Matkustajan muistilista 2021

Matkustajan muistilista

Suomeen ja Suomesta ulkomaille matkustaminen

Tällä hetkellä saat saapua kaikista maista Suomeen, jos sinulla on täysi rokotussarja otettuna ottaen huomioon ulkomaalaisen maahantuloa koskevat säännökset kuten viisumit. Voit matkustaa EU- ja Schengen-maista Suomeen, muista tarkistaa tartuntatautilain mukaiset velvoitteet. 

Huomaathan, että vaikka maasta saakin matkustaa Suomeen, et silti välttämättä vapaudu koronatestistä. Ulkoministeriö suosittaa noudattamaan varovaisuutta ja joidenkin tiettyjen maiden osalta välttämään kokonaan matkustamista. 

Mikäli olet poistumassa Suomesta matkalle, kannattaa tarkistaa ajantasaiset maahantulosäädökset ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta. Huomaathan, että myös kauttakulkumaat voivat asettaa omia maahantulorajoituksiaan. Tarkista myös millaisia vaatimuksia kasvomaksin ja negatiivisen koronatestin suhteen lentokentillä ja lentoyhtiöillä on. 

Kuinka säästää matkakuluissa?

Halu matkalle on iso, mutta budjetti pieni? Eipä hätää, vinkeillämme matkustat edullisemmin. 

Kannattaa käyttää netin vertailusivustoja, sillä majoitusten ja lentojen hintoja vertailemalla löydät halvimmat matkatarjoukset. Käytä selailuun incognito-tilaa, jolloin tietokoneesi ei tallenna evästeitä ja käyttämäsi sivustot eivät voi tallentaa hakemiasi päivämääriä ja nostaa taktisesti hintojaan. 

Joskus pakettimatka voi olla halvempi kuin lennon ja hotellin erikseen varaaminen. Tämä toki riippuu siitä, onko sesonki ja miten paljon ennen matkaa olet varausta tekemässä. Jos mahdollista, kannattaa matkustaa koululaisten lomaviikkojen ulkopuolella, jolloin hinnat ovat paljon edullisemmat. 

Voit säästää sievoisen summan myös lentämällä pienemmille lentokentille kuin ns. pääkentille. Pääset pienemmiltäkin kentiltä hotelliin vaikkapa metrolla tai bussilla. Jos julkinen liikenne ei nappaa, voit hyödyntää myös Uber-taksia.   

Hotellimajoituksen sijaan voit yöpyä erilaisissa hostelleissa, majataloissa tai AirBnb-asunnoissa. Tällöin matkakustannuksesi laskevat huomattavasti. Voit kokkailla itse omat evääsi keittiössä ja kannattaakin syödä aamulla tukeva aamiainen, niin jaksat paremmin päivälliseen asti. Välipalat ja lounaat voit ostaa paikallisesta marketista kahviloiden sijaan. Tai voit kokkailla majapaikassasi itsellesi lounaan mukaan. 

Matkalaukun oikeaoppinen pakkaaminen

On tärkeää suunnitella pakkaaminenkin huolellisesti, jotta et pakkaa turhia tavaroita ja vaatteita mukaasi. Tee mielummin itsellesi pakkauslista, jonka voit tallentaa koneellesi ja päivittää sitä tarpeen vaatiessa. 

Kokeile erilaisia asukokonaisuuksia jo kotona, sillä mitä helpommin voit yhdistellä erilaisia vaatteita keskenään, sitä enemmän sinulla on muunneltavia asuja. Kannattaa myös hyödyntää paikallisia pesuloita.

Opettele pakkaamaan rullaamistekniikalla, jolloin vaatteesi eivät rypisty eikä sinun tarvitse penkoa koko laukkua kun haet jotain vaatetta. 

Pärjäät melko hyvin jo moneen asuun sopivilla kunnollisilla kävelykengillä. Mahdolliset vaihtokengät voit pakata pussiin, jotta ne eivät sotke laukun sisältöä. Ja niihin voit näppärästi ujuttaa myös sukkia. 

Pakkaa mukaan vain perusripsiväri, luomiväri ja huulipuna, näilläkin pärjää jo pitkälle. Kannattaa hyödyntää erillistä toilettilaukkua, jos vaikka joku tuotteista sattuukin vuotamaan. Shampoille ja pesuaineille on hyvä hankkia pienemmät matkapullot. 

Lääkkeet kannattaa pakata käsimatkatavaroihin, koska mikäli matkalaukkusi ei tulekaan perille, sinulla on ainakin lääkkeet mukanasi. Muista ottaa reseptilääkkeiden reseptit mukaasi ja pidä lääkkeet alkuperäisissä pakkauksissaan. On hyvä varata mukaan mini-apteekki, eli kuumemittari, laastareita, desinfioivia pyyhkeitä ja päänsärkylääkettä.

Loppujen lopuksi emme tarvitse kovin paljoa tavaraa mukaan, yleensä tulee pakattua liikaa kuin liian vähän. Kannattaa tarkistaa, että puhelimessa on liittymä, joka on edullinen myös ulkomailla, kuten vaikkapa DNA Super 4G Rajaton.

Laukku kannattaa merkata kunnolla

Mustia laukkuja on maailma pullollaan ja niiden kanssa sitten tuskaillaan lentokentän hihnan äärellä. Näppärä merkitsee laukkunsa kunnolla niin se on helppo tunnistaa. Mitä värikkäämmin ja näkyvämmin sen merkitset, sen parempi. Jos laukkusi katoaa, se on helpompi kuvailla, kun siinä on jotain erottuvaa tunnistetta. 

Ihan kaikkea ei kannata raahata täältä asti

Ota vain pari t-paitaa mukaasi ja ostaa kohdemaasta halvalla lisää. Toppatakin raahaaminen etelän lämmössä on ärsyttävää. Pienen matkan voi palellakin kotimaan päässä ja pinkaista nopeasti autoon tai bussiin vähemmissä vaatteissa. 

Paljonko nesteitä saa olla laukussa?

Paljonko nesteitä saa olla laukussa?​

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että 100 ml eli yksi desilitra on maksimimäärä. Nesteitä ovat juomien ja selkeästi nestemäisten tuotteiden lisäksi kaikki kosmetiikat sekä monet elintarvikkeet. Tällaisia ovat mm. ihovoiteet, ripsivärit, hammastahnat, geelit, erilaiset säilykkeet ja pakasteet yms. Jos sitä voi levittää, se on nestettä. 

Ainoastaan vauvanruoat sekä äidinmaidonkorvikkeet tekevät poikkeuksen sääntöön, samoin erikoisruokavalioon liittyvät nesteet. 

Mitä käsimatkatavaroihin saa pakata?

Puhelimen varavirtalähteitä ei saa kuljettaa muuta kuin käsimatkatavaroissa, samoin sähkösavukkeita. Eli niitä ei saa pakata ruumaan menevään laukkuun, koska väärin pakatut akut ja paristot ovat paloturvallisuusriski. 

Matkustamoon voit viedä kameran, kuulokkeet, tabletin, puhelimen ja kannettavan tietokoneen. Lennon aikana tiedotetaan näiden oikeaoppisesta käytöstä. Mikäli haluat pakata laitteesi ruumaan, muista katkaista niistä virta.

Lentokentältä tai lentoyhtiöltä ostetut verovapaat nesteet voi kuljettaa käsimatkatavaroissa, kunhan tuotteet ja niiden ostokuitit on pakattu ostohetkellä sinetöityyn punareunaiseen muovipussiin. Matkustaja ei saa avata sinetöityä muovipussia ennen saapumista lopulliseen määränpäähän.

Käsimatkatavaroissa on yhtiöittäin vaihtelevia painorajoituksia ja yleensä lisätavaroista joutuu maksamaan ekstraa. Matkatavarasäännöt siis vaihtelevat lentoyhtiöittäin, joten kannattaa tarkistaa yksityiskohdat kyseisen lentoyhtiön omalta sivulta.

Saatat pitää myös näistä: