinoita pelatessa pelaaja tarvitsee nopean ja vakaan netin, sillä muutoin pelit eivät välttämättä toimi oikein.

Sama idea pätee myös sellaisiin moninpeleihin, joissa latenssi voi kohdistua ongelmaksi.

Kilpailuta ja kokeile eri liittymiä kavereiden kanssa

Jos sinulla on juuri nyt mökilläsi useita eri vieraita, on erittäin todennäköistä, että heillä jokaisella on mukanaan myös puhelin.

Jos kaikilla teistä on mukana uusi älypuhelin, jolla pääsee verkkoon, voitte kätevästi ja paikallisesti kilpailuttaa sen, että mitä operaattoria sinun tulisi käyttää omalla mökilläsi.

Kun kokeilette internetin nopeutta usealla eri liittymällä samaan aikaan, pääsette heti selville siitä, että mikä niistä toimii parhaiten.

Jotta mökillä ei tulisi aika pitkäksi, voi testin vieläpä suorittaa useaan kertaan. Tunnetusti yhteen testiin ei kannata luottaa, sillä yhden operaattorin verkossa voi olla tiettyyn aikaan enemmän kuormitusta kuin toisen operaattorin verkossa.

Siksi testi kannattaakin suorittaa esimerkiksi aamulla, päivällä, illalla sekä vielä viimeiseksi ennen nukkumaan menemistä keskellä yöllä. Kun tulokset ynnää yhtään ja jakaa sillä määrällä, joita testejä on tehty, saa kätevästi laskettua keskiarvon.

Samalla testien yhteydessä voit myös seurata sitä, että vaihteleeko operaattorin latenssi. Yleensä hyvänä latenssina voidaan pitää sitä, että sivu ottaa yhteyttä laitteeseesi alle 50 millisekunnissa.

Toki näin pieniin latensseihin ei aina mökillä pääse, mutta antennin avulla sekin on mahdollista. Se tosin on tarpeellista vain silloin, mikäli teet töitä tai pelaat paljon mökiltäsi käsin.

Saatat pitää myös näistä: