Puhelin katosi – mitä teen?

Ooämgee, puhelin meni hukkaan! Kyllä, puhelimille aina joskus sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Tietenkin uuden puhelimen saa ostettua kadonneen tilalle, mutta hävinnyt puhelin vie mennessään jotain paljon arvokkaampaa kuin vain pelkän puhelimen, nimittäin kaikki sen sisältämät tiedot. 

Ja näiden tietojen joutuminen vääriin käsiin voi olla suorastaan katastrofaalista. Emmehän halua, että joku saa tietoonsa meidän henkilökohtaiset kuvamme, sähköpostimme tai vaikka työnantajamme tiedot. Monella puhelimeen onkin tallennettu kokonaisen elämän verran tärkeitä tietoja ja toisilla on jopa luottokortin tiedot tallennettuna joihinkin selaimiin tai sovelluksiin. 

Puhelin katosi - mitä tehdään?

Eli puhelimen katoamisessa ei ole kyse mistään ihan pikkujutusta, josta selviää vain ostamalla uuden puhelimen. Joka toki sekin kirpaisee melko paljon rahallisesti, koska nykypuhelimet ovat aika arvokkaita kuitenkin. 

Onneksi nykyluureilla on tapoja paikantaa itsensä, joten kannattaakin pitää laitteeseen kuuluva jäljitysohjelma päällä. 

Niin iPhonet kuin Android-puhelimetkin voidaan paikantaa kartalla, jos niissä on ollut GPS päällä. Ne voidaan myös lukita tai jopa pyyhkiä tyhjäksi etänä, jos on epäilys, että ne ovat joutuneet vääriin käsiin. 

Android-puhelimeen voi myös kytkeä hälytysäänet päälle etänä, vaikka se olisikin laitettu äänettömälle. Näin sitä voi näppärästi etsiä omasta kodistakin, jos on sattunut unohtamaan, mihin sen on laskenut käsistään. 

Etsi, lukitse ja tyhjennä kadonnut Android-laitteesi

Mikäli Android-puhelin tai -tabletti joutuu kadoksiin, se on mahdollista paikallistaa, lukita se tai tyhjentää sen tiedot. Mikäli laitteelle on lisätty Google-tili, Paikanna puhelin -asetus on automaattisesti päällä. Voit tarkistaa sen päällä olemisen: Asetukset – Google – Paikanna puhelin. 

Mikäli Android-puhelin halutaan löytää, sen on oltava päällä, kirjautuneena Google-tilille, yhteydessä mobiilidataan tai Wi-Fiin, näkyvissä Google Playssa, sijainnin sekä Paikanna puhelin -toiminnon on oltava päällä.

Kirjaudu osoitteeseen https://www.android.com/find ja kirjaudu omalle Google-tilillesi. Mikäli sinulla on monta puhelinta, valitse näytön yläreunasta kateisiin joutunut puhelin. Kirjaudu pääprofiilin Google-tilillä, jos haettavalla puhelimella on useampi käyttäjäprofiili. 

Kadonneelle puhelimelle lähtee nyt ilmoitus. Puhelimen sijainnin voit katsoa kartasta, mutta huomioithan, että tämä on ainoastaan arvio eikä tarkka sijaintitieto. Näet puhelimen viimeisimmän tiedossa olevan sijainnin, jos puhelinta ei löydy. 

Valitse Salli lukitus ja tyhjennys, jos tämä on tarpeen. Tämän jälkeen voit valita jonkin seuraavista toiminnoista:

  • Äänen soittaminen: Puhelin hälyttää maksimivolyymilla viiden minuutin ajan, vaikka se olisikin äänettömällä tai värinätilassa.
  • Laitteen suojaus: Tämä toiminto lukitsee puhelimen ja nyt tarvitaan PIN-koodia, salasanaa tai kuviota. Mikäli näytön lukitus ei ole käytössä, voit ottaa sen tässä vaiheessa käyttöön. Voit myös lisätä lukitusnäytölle haluamasi viestin taikka puhelinnumeron, jonka avulla puhelin voidaan palauttaa sinulle.
  • Laitteen tyhjennys: Tämä toiminto poistaa pysyvästi kaiken tiedon puhelimelta, kuitenkaan SD-kortille tallennettu data ei välttämättä poistu. Kun tyhjennys on suoritettu, Paikanna puhelin -toiminto ei enää toimi puhelimella. HUOM! Mikäli tyhjennyksen jälkeen puhelin löytyykin, todennäköisesti tarvitset Google-tilisi salasana, jotta puhelin saadaan jälleen käyttöösi.

Kadonnut Apple-laite – näin etsit, lukitset ja tyhjennät sen

Jos Apple-puhelimesi on kadonnut tai varastettu, voit jäljittää sen Etsi iPhoneni -toiminnon avulla. Tarkista, että tämä toiminto on käytössä: Asetukset – napsauta ylimpänä olevaa nimeäsi – iCloud – Etsi iPhoneni. Ota tämä toiminto käyttöön ja Lähetä viimeisin sijainti. Nyt puhelin voidaan jäljittää. 

Huomaathan, että iPhonessa tämä toiminto pitää ottaa käyttöön ennen kuin laite on kadonnut. Joten pidäthän huolen, että olet tehnyt tämän toimenpiteen heti puhelimen ostettuasi. Tämä toiminto voi osoittautua todella hyödylliseksi myöhemmin. Kiität itseäsi, kun olet muistanut tehdä tämän. 

Kirjaudu iCloudiin ( https://www.icloud.com/find), jonka jälkeen näet puhelimesi sijainnin kartalla. Tarvittaessa voit myös lukita puhelimen ja myös tyhjentää sen. Jos haluat, voit tehdä omista yhteystiedoistasi puhelimen lukitusnäytön taustakuvan. Jos puhelimesi löytää joku rehellinen henkilö, ja hän näkee vaikkapa sähköpostiosoitteesi puhelimen näytöllä, niin hän luultavasti ottaa sinuun yhteyttä. 

Voit jäljittää kadonnutta puhelinta myös tietokoneen avulla käyttämällä tietokoneeseen ja puhelimeen asennettavaa TrackView -sovellusta. Tämä sovellus jäljittää puhelimen GPS-paikannuksen avulla ja saa puhelimen hälyttämään. 

Tässä ohjelmassa on myös näppärä toiminto, jonka avulla puhelimen videokuvaa voi katsoa live-lähetyksenä ja näin helpommin selvittää, missä puhelin oikein luuraa. Tämän sovelluksen saa niin Windows- kuin Mac-tietokoneelle sekä iOS- ja Android-laitteelle

Usein kysytyt kysymykset

Saatat pitää myös näistä: