Apple Watch Ultra arvostelu

Sisällysluettelo
Apple Watch Ultra

Uusi Apple Watch Ultra on kaikkien aikojen järein ja edistyksellisin Applen älykello. Toki se on myös markkinoiden kallein Apple Watch mutta ainahan laatu maksaa. Titaanikuoren kätköissä on runsaasti toimintoja, jotka on suunnattu erityisesti seikkailijoille, urheilijoille ja jopa oman elämänsä Ironmaneille. Tämän älykellon viimeinenkin yksityiskohta on pikkutarkasti hiottu tähdäten ennätykselliseen suorituskykyyn. Apple julkisti 7.9.2022 uuden älykellonsa Apple Watch Ultran, jonka sanotaan olevan kehittynein ja kestävin Applen valmistama kello. Tässä arvostelussa käydään läpi kellon ominaisuuksia. 

Kiitos mahtavan 60 tunnin akunkestävyyden, Apple Watch Ultra pysyy mukana pidemmässäkin menossa. Kellon jokainen yksityiskohta on hiottu huippuunsa tähdäten ennätykselliseen suorituskykyyn. Titaanisessa kuoressa ovat lujuus, keveys sekä korroosionkestävyys täydellisessä tasapainossa. Apple Watch Ultra onkin mielettömän monipuolinen ja hyödyllinen työkalu, joka kulkee vaivatta ranteessa mukana. Tässä kellossa on saatu uskomattoman upeat kyvyt mahtumaan hämmästyttävän pieneen tilaan. 

Ulkonäkö ja näyttö

Apple sanoo Apple Watch Ultraan rikkovan rajoja ja näin myös on. Kellon runko on valmistettu titaanista, joten se on kevyt mutta kuitenkin kestävä. Toisin kuin tavanomaisesti, näyttö on tasainen ja sen korotettua reunaa ympäröi safiirilasi, suojaten näyttöä iskuilta. Koska näyttö on isompi, siihen mahtuu jopa kuusi mittaustietoa yhteen ainoaan näkymään. 

Sivussa oleva Digital Crown on suurempi ja paksumpi, joten sitä on helpompi käyttää myös hanskat kädessä. Uutuutena Ultrassa on oranssi Toiminto-painike, johon voi itse määrittää haluamansa toiminnon. Vedenpitävyyttä on lisätty aina 100 metriin asti ja pölynkestävyys on luokkaa IP6X.  

Apple Watch Ultran näyttö on iso ja kirkas ja se toimii myös suorassa auringonpaisteessa, sillä näyttö on koko ajan päällä. Retina-näytön kirkkaus onkin huikeat 2 000 nitiä. Ultran saa muutettua reaaliajassa toimivaksi kompassiksi ja aktivoitua käyttöön myös yötilan, jolloin kellotaulu vaihtuu kirkkaanpunaiseksi helpottaen käyttöä pimeässä. 

Ominaisuudet ovat huippuluokkaa

Toiminto-painikkeen avulla toiminnot ovat nopeasti käytettävissä, sitä voidaankin muokata käyttäjän haluamalla tavalla. Mikäli tarvitsee hälyttää apua, sekin onnistuu kätevän sireenin avulla. Sen 86 desibelin ääni kuuluu jopa 180 metrin päähän, joten se herättää varmasti huomiota. 

Kaksitaajuuksinen GPS tarjoaa tarkat sijaintitiedot reitin, matkan sekä vauhdin laskemiseen. Apple Watch Ultran kaksi taajuuskaistaa tuottavat yhtenäisen signaalin, jotta saat tarkat sijaintitiedot jopa tiheässä metsässä tai korkeiden rakennusten keskellä.  

Oikeanpuoleisella sivupainikkeella voidaan soittaa hätäpuhelu painiketta pohjassa pitämällä. Digital Crown on suurentunut sitten viime mallin. Syvyysmittari mittaa reaaliajassa veden lämpötilaa sekä syvyyttä jopa 40 metriin asti. Toisella puolella on toinen kaiutin ja lisämikrofonit lisäämään äänenvoimakkuutta ja parantamaan mikrofonin laatua tuulisissa ympäristöissä.

Kompassin avulla jäljität reittisi ja palaat omia jälkiäsi pitkin takaisin lähtöpisteeseen tai polulle. Tämä onnistuu myös verkon ulkopuolella ollessasi, joten löydät aina tien edelliseen sijaintiisi tai paluureitin. Reittipisteen pudotus onnistuu näppärästi Toiminto-painikkeen avulla. 

Voit seurata kuinka taloudellista juoksusi on lisäämällä näkymiin askelpituuden, maakosketusajan sekä pystyliikkeen. Juoksuteho mittaa toimintaasi auttaen pysyttelemään sellaisella tasolla, jota on helppo pitää yllä. Sykealueet on mahdollista silmäillä nopeasti. Harjoittelualueet on helppo luoda manuaalisesti tai antaa Ultran laskea ne automaattisesti.

Pitkä akunkesto riittää kestävyyssuorituksiinkin

Apple sanoo Ultrassa olevan kaikkien aikojen paras akunkesto, normaalikäytössä jopa 36 tuntia ja alhaisen virran tilassa 60 tuntia. Kello on suunniteltu toimimaan äärimmäisissäkin olosuhteissa ja sen avulla voit seurata myös urheilusuorituksista saatavaa tarkkaa dataa suoraan kellosta. 

Kun on suorittamassa triathlonin viimeistä osuutta tai koralliriutalla sukeltamassa, silloin ei saa akku loppua kesken. Tai jos Ironman-kisa on meneillään, akun tulee kestää 3,8 kilometrin uintimatka, 180,2 kilometrin pyöräily ja 42,2 kilometrin juoksu. Koko ajan on mahdollista seurata sykettä sekä sijaintia GPS:n avulla. Tämä on todella vaikuttava suoritus Applelta. 

Apple Watch Ultra ei ole tarkoitettu ainoastaan urheilusuorituksiin, vaan myös tavalliseen arkikäyttöön. Ruumiinlämmöntunnistus helpottaa vaikkapa kuukautiskierron seurantaa, sydänterveyden ilmoitukset kertovat epätavallisen korkeasta tai matalasta sykkeestä ja rytmihäiriöistä. Unen seurannan avulla seuraat, kuinka pitkään viivyt eri unen vaiheessa. EKG ilmoittaa mahdollisen eteisvärinän ja veren happitasolukemat ovat tärkeä osa terveydentilaa. 

Uutena ominaisuutena on kolarintunnistus, eli algoritmi sekä tunnistimet havaitsevat, oletko joutunut kolariin ja muodostavat yhteyden hätäkeskukseen automaattisesti. Kaatumisentunnistus havaitsee kaatumisesi, jolloin se soittaa hätäkeskukseen. Hätätila SOS -painikkeen avulla voi myös ottaa yhteyttä hätäkeskukseen sijainnin ilmoittamiseksi.  

Vaihdettavat rannekkeet sopivat joka tilanteeseen

Apple Watch Ultra on varmasti paras Apple Watch kaikille vakavissaan harjoitteleville Toiminto-painikkeen ja paremman akun keston ansiosta. Se on jännittävin Apple Watch mitä on nähty viime vuosina, mutta edelleen siitä puuttuu joitakin ominaisuuksia, kuten palautustiedot ja offline-karttojen latausmahdollisuus. 

Tämä älykello on ehdottomasti Ultra-nimensä ansainnut. Kaikkien näiden ominaisuuksien ansiosta se on hintansa arvoinen. Mukana tulee myös kolme erilaista ranneketta vaelluslajeihin, kestävyysharjoitteluun sekä vesiurheiluun: Alpine, Trail ja Ocean. Rannekkeet on valmistettu samalla huolellisuudella kuin itse kellokin. 

Alpine on tarkoitettu karuihin ympäristöihin. Se on valmistettu kahdesta yhteen kudotusta tekstiilikerroksesta ilman ompeleita. Vahvistettuihin lenkkeihin voidaan sujauttaa titaaninen G-koukku lujaa kiinnitystä varmistamaan. 

Trail on ohut, kevyt ja joustava, joten optimaalisen istuvuuden saa säädettyä vaivattomasti. Helpon lenkkikiinnityksen saa säädettyä treenin aikanakin. 

Ocean pääsee oikeuksiinsa merellä. Se on valmistettu fluoroelastomeerikumista, ja se on joustava ja kevyt. Napakan istuvuuden ja superpitävän kiinnityksen ansiosta se sopii vauhdikkaisiin vesiurheilulajeihin. Erillinen jatkoranneke takaa sen, että toimivuus myös märkäpuvun päällä on taattu. 

Saatat pitää myös näistä:

Sisällysluettelo
5g
Liittymät
Löydä paras 5G liittymätarjous edullisempaan hintaan