Kannettavan tietokoneen osto-opas

Kannettavan tietokoneen osto-opas

Kannettavan tietokoneen ostaminen saattaa kuulostaa melko yksinkertaiselta, mutta se ei oikeastaan ole. Siinä pitää ottaa huomioon monia eri tekijöitä ja tällöin tästä artikkelista on paljon apua. 

Tärkein kysymys, jonka voit itseltäsi kysyä, on:

Mihin oikeastaan tarvitsen tämän kannettavan?

Tämän kysymyksen esittäminen auttaa sinua selvittämään tarvitsemasi asiat, ominaisuudet ja tekniset tiedot. Tällöin voit listata käyttämäsi ohjelmistot ja tehtävät, joita kannettavalla suoritat. Kannattaa siis ensin selvittää omat vaatimuksensa. Tämän jälkeen voi alkaa suunnittelemaan budjettia. Jos et tiedä, millaisen laitteen haluaisit, katso kannettava tietokone vertailu täältä.

Yleisin virhe on päättää ensin budjetti ja vasta sen jälkeen tarvitut ominaisuudet. Vaikka budjetti onkin todella tärkeä, saatat päätyä ostamaan laitteen, joka ei pysty suoriutumaan siitä tehtävästä, jota varten sen ostit. 

Budjettisi määrittää kannettavan tietokoneen hinnan

Tänä päivänä käyttökelpoisen kannettavan tietokoneen saa muutamalla satasella, mutta jos voit budjetoida koneeseen hiukan enemmän, saat parempaa laatua, tehokkuutta ja paremman näytön. 

Halvimpia kannettavia tietokoneita ovat Chromebookit, joissa on Googlen selainpohjainen käyttöjärjestelmä. Hieman enemmän panostamalla saat jo koneen, jossa on Intel Core i5- tai AMD A8 -suoritin, 4-8 Gt RAM-muistia ja 500 Gt:n kiintolevy.

Yli 600 eurolla saa jo premium-malleja. Myös muita ominaisuuksia on lisätty, kuten korkearesoluutioisia näyttöjä ja SSD-levyjä. 

Tonnin hintaluokassa voi odottaa laitteelta tehokuutta. Löytyy korkeamman resoluution näyttöjä, nopeampia prosessoreita ja erinomaista grafiikkaa. Huippuluokan kannettavat pelikoneet maksavatkin sitten jo useita tuhansia euroja. 

Millainen käyttöjärjestelmä pitäisi olla?

Käyttöjärjestelmään tulee kiinnittää erityistä huomiota. Perinteisesti hallitsijoita tällä saralla ovat olleet Applen MacOS ja Microsoftin Windows mutta nyt varsin suosituksi vaihtoehdoksi on noussut Googlen Chrome, jota tarjotaan tyypillisesti edullisimmissa kannettavissa. 

Windows-tietokoneiden laatu ja hinta voivat vaihdella suuresti riippuen mallista. Monet yritykset räätälöivät Windows-koneensa erityisesti pelaamiseen tai liiketoimintaan. Käyttöjärjestelmät uusitaan puolivuosittain ja Windows 11 on uusin käyttöjärjestelmä

Apple noudattaa standardejaan, joten Macit ovat erittäin käyttäjäystävällisiä ja vakaita. Macit ovat laadukkaita ja niissä on uskomattoman hyvät näytöt. Apple-laitteet eivät tunnetusti ole halpoja. 

Googlen Chrome eroaa Windowsista ja MacOS:sta, sillä Chrome-selaimeen perustuva alusta keskittyi ensin verkkopohjaisiin sovelluksiin ja kohtuuhintaisuuteen. Se on edelleen kohtuuhintainen, mutta Chromen käyttöjärjestelmä on kehittynyt viime vuosina tukemaan myös perinteisempiä ohjelmistoja ja mobiilisovelluksia kuten kilpailijansakin. 

Ihanteellinen koko ja paino?

Nykyään suositaan enemmän ohuita kannettavia tietokoneita, jotka ovat pieniä mutta tehokkaita. Ne muistuttavatkin enemmän tabletteja eivätkä paina kuin kolmisen kiloa. 

13-15 tuuman kannettavat tietokoneet ovat toimivia ja niitä on helppo kuljettaa mukana. Näitä laitteita ostetaan paljon, koska ne painavat vähemmän ja niistä on helppo katsella esimerkiksi esityksiä. 15 tuuman laitteet pitävät edelleen pintansa, vaikkakin Apple on tuonut markkinoille 16 tuumaisen MacBook Air kannettavan. 

Yleensä pelikannettavat ovat kooltaan 17-18 tuuman välillä. Tehokas prosessointiyksikkö ja jäähdytystuulettimet lisäävät ympärysmittaa ja painoa. Niitä on vaikea kuljettaa mukana, mutta ne sopivat hyvin pelaamiseen. 

2-in-1 kannettava tietokone yhdistää tabletin mukavuuden ja helppouden näppäimistön hyödyllisyyteen. Muunneltavassa mallissa näyttö kääntyy 360 astetta tehden siitä tabletin. Irrotettavassa mallissa laite muuntuu tabletiksi irrottamalla näytön näppäimistöstä. 

Millainen kannettava on tarpeen?

Kannattaa analysoida omat mieltymyksensä ja tarkat vaatimukset ennen kuin edes harkitsee kannettavan ostamista. Innokas pelaaja tarvitsee paljon prosessointi- ja pelitehoa. Perusammattikäyttöön tarkoitetulta laitteelta vaaditaan nopeutta. Grafiikan ystävälle sekä videoiden toistoa ja editointia tarvitsevalle ei mikään laite ole tarpeeksi tehokas. Tiedätkö, kuinka usein laitteet tulisi uusia?

Pitäisikö olla kosketusnäyttö?

Kosketusnäytöllinen kannettava tuo käyttöön uusia puolia. Tällöin et ole riippuvainen hiirestä ja erilaiset liukusäädötkin onnistuvat tarkasti ja vaivattomasti. 

Parhaissa kosketusnäytöllisissä kannettavissa on tarkat näytöt, joten pyyhkäiseminen ja napauttaminen tuntuu luonnolliselta. Näiden näytöt ovat kirkkaita, ja ne on mahdollista kääntää tableteiksi. 

Kuinka paljon tallennustilaa ja muistia tarvitaan?

Joissakin kannettavissa on vain 4 Gt RAM-muistia, mutta ihanteellisesti vähintään 8 Gt tai 16 Gt on sopiva. Useimmille käyttäjille 32 Gt on enemmän kuin tarpeeksi, kun taas 64 Gt on lähinnä tehokäyttäjille. 

Kannettavissa tietokoneissa on 2,5 tuuman kiintolevyt. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, ettei tallennustilaa voi ikinä olla liikaa. Jos siis mietit kahden erikokoisen kovalevyn välillä, yleensä kannattaa valita se suurempi. 

Millainen akun pitäisi olla?

Akunkestosta ei tarvitse välittää, jos teet lähinnä vain etätyötä kotona ja pelaat kotona laite verkkovirrassa kiinni. Mikäli tarvitset laitetta myös kodin ulkopuolella, suotavaa olisi vähintään seitsemän tunnin kestävyys. Yli kahdeksan tunnin kestävyys on ihanteellinen. 

Millainen yhteensopivuus?

Mikäli tarvitset kannettavaa tien päällä, kannattaa harkita myös 4G LTE tai 5G -tuella. Tällöin on maksettava datatilauksesta, mutta sen avulla voi käyttää nettiä reitittimen ulottumattomissa. Paras liittymätarjous kannattaa tarkistaa ennen ostoa. Jos haluat kannettava, jossa on uusimmat ja parhaat liitäntävaihtoehdot, Wi-fi 6-tuki on suositeltava. 

Kannattaa myös harkita laitetta, jossa on Bluetooth 5. Se on tarjoaa paremman yhteyden Bluetooth-yhteensopiviin laitteisiin, kuten kuulokkeisiin. 

Pitääkö kannettavalla olla vakuutus?

Pitääkö kannettavalla olla vakuutus?​

Laaja kotivakuutus tai matkatavaravakuutus korvaa yleensä, mikäli kannettava rikkoutuu vahingossa, esimerkiksi pudotessa. Mikäli kannettavaa ei voi korjata, se korvataan joko rahana tai saat uuden. Korvauksesta vähennetään laitteen iästä riippuva vähennys sekä omavastuu.

Minkälainen näytönohjaimen pitäisi olla?

Valitse sellainen kannettava, jossa on tuorein mahdollinen näytönohjain. Mitään kovin vanhaa mallia ei kannata ostaa. Mikäli et pelaa tai tee vaativia grafiikkapainotteisia tehtäviä, sen ei tarvitse olla huippuluokkaa. 

Paremmat näytönohjaimet voivat käsitellä dataa nopeammin. Intelin uusin versio Iris Plus on monille sopiva.

Summa summarum

Kannettava tietokone on kuin elinikäinen ystäväsi. Etsi sellainen laite, joka kestää ajan hampaan ja jopa ylittää odotuksesi. Mallit toki vanhenevat teknisen kehityksen vuoksi nopeasti. Maailma on kuitenkin täynnä kannettavia tietokoneita, joten pidä huoli, että sovitte yhteen. 

Saatat pitää myös näistä: